Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Brīvdabas muzejs aicina ieskandināt Ziemas saulgriežus

Svētdien, 16.decembrī, Brīvdabas muzejs aicina ieskandināt Ziemas saulgriežus ar bluķa vilkšanu, dziesmām un dejām folkloras kopu vadībā, kā arī svētku tirdziņu.

Plkst.13.00 no Galvenajiem vārtiem sāksies bluķa vilkšana folkloras kopas Rija vadībā, informēja muzeja pārstāve Kristīne Dzedule. Plkst.13.30, pēc atjaunotā Sluju darvas cepļa atklāšanas un bluķa dzēriena baudīšanas, bluķi s tikts vilkts uz Kurzemes sētu un tālāk - uz Vidzemes sētu, lai plkst.15.00 to sadedzinātu ugunskurā.

No plkst.12.00 līdz 16.00 gar galveno ceļu darbosies amatniecības izstrādajumu tirdziņš, kurā būs iespējams iegādāties gan tradicionālas, gan neparastas dāvanas. Savukārt radošajās darbnīcās Izstāžu zālē un Kurzemes sētā dāvaniņas apmeklētāji varēs pagatavot pašu rokām - tur taps dekori no čiekuriem, puzuri un citi rotājumi, tiks lietas sveces un gatavoti kosmētikas līdzekļi. Laimes liešanas darbnīca darbosies Mērsraga smēdē.

Kā sola muzeja darbinieki, no aukstuma Ziemas saulgriežu svinību laikā pasargās ne vien jestra dancošana, bet arī ugunskurs, karsta tēja Kurzemes manteļskurstenī un Vidzemes slietenī, un silta maltīte Priedes krogā.

Sākot ar šo nedēļas nogali, muzejā atsāks darboties slēpošanas trases sadarbībā ar aktīvās atpūtas centru Eži. Apmeklētaji aicināti ņemt līdzi savas slēpes, vai brīvdienās iznomāt tās slēpju nomā, stāvlaukuma pie Galvenajiem vārtiem.

Ziemas saulgrieži latviešiem ir prieka un līksmības svētki, svinot gaismas uzvaru pār tumsu, jo pēc gada garākās nakts saule atkal griežas uz pavasara pusi, norādīja K.Dzedule. Šai laikā ļaudis mēdza ap savām mājām vilkt bluķi, sakopojot tajā visu aizejošā gada grūtumu un ļaunumu, un beigās sadedzinot to ugunskurā.

Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs atrodas Rīgā, Brīvības gatvē 440. Apmeklētajiem tas atvērts katru dienu no plkst. 10.00 līdz 17.00.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vācu tresterbrands

Visos reģionos, kur audzē vīnogas un dara vīnu, izmanto arī vīnogu spiedpaliekas. Itālijā no tām gatavo grapu, Francijā – marku, bet Vācijā – tresteru (Tresterbrand).

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko