Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

FOTO: Noslēdz pirmo Rīgas zoo dārza surikatu mītnes izveides posmu

Rīgas zooloģiskajā dārzā kopš 2012. gada tiek īstenots zoodārza terārija ēkas atjaunošanas cikls, kas sevī ietver arī jaunu surikatu mītnes izveidi, kurai būs ērta un moderna piekļūšana jaunajiem vecākiem ar bērnu ratiņiem un citiem cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, portālu Diena.lv informēja Zoodārza pārstāvji. 

Šī gada oktobrī tiks pabeigta jaunās ēkas pirmās kārtas izbūve, kas ir tapusi ar finanšu nozares uzņēmuma AS 4finance zīmola SMSCredit.lv un invalīdu un viņu draugu apvienības Apeirons finansiālo atbalstu.

Projekta mērķis ir ēkas vispārējā tehniskā stāvokļa, zoodārza personāla darba vides sakārtošana un uzlabošana, mūsdienīgu dzīvnieku mītņu iekārtošana un pielāgošana, veidojot visiem zoodārza apmeklētājiem pieejamas un aplūkojamas ekspozīcijas. Tieši surikatu ēkas atjaunošanas vajadzību noteica esošās ēkas sliktais tehniskais stāvoklis, kas neatbilst dzīvnieku labturības prasībām, kā arī fakts, ka nav nodrošināta apskates iespēja visām zoodārza apmeklētāju grupām.

Ilgstoši nesakārtots objekts degradē zoodārza vidi kopumā, tādēļ terārija atjaunošana apmeklētājiem patīkamā un ērtā veidolā ir īpaši nozīmīga Rīgas zooloģiskā dārza tēla veidošanā un apmeklētāju labsajūtas nodrošināšanā. Liels paldies ir jāsaka arī visiem zoodārza apmeklētājiem, jo daļa no ienākumiem, kas nākuši no ieejas biļetēm, ir ļāvuši uzsākt un realizēt zoodārza labiekārtošanas darbus,” atklāj Rīgas zooloģiskā dārza attīstības projektu vadītājs Edgars Vītols.

Invalīdu un viņu draugu apvienības Apeirons valdes priekšsēdētājs Ivars Balodis stāsta kādēl šīe pielāgojumi ir svarīgi: “Rīgas zooloģiskais dārzs Latvijā ir labs piemērs tam, kā pieejamība un Universālais dizains tiek īstenots dzīvē. Izvērtējot iespējas un apzinot zoodārza apmeklētāju vajadzības, pakāpeniski, katru gadu aizvien vairāk un vairāk apskates objektu kļūst pieejami un ērti izmantojami ikvienam. Nevis veidojot ļoti speciālas un dārgas ierīces, kas domātas tikai un vienīgi cilvēkiem ar invaliditāti, bet meklējot tādus risinājumus, kas ikvienam cilvēkam ir noderīgi. Un tā jau ir kļuvusi par tradīciju, ka katru gadu tiek uzlabota zoodārza teritorija. Norādes, uzbrauktuves un citi uzlabojumi šajā projektā ir tie, kas palīdz redzēt, priecāties un būt kopā". 

“Pirms gada ar mūsu finansiālo atbalstu tika rekonstruēta Kamieļu māja, bet nu finiša taisnei tuvojas arī šis mūsu atbalstītais Rīgas zooloģiskā dārza projekts, kura rezultātā ieguvēji būs daudzi. Zoodārza iemītniekiem - surikatiem - būs jaunas, modernas un piemērotas mājas, savukārt ikvienam dzīvnieku draugam un zoodārza apmeklētājam būs iespēja vērot šo dzīvespriecīgo radījumu ikdienas gaitām. Esmu gandarīts, ka soli pa solim Rīgas zoodārzs iegūst jaunu elpu, un ka mums ir tā iespēja būt daļai no šī projekta,” par uzņēmuma ieguldījumu komentējis 4finance izpilddirektors Toms Jurjevs.  

Rīgas zooloģiskā dārza terārija ēkas atjaunošanas cikls tika uzsākts 2012. gadā. Terārija ēka atrodas pašā zoodārza centrā, kas ir viena no lielākajām būvēm, jo kopējā platība sastāda 965 m2. Kopumā projektu plānots pabeigt 2018. gadā, taču jau 2016. gada pavasarī savas jaunās mājas varēs baudīt surikati.

Nākamais atjaunošanas posms paredz papagaiļu mītņu renovāciju un otras ieejas terārija apmeklētājiem atjaunošanu, nodrošinot piekļuvi atjaunotajām iekštelpu ekspozīcijām, vienlaicīgi ļaujot turpināt ēkas sakārtošanas projektu. Terārija ēkas un dzīvnieku mītņu atjaunošana tiek īstenota, pateicoties sadarbības partneru līdzfinansējumam un Rīgas zooloģiskā dārza apmeklētājiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 26.04.2024.

Ak, šī šausmīgā vēlme rakstīt dzejoļus, kad tava poētiskā talanta virsotne ir atskaņas "mīlēt – kremēt".

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko