Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Pavasara vēstnese: alerģija

„Dažādas alerģijas ir jau kļuvušas par tādu kā gadsimta slimību,” apgalvo Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska. Viņai jautājām, kādas ir pavasarī biežāk sastopamās alerģijas un, kā no tām izvairīties.

Izplatītākās pavasara alerģijas

„Tās, protams, ir ļoti dažādas. Piemēram, pagaidām šīs sezonas alerģijas vairāk saistītas ar saaukstēšanās slimībām. Šobrīd ļoti daudziem saasinās, tā saucamā, jauktā tipa bronhiālā astma, kuras galvenais paasinātājs var būt gan kāds konkrēts alergēns (katram pacientam tas ir cits), gan arī vīruss – saaukstēšanās slimība.

Otrs, šobrīd aktuāls alerģijas veids, ir alerģiskās iesnas, kuru cēlonis nav vis ziedputekšņi, bet gan vīrusi un saaukstēšanās slimības. Šādas alerģijas gadījumā cilvēkam ir aizlikts deguns, dažkārt arī asaro acis, ko izraisa gļotādas alerģiskais iekaisums.

Agrā pavasarī aktualizējas arī, tā saucamā, aukstuma alerģija. Ja cilvēks sāk valkāt plānāku apģērbu, kurš konkrētajā brīdī nav atbilstošs, var rasties tādi alerģijas simptomi, kā slikta pašsajūta un uz ādas izsitušies sarkani, niezoši plankumi.

Kad kļūs siltāks un kokiem plauks lapas, tad, protams, aktualizēsies dažādas ziedputekšņu izraisītās alerģijas.

Kad kas sāks ziedēt?

Pavasarī alerģiju izraisītāji pārsvarā ir dažādu koku putekšņi.

Maijā ziedēs:

Vīksnas, kastaņi, priedes, papeles un citi koki.

Kā sevi pasargāt?

Ir labi, ja ģimenes ārsts zina sava pacienta alergēnus, kas izraisa konkrēto alerģiju, un mēģina ar cilvēku vienoties, kā no tiem visefektīvāk izsargāties. Tomēr ļoti bieži ir tā, ka šie alergēni nav zināmi, vai arī no tiem gluži vienkārši nav iespējams izsargāties. Piemēram, ja alerģija rodas no putekļiem, protams, regulāri jāuzkopj telpas (tas viss jau ir zināms), tomēr nav iespējams no putekļiem atbrīvoties pilnībā.

Kaut nedaudz, bet tie vienmēr būs apkārt un nepārtraukti izraisīs šo konkrēto alerģisko slimību. Tieši pavasarī viens no daudzajiem, biežāk sastopamajiem alergēniem, ir dažādu vielu tvaiki, kas izraisa gan astmas saasinājumu, gan alerģisko rinītu. Atnākot siltākam laikam, tie sāk celties augšup un no tiem nav iespējams izvairīties tad, ja dodies ārpus mājām.

Tātad, lai sevi pasargātu no iespējamās alerģijas parādīšanās, cik vien tas iespējams, centies izvairīties no konkrētā alergēna, kas to saasina.

Savukārt, lai pasargātu sevi no aukstuma alerģijas, galvenais ieteikums ir izvēlēties apģērbu, atbilstoši laika apstākļiem, jo dažkārt pavasarī ārā šķiet siltāks nekā ir patiesībā. Tādēļ īpaši svarīgi ģērbties atbilstoši gaisa temperatūrai.

Saistībā ar gaidāmajām putekšņu alerģijām, vienīgais, ko varu ieteikt, ir censties izvairīties no konkrētā auga vai augu putekšņiem. Tomēr tā kā visi ejam ārā, tas nemaz nav tik vienkārši.

Tādēļ visbiežāk ir tā, ka pacients atnāk pie ģimenes ārsta ar sūdzību par alerģijas simptomiem un mēs ārstējam šo saasinājumu, konkrētās alerģijas izpausmes gan plaušās, gan uz ādas, gan citiem orgāniem, jo alergēnus apkarot, vai no tiem izvairīties, nav bijis iespējams," skaidro ārste.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko