Laika ziņas
Šodien
Migla
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Ledus laikmeta centrs Igaunijā

Vai ledus laikmets var atnākt atkal? Vai Igaunijas nacionālajam varonim Kalevipoegam ir kāda saistība ar ledus laikmetu? Kur dzīvoja Eiropas pēdējie mamuti? Uz šiem un citiem jautājumiem atbildes iespējams meklēt Ledus laikmeta centrā Tartu rajonā, Igaunijā, kurš apmeklētājiem durvis vēris 2012. gada jūlijā.

Vairāk nekā 2200 kvadrātmetrus plašā izstāžu telpa sevī apvienojusi populāru un izklaidējošu, kā arī zinātnisku pieeju ledus laikmeta izzināšanai. Trīs stāvos izvietotā ekspozīcija saviem apmeklētājiem piedāvā ceļojumu miljardiem gadus ilgā Zemes vēsturē, ļaujot ielūkoties senā un ne tik senā pagātnē, kā arī piedāvā iespējamos nākotnes scenārijus.

Ledus laikmeta centra pirmā stāva ekspozīcija stāsta par ledus laikmetiem uz pasaules vēstures fona. Ceļojums sākas ar Lielo sprādzienu, galaktiku attīstīšanos, Saules sistēmas rašanos un noslēdzas ar mūsdienām. Apmeklētājiem iespējams gūt priekšstatu arī par to, kā ledus laikmeta ietekmē attīstījušies cilvēki, pakāpeniski kļūstot par domājošām būtnēm.

Ekspozīcijas otrais stāvs apmeklētājiem piedāvā pārskatu par to, kas īsti notika, kad ledus sāka kust – kā lēnām pacēlās zemes līmenis, savukārt ledāji sāka pārvietoties.

Savukārt uz jautājumiem par to, kas notiks nākotnē un vai mūs sagaida jauns ledus laikmets, mēģina atbildēt trešā stāva ekspozīcija. Daudzi zinātnieki uzskata, ka cilvēce šobrīd dzīvo periodā starp diviem ledus periodiem un mūs visticamāk sagaida jauns ledus laikmets. Citi pieļauj, ka mūs neizbēgami sagaida krasa klimata sasilšana.

Ekspozīcija Ledus laikmeta centrā veidota, balstoties uz principu, ka cilvēks ir daļa no dabas un tam nepieciešams izprast, kā un kāpēc dabā risinājušies noteikti procesi. Tās veidotāji cer, ka centrs rosinās cilvēkus meklēt saistību starp paša dzīvi un apkārtējo pasauli un ļaus saprast, ko tie pasaules labā spēj darīt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko