Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Klāras Cetkinas stilā!

8.marts, dažās valstīs – citā datumā, tiek svinēts gandrīz gadsimtu - sākot no Ņujorkas līdz pat Eiropai. Starp citu, tā bija vācu sociāliste Klāra Cetkina, kas ierosināja sākt svinēt Starptautisko sieviešu solidaritātes dienu. ****

Šis stāsts nebūs par feminisma aizsākumiem vai sarkano neļķu klēpjiem, pat ne par politiskajiem notikumiem. Tas būs par mums, sievietēm – mātēm un omēm, meitām, draudzenēm – un to, ka mūsu kultūrā starp vājo un stipro dzimumu nav liekama vienādības zīme (izņemot gadījumus, kad kādai ir izteikta vēlme dominēt). Par sevis apzināšanos un novērtēšanu. Tādēļ, tuvojoties 8.martam, kas Latvijā kā sarkanais datums kalendārā iezīmēts tikai kopš 2008.gada, vēlos Tevi iedvesmot ar dažām spēcīgām sievietēm – personībām, kuras ir izmainījušas pasauli. Par jums, dāmas!

1.Sieviete vēsturē

Francijas vēsture nebūtu iedomājama bez viņas. 13 gadu vecumā Žanna dzirdēja balsis, kuras aicināja vadīt Francijas armiju un cīnīties pret angļu iebrucējiem. Savos 19 gados viņa ar karaļa svētību vadīja armiju. Vēlākos gados, pēc Žannas d’Arkas nāves, viņa tika iecelta svēto kārtā. Šogad ir Žannas d’Arkas 600.dzimšanas diena!

2. Sieviete skaistumkopšanas pasaulē

Helēna Rubinšteina (dzimusi Chaja Rubinstein, Polijā, Krakovā, dzīvojusi no 1870. līdz 1965.gadam). Sieviete, kura izveidoja pirmo kosmētikas ražotni. Viņas dzīves ceļš sākās Polijā, tad, būdama jauna sieviete, viņa ceļoja uz Austrāliju, tad Londonu un Parīzi, un visbeidzot – uz Ameriku. Viņa bija bagātākā sieviete pasaulē. Kopumā Helēnas kompānija radīja 62. krēmu veidus, 78. pūderus, 46. aromātus, odekolonus un tualetes ūdeņus, 69. losjonus, 115. lūpukrāsas, kā arī ziepes un acu ēnas.

3. Sieviete modes pasaulē

Koko Šanele (Gabriela Bonēra, Francija, dzīvojusi no 1883. Līdz 1971.gadam). Iedvesmojošākā 20.gadsimta modes figūra. Sākusi kā kabarē dziedātāja, tad, ķērusies pie cepuru radīšanas draudzenēm, Koko palēnām iekaroja franču sirdis. Viņa sāka radīt ērtu ikdienas apģērbu no materiāla, kas tika izmantots vīriešu apakšveļai. Pateicoties viņai, mode iepazina etniskās atsauces kolekcijās (krievu romanci), mazo melno kleitiņu, iedeguma ienākšanu modē. Viņas inovatīvais triumfs - Šaneles kostīms, komplektā ar zempapēža kurpēm, kļuva par “dārgas” sievietes vizītkarti.

4. Sieviete  politikā

Eva Peroni (dzimusi Argentīnā, Los Toldos, dzīvojusi no 1919.līdz1952.gadam), prezidenta Huana Domingo Peron sieva. Eva iedvesmojusi miljoniem cilvēku visā pasaulē, īpaši Argentīnā, kā cīnītāja pret nabadzību un par sieviešu tiesībām (cīnījās par sieviešu balsstiesībām vēlēšanās). Viņas atbalstītāji Evu mīlēja un sauca par svēto, taču politikā viņa bija „persona non grata“.

Vēsturē un mūsdienās ir daudz ietekmīgu un iedvesmojošu sieviešu. Viņas visas vieno kas kopīgs, unir kaislība uz dzīvi un lietām, kas aizrauj. Esmu par 100% pārliecināta, ka Tu esi viena no šīm brīnišķīgajām lēdijām. Tādēļ priecāsimies par šo Dieva dāvanu – būt sievietēm!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko