Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Stunda bez elektroenerģijas būs planētas Zeme labā

Brīvības piemineklis Rīgā sestdienas vakarā uz stundu iegrims tumsā tāpat kā Brandenburgas vārti Berlīnē, Eifeļa tornis Parīzē, Pizas tornis Itālijā, Taimskvērs Ņujorkā, Operas nams Sidnejā un daudzi citi pasaulē pazīstami objekti. 31. martā no plkst. 20.30 uz vienu stundu simboliski tiks izslēgts apgaismojums daudzviet visā pasaulē.

Dalību Zemes stundā, kuras mērķis ir simboliski pievērst uzmanību vides ilgtspējai un aicināt padomāt par katra cilvēka ikdienas rīcību tās saglabāšanai un uzlabošanai, apstiprinājušas vismaz 115 pasaules valstis, akcijā piedalīsies arī starptautiski uzņēmumi un organizācijas.

Rīgā Zemes stundas laikā tiks izslēgti prožektori, kas apgaismo Brīvības un Raiņa pieminekli, kā arī kanālmalas tiltiņu dekoratīvais apgaismojums. Izslēgts tiks arī Rātsnama un Melngalvju nama fasāžu apgaismojums. Pašvaldības aģentūra Rīgas gaisma no plkst. 20.30 līdz 21.30 aptuveni par trešdaļu samazinās apgaismojuma līmeni lielākajā daļā pilsētas ielu. Apgaismojums tiks samazināts līdz robežai, lai neapgrūtinātu transportlīdzekļu un gājēju pārvietošanos.

Aktīvi iesaistīties vai atbalstīt akciju apņēmušies vairāki uzņēmumi un organizācijas, arī bankas, augstskolas u. c. Arī premjers Valdis Dombrovskis aicina visas valsts un pašvaldību iestādes, kā arī sabiedrību kopumā piedalīties Zemes stundā un taupīt elektroenerģiju: «Elektroenerģijas resursu taupīšanai vajadzētu būt kā vienkāršam ieradumam ikviena cilvēka dzīvē. Jo īpaši valsts pārvaldes iestādēs, kad budžeta līdzekļi ir ierobežoti.»

Akcijas laikā Starptautiskajā Kosmosa stacijā kosmonauts un Zemes stundas vēstnieks Andrē Kuipers iemūžinās, kā 31. martā visā pasaulē tiks izslēgta daļa gaismas, lai simboliski apliecinātu savu vēlmi būt videi draudzīgiem.

Zemes stunda pirmo reizi notika 2007. gadā Sidnejā. Piecu gadu laikā tā ir kļuvusi par pasaulē lielāko vides aizsardzībai veltīto akciju.

Latvijā pagājušajā gadā Zemes stundā piedalījās 38 pašvaldības, kas savās teritorijās izdzēsa nozīmīgāko objektu ārējos apgaismojumus un daudzviet rīkoja kopīgus pasākumus, aicinot iedzīvotājus būt atbildīgiem pret vidi arī ikdienā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko