Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Ierobežo aknām kaitīgo nimesulīda preparātu lietošanu

Zāļu valsts aģentūra aicina pacientus un veselības aprūpes speciālistus stingri ievērot nimesulīda preparātu lietošanas noteikumus, lai mazinātu aknu bojājuma risku.

Saskaņā ar Eiropas Komisijas (EK) lēmumu noteikts, ka visi iekšķīgi lietojamie nimesulīda preparāti parakstāmi tikai otrās izvēles terapijai. Visi veselības aprūpes speciālisti ir aicināti izvērtēt zāļu lietošanas priekšrocības katram pacientam individuāli. Nimesulīdu nedrīkst lietot vienlaikus ar alkoholu, narkotikām, kā arī drudža vai gripai līdzīgu simptomu ārstēšanai. Pacientiem, kam sācies drudzis vai gripai līdzīgi simptomi, nimesulīda lietošana jāpārtrauc. Kā arī EK iesaka lietot mazāko efektīvāko devu iespējami īsāku laiku – ne ilgāk par 15 dienām.

Latvijā reģistrēti šādi nimesulīda preparāti: Mesulid 100 mg tebletes, Nimesil 100 mg granulas iekšķīgi lietojamas suspensijas pagatavošanai, Aponil 100 mg tabletes, Coxtral 100 mg tabletes.

Nimesulīds ir zāles, kuras drīkst izsniegt tikai pret recepti. Latvijas zāļu patēriņa statistikas dati liecina, ka 2009. gadā nimesulīds bijis otrais pieprasītākais recepšu pretsāpju līdzeklis aiz diklofenaka. 2009. gadā kopumā nimesulīda preparātu izplatīto iepakojumu skaits ir 241 314, bet 2010. gada 1. ceturksnī – 54 587 iepakojumu.

Nimesulīda drošums Eiropas Savienībā tika vērtēts pēc ziņojumu saņemšanas par smagiem aknu bojājumiem Īrijā. Šobrīd EK atzinusi, ka nimesulīda guvuma/riska samērs joprojām ir labvēlīgs, ar noteikumu, ka stingri tiek ievēroti šobrīd EK noteiktie nimesulīda parakstīšanas un lietošanas ierobežojumi.

Lai gan Zāļu valsts aģentūra (ZVA) nav saņēmusi nevienu ziņojumu par aknu darbības traucējumiem, kas saistīti ar nimesulīda lietošanu, veselības aprūpes speciālisti un pacienti tiek aicināti nimesulīda tāpat kā visu zāļu lietošanas gadījumā ievērot drošas lietošanas noteikumus, kuri atspoguļoti zāļu aprakstā un lietošanas instrukcijā. Neskaidrību gadījumā ZVA aicina pacientus vērsties pie ārsta un farmaceita.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tikpat talantīgs Lesijas līdzinieks

Gudri, uz cilvēku orientēti, runājoši, strādīgi un neuzbāzīgi kompanjoni – tā par gludspalvainajiem kollijiem saka Olga Duduša.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko