Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Gripas izplatība uzmācīgi aug

Iepriekšējā nedēļā gripas izplatība augusi, liecina Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) apkopotie dati.LIC epidemioloģe Raina Nikiforova pastāstīja, ka šobrīd Latvijā ar gripu slimo vidēji četri cilvēki uz 100 000 iedzīvotāju.Ar gripu saslimušo gadījumu iepriekšējā nedēļā reģistrēts Daugavpilī (12 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju) un Rīgā (6 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju).

LIC direktora vietniece Jeļena Storoženko informēja: "Aizvadītajā nedēļā LIC laboratorijā izmeklēti 171 personas klīniskie paraugi, no tiem deviņos (5,3%) noteikti gripas vīrusi: astoņi A tipa gripas vīrusi un viens B tipa gripas vīruss (iepriekšējā nedēļā - 7 A tipa gripas vīrusi). Līdz ar to statistika liecina, ka kopš gripas sezonas sākuma reģistrēts 31 laboratoriski apstiprināts gripas gadījums."Infektologi uzskata, ka gripa, kas ir ļoti lipīga infekcija, turpinās izplatīties nākamajās nedēļās un, iespējams, ka epidemioloģisko slieksni - 100 saslimušo uz 100 000 iedzīvotāju - gripa varētu sasniegt februārī.Ar citām akūtām augšējo elpceļu infekcijām (AAEI) ambulatorajās iestādēs vērsušos pacientu skaits (1240 uz 100 000 iedzīvotāju), salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu (1115 uz 100 000 iedzīvotāju), pieaudzis vidēji par 11%.Saslimstība ar AAEI palielinājusies astoņās monitoringā iesaistītajās pilsētās pilsētās - Gulbenē, Ventspilī Jelgavā, Jūrmalā, Liepājā, Rēzeknē, Rīgā un Valmierā. Visaugstākā saslimstība bija Jūrmalā (2015gadījumi), Rīgā (1341 gadījums), Jelgavā (1310 gadījumi) un Rēzeknē (1206 gadījumi).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

v

Gripa sākas pēkšņi ar paaugstinātu temperatūru, pat līdz 39 - 40 grādiem, galvassāpēm, laušanas sajūtu kaulos un muskuļos, sausu klepu. Tai var būt arī nopietnas komplikācijas, tādas kā bronhīts, pneimonija, vidusauss iekaisums, miokardīts u.c.

Gripas infekcijas avots ir slimais cilvēks. Tam klepojot, runājot, šķaudot, apkārt veidojas aerosola mākonis, kas satur augstu vīrusu koncentrāciju. Pēc nošķaudīšanās vīrusi var izplatīties pat sešu metru attālumā. Veselais cilvēks inficējas, ieelpojot gaisu, kas satur gripas vīrusus vai lietojot priekšmetus, uz kuriem atrodas slimā cilvēka deguna un rīkles sekrēti. Tādēļ ir ļoti svarīgi ievērot profilakses pasākumus kā pašam saslimušajam, tā apkārtējiem.

Gripas apdraudējuma laikā svarīgi ievērot personīgo higiēnu, tai skaitā biežāku roku mazgāšanu, it īpaši pēc saskarsmes ar saslimušo cilvēku. Svarīgi, lai pats saslimušais apzinātos, ka neievērojot piesardzības pasākumus, viņš var apdraudēt savus kolēģus, tuviniekus, visus apkārtējos.

Organisma pretošanās spējas ir noteicošais faktors tam, kā noritēs slimība, tādēļ ir ļoti svarīgi visos iespējamos veidos šo pretošanās spēju stiprināt. Ja cilvēks izlemj potēties pret gripu, jārēķinās, ka imunitāte izstrādāsies tikai divu nedēļu laikā. Noteikti ieteicams ierobežot atrašanos lielos cilvēku pūļos, pēc iespējas biežāk vēdināt telpas, lai vīrusi izkļūst no vides, kur uzturamies, biežāk nekā ierasts mazgāt rokas, jo vīrusi organismā viegli var iekļūt ar rokām aizskarot muti un degunu. Ieteicams arī telpās mitrināt gaisu. Vairāk nekā ierasts dzert šķidrumu, ēst vitamīniem bagātus produktus. Ja mājās jau kāds ir saslimis, tad nevakcinētām personām, kas pieder riska grupām, ieteicams profilaktiski lietot pretgripas medikamentus, iepriekš gan konsultējoties ar ģimenes ārstu.

Saņemt poti pret sezonālo gripu var LIC vakcinācijas kabinetā katru dienu, arī sestdienās, svētdienās un svētku dienās no plkst.9 līdz 20.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko