Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Dēls spēlējas ar lellēm. Meita – ar mašīnām

Mēs dzīvojam pasaulē, kur katram ir tiesības izvēlēties. Arī bērnam. Tomēr ne vienā vien ģimenē izskan frāzes – "mans dēls zeķubikses nevilks", "puikas ar lellēm nespēlējas", "visas meitenes kā meitenes, tik tu kā puika ar mašīnām spēlējies". Par to, vai jāsatraucas, ja bērns izrāda interesi par pretējam dzimumam paredzētajām rotaļlietām, raksta portāls mammamuntetiem.lv.

Pasaules izzināšana

Tēlaini izsakoties, mazulis piedzimst kā balta lapa – viņš nezina, kā ir iekārtota pasaule, kādas iespējas tā viņam piedāvā. Sākumā bērns sevi arī neapzinās kā kāda dzimuma pārstāvi. Līdz divu gadu vecumam gan meitenes, gan puikas nešķiro dzimumus. Tas sāk notikt ap 3 gadu vecumu, kad arī izteiktāki veidojas interese par kādām konkrētām lietām – somiņām, mammas kosmētiku, skrūvgriežiem un mašīnām. Un visbiežāk tiešām ir tā, ka zēni aizraujas ar puiku lietām, savukārt meitenes vairāk pievēršas lellēm, krellēm un nagu lakām. Tomēr dažkārt bērns izrāda interesi par it kā nepareizām lietām.

Un par to satraukties tik tiešām nevajag, jo tā ir daļa no pasaules izzināšanas procesa un nevajag spiest spēlēties ar rotaļlietām, kas bērnam nepatīk. Bet nevajag arī pieņemt, ka šīs intereses tagad tādas būs vienmēr – piedāvā bērnam dažādas iespējas, lai viņa redzesloks, iemaņas un prasmes veidojas plašas un daudzveidīgas.

Kāpēc bērns interesējas par neīstajām mantām?

Iemesli, kāpēc puisēnam rodas interese par lellēm, var būt dažādi – redzējis lelles kādai radu vai draugu meitenītei, ar lelli spēlējies dārziņā, ģimenē gaidāms brālītis vai māsiņa, un lelle ir lielisks palīgs, kā tikt galā ar domām, kā būs, kad jaunais mazulis ienāks ģimenē. Tāpat psihologi uzsver, ka zēni ar lellēm rotaļājas citādāk nekā meitenes. Tā kā zēniem nav mātes instinkta, viņi neiztēlojas sevi kā lelles mammu, bet drīzāk paši jūtas kā lellīte. Zēniem un meitenēm patīk, ka lelles ir tik līdzīgas viņiem – tām ir rokas, kājas, acis, mati un ausis. Ar leļļu palīdzību ir viegli izspēlēt dažādas lomu spēles. Un šo priekšrocību vecākiem vajadzētu izmantot savā labā.

Lomu spēles

Lomu spēles ne vien sagādā bērniem prieku, bet arī palīdz labāk izprast to, kas notiek apkārtējā pasaulē. Uzmanīgi pavērojot bērnu brīžos, kad viņš rotaļājas, sapratīsi, ka tas ir ikdienā redzētā un piedzīvotā atspoguļojums. Turklāt viņš atdarina ne tikai to, kas notiek mājā, bet arī bērnudārzā, uz ielas, ciemos un televīzijā. Īpaši bērni ir iecienījuši attēlot vecākus, jo šīs lomas viņiem ir zināmas. Bērns ātri vien iemācās atdarināt sarunu pa telefonu vai, skatoties grāmatas, pirms lapas pāršķiršanas iebāzt pirkstiņu mutē. Jo vecāki tā dara.

Tāpēc arī zēniem patīk lelles – var atdarināt mammu, meitenēm var patikt skrūvgrieži, jo ar tādiem darbojas tētis. Ko no šī var mācīties vecāki? Lomu spēles var izmantot, lai atrisinātu savstarpējās nesaskaņas un labāk izprastu savu bērnu. To var darīt, izspēlējot kādas situācijas mainītām lomām. Lelle, ko vada bērns, ir mamma. Savukārt lelle mammas rokās kļūst par bērnu.

Ņem vērā arī bērna vēlmes!

Diemžēl psihologu praksē ir gadījumi, kad pret bērniem izturas pēc jau iepriekš izgudrota scenārija. Nereti vecāki caur bērnu realizē savas neveiksmes un stereotipus. Gadās, ka vecāki, neapzināti, vēloties tikt pie dēla, bet piedzimstot meitai, pārņem dažus zēnu audzināšanas principus. Tāpēc svarīgi ir pārslēgties un konkrēti noformēt savas attiecības ģimenē pret bērnu un noteikt audzināšanas scenāriju.

Tāpat nevajadzētu realizēt principu – es gribēju būt dziedātājs vai sportists, bet nesanāca. Tad tagad mans dēls/meita tāds būs. Šādi gadījumi ir reti, bet bērnam var tikt novērots arī hormonāls disbalanss. Bet tas nenozīmē, ka bērnam noteikti būs homoseksuālas novirzes. Tomēr var konsultēties ar bērnu psihologu un endokrinologu. Nepieciešamības gadījumā, ja tiešām bērnam tiek konstatēts hormonāls disbalanss, viņam var tikt nozīmēta hormonāla ārstēšana.


Kādas aktualitātes, tādas rotaļas

Bērni viegli aizraujas ar jaunām un neparastām lietām. Tāpēc bērni, īpaši tie, kuriem ir dzīvāka fantāzija, labprāt iejūtas dažādās lomās. Var gadīties, ka kādas spilgtas filmas vai „multenes” iespaidā bērns vēlēsies būt mašīna, suns, princese, vampīrs vai bruņinieks. Un tas viss ir pilnīgi normāli un pieder pie konkrēta vecumposma īpatnībām. Tomēr tas ir pārejoši, un gan mazie karavīri var kļūt par iejūtīgiem vīriešiem, gan mazās princeses par saimnieciskām sievietēm.

Laikā, kad bērns sāk apzināties savu dzimumu, rotaļas var kļūt izteikti stereotipiskas, bet tas ir normāli, jo šādas rotaļas palīdz apzināties pasaules kārtību. Jo tipiskākas ir bērnu izspēlētās lomas, jo vieglāk bērni var sevi identificēt kā meiteni vai puisi. Vēl jāatceras, ka spēļu izvēle lielā mērā atkarīga no bērna spējas koncentrēt uzmanību – tiem, kuriem grūti koncentrēties, nepatīk zīmēt, līmēt, darboties ar smalkām lietām. Viņi dod priekšroku fiziskajām aktivitātēm – skriešanai, braukšanai ar velosipēdu, paslēpēm un citām aktivitātēm. Četros piecos gados bērnos attīstās arī saimnieciskums, tāpēc nevajadzētu apspiest vēlmi palīdzēt mājas solī un darboties ar īstajiem priekšmetiem.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 19.04.2024.

Eskalatorus izdomājuši vārguļi, kas nespēja kāpt augšā vai lejā pa kāpnēm bučojoties.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko