Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tapušas dokumentālās filmas par Latvijas policijas, robežsardzes un ugunsdzēsības dienestu vēsturi

Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros tapušas trīs dokumentālās filmas par Valsts policijas, Valsts robežsardzes un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) vēsturi – panākumiem, izaicinājumiem un spilgtām epizodēm simts gadu garumā.

Visas trīs filmas veidojusi Latvijas Televīzija, dokumentālie stāsti Sargāj’ savu tēvu zemi, Paspēt izglābt un Lieta Nr.1918-2018 novembrī un decembrī piedzīvos pirmizrādes LTV1 ēterā. Filmas ir nozīmīgs ieguldījums šo dienestu vēstures apkopošanā un saglabāšanā.

16. novembrī pirmizrādi piedzīvos filma par Valsts robežsardzi. Nākamgad Valsts robežsardze svinēs savu simtgadi un dokumentālais stāsts Sargāj’ savu tēvu zemi ir mēģinājums ieskatīties tās gandrīz gadsimtu senās vēstures līkločos. Par robežsardzes pirmajiem gadiem saglabājušās fotogrāfijas muzejos un arhīvos, taču kinoarhīva nav. Tādēļ vēsturiskie notikumi rekonstruēti inscenējumos. Tāpat inscenēti arī 1940. gada notikumi Masļenkos, ko veidotāju komanda izceļ kā emocionālāko no filmas epizodēm. Dokumentētas arī pirmo robežsargu bērnu un mazbērnu atmiņas par to, kā viņu ģimenes dzīvoja kordonos uz austrumu robežas pirms Otrā pasaules kara un kāds liktenis piemeklēja represētos robežsargus. Filma stāsta arī par mūsdienām – par to, kā no deviņdesmito gadu trūkuma esam nonākuši līdz Eiropas Savienības robežas sargāšanai un starptautiskai sadarbībai. Par dienestu stāsta bijušie un pašreizējie robežsargi, kā arī vēstures pētnieki.

Pirmizrādi 30. novembrī piedzīvos filma Paspēt izglābt. Filmā bijušie un esošie ugunsdzēsēji stāsta par savu ikdienas darbu, cilvēku glābšanu, un došanos briesmās. Pēc Latvijas valsts izveidošanas, darbojās gan brīvprātīgās vienības, gan arī profesionālās komandas, kam bija liels sabiedrības atbalsts un uzticība. Par šo periodu filmā stāsta bijušie ugunsdzēsēji, kuru tēvi darbojās brīvprātīgajās vienībās. Filma vēlreiz apstiprina to, ka ugunsdzēsēju amats vairākās ģimenēs ir iesakņojies paaudžu paaudzēs. Tā stāsta par lielākajiem ugunsgrēkiem, ugunsdzēsēju uzvarām un zaudējumiem cīņā ar liesmām – visu, kas veidojis ugunsdzēsības dienestu Latvijā tādu, kāds tas ir patlaban!

Savukārt 7. decembrī būs vērojama Valsts policijas simtgadei veltītās dokumentālās filmas Lieta Nr. 1918-2018 pirmizrāde. Tas ir stāsts par Valsts policijas darbu 100 gadu garumā, kas izstāstīts, izmantojot trīs Latvijā ikvienam zināmu noziedznieku izmeklēšanas lietas. Senākie laiki iezīmēti caur Anša Kaupēna noziegumu atklāšanas un izmeklēšanas prizmu. Padomju perioda atainošanai izmantots stāsts par maniakālā slepkavas Staņislava Rogaļova noziegumu atklāšanu un izmeklēšanu, bet par policijas darbu šodien stāsta tā sauktā Imantas pedofila izmeklēšanas lieta. Filma stāsta gan par policijas operativitāti, izmeklēšanas metodēm, moderno tehnoloģiju ienākšanu policijas darbā – gan par panākumiem, gan izaicinājumiem.

Filma Sargāj’ savu tēvu zemi – 16. novembrī plkst.21:15, Paspēt izglābt – 30. novembrī plkst.21:15, Lieta Nr.1918-2018 – 7. decembrī plkst.21:15 LTV1.

Filmas Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros tapušas sadarbībā ar Iekšlietu ministriju, Valsts policiju, Valsts robežsardzi un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 28.03.2024

Fitnesa aproces ir tas pats, kas tamagoči, tikai šajā gadījumā tas dumjais dzīvnieks, kuram tu mēģini neļaut nomirt, esi tu pats.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko