Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ziema - īstais laiks lāzerprocedūrām

"Lāzeri nav ne maģija, ne mistika, lāzeri ir fizika," sarunā ar Dienu uzsver dermatoloģe, Latvijas Estētiskās lāzerķirurģijas asociācijas biedre Lauma Valeine.

"Galvenā problēma, kas saistīta ar lāzerprocedūrām, ir pacientu neadekvātās gaidas. Cilvēkam šķiet - atnākšu pie ārsta, veikšu lāzerprocedūru, un būs ideāls rezultāts. Tā ne vienmēr notiek, tāpēc cilvēks saka: "Lāzerprocedūra neko nedeva," bet jāsaprot, ka, nemainot dzīvesveidu, piemēram, turpinot intensīvi sauļoties un nerūpējoties par ādas kopšanu, rezultāts nebūs ideāls. Var būt situācija, kurā, lai iegūtu labu rezultātu, lāzerprocedūras jākombinē ar pārdomātu dzīvesveidu un arī ar medikamentiem," skaidro Valeine un atgādina: "Medicīnā nekā nav kā grāmatā - vienam cilvēkam lāzerprocedūras efekts parādās ātrāk, citam lēnāk."

Dermatoloģe gan arī uzsver, ka vēlas iedrošināt ikvienu cilvēku, kuram šķiet, ka varētu būt nepieciešama lāzerprocedūra, noteikti aiziet uz konsultāciju pie ārsta un apspriesties par lāzeru izmantošanu. Viņa arī pauž viedokli, ka vēlētos, lai valsts veselības aprūpes iestāžu ārsti vairāk informētu pacientus par lāzeru iespējām, jo "bieži informēšana nenotiek". "Pastāv mīts, ka lāzerprocedūras ir dārgas, ka to cenas ir kosmiskas, tomēr tā nav. Turklāt, vienojoties ar ārstu, procedūras var veikt ilgākā laikā, kas ļauj tēriņus dalīt ilgākā periodā mazākās summās," teic Latvijas Estētiskās lāzerķirurģijas asociācijas biedre.

Ar lāzertehnoloģijām "var daudz izdarīt cilvēka labā, lai cilvēka dzīves kvalitāte mainītos uz labo pusi. Nav tā, ka gluži katram otrajam cilvēkam ir ādas problēmas, bet katram desmitajam gan tādas ir, un tiešām daudzas problēmas ar lāzeru palīdzību var risināt. Vienkārši cilvēkam jāsaprot - lāzerprocedūra nav dzēšgumija, kas var padarīt nebijušus visus vides un dzīvesveida ietekmes faktorus," uzsver Valeine un turpina: "Turklāt kaitīgie vides faktori kļūst aizvien agresīvāki. Joprojām populāri ir solāriji, un populāri ir arī braukt uz dienvidu zemēm. Tas var negatīvi ietekmēt ādas stāvokli."

Valeine arī norāda, ka ikvienam ārstam būtu jāiegulda liels izglītojošais darbs, pacientam izskaidrojot lāzeru sniegtās iespējas un to, ka "lāzeri ir ļoti dažādi, bet neviens lāzers nav burvju nūjiņa, ar kuru var izdzēst nelabvēlīgus ārējās vides faktorus un šo faktoru sekas".

Dermatoloģe arī aicina ņemt vērā, ka "lāzerprocedūras ir spēcīgas, tāpēc nevar aiziet uz šādu procedūru darba dienas pusdienlaikā un domāt, ka nebūs sajūtu procedūras laikā un ka nebūs seku pēc tam".

Piezvanot četriem veselības centriem - Lāzerplastikas klīnikai, skaistuma klīnikai 4. dimensija, dermatoloģijas lāzerklīnikai ERA ESTHETIC un lāzerklīnikai Kolonna, un jautājot par konkrētu procedūru - uz sejas ādas redzamu asinsvadu padarīšanu nemanāmāku ar lāzera palīdzību, tiek saņemtas visai detalizētas atbildes. Pozitīvi vērtējams arī tas, ka nerodas iespaids par agresīvu mārketingu un centieniem panākt, lai tikai pacienti nāktu un maksātu pēc iespējas lielāku naudu.

Visos aptaujātajos veselības centros tiek paskaidrots, ka ziema ir labākais laiks šādas lāzerprocedūras un arī vairāku citu lāzerprocedūru veikšanai, jo procedūras nav ieteicams veikt saulainā laikā, vasarā. Neizpaliek arī skaidrojums par piesardzības pasākumiem, kas jāievēro. Lāzerprocedūras nevajadzētu veikt grūtniecības laikā. Runājot par veselības problēmām, kas nav savienojamas ar lāzerprocedūrām, šādas procedūras netiek ieteiktas, ja ir onkoloģiskas saslimšanas. Tiek uzsvērts, ka pirms un pēc lāzerprocedūras nedrīkst sauļoties - ne solārijā, ne saulē, turklāt pēc lāzerprocedūras ieteicams izvairīties no jebkādas rīcības, kas paplašina asinsvadus - nevajadzētu apmeklēt pirtis un saunas, jāizvairās no alkohola lietošanas. Visos aptaujātajos veselības centros arī norāda, ka pirms procedūras jākonsultējas ar ārstu.

Vairāku veselības centru pārstāves arī telefonsarunā uzreiz brīdina, ka pēc lāzerprocedūras iespējams apsārtums un tūska, kas var saglabāties divas trīs dienas, bet dažreiz arī ilgāk, tāpēc drīz pēc procedūras nevajadzētu ieplānot svarīgus pasākumus, kuros būtisks ir perfekts vizuālais izskats.

Rīdziniece Inga, kura pati vairākkārt izmantojusi lāzerprocedūras, apstiprina, ka vēlamais efekts procedūru rezultātā ir panākts, bet ar blakusparādībām procedūrai sekojošajās dienās gan jārēķinās. Viņa arī uzsver, ka pirms procedūras noteikti vajag ar ārstu apspriest gan cerēto rezultātu, gan arī bažas par iespējamajiem riskiem. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 28.03.2024

Fitnesa aproces ir tas pats, kas tamagoči, tikai šajā gadījumā tas dumjais dzīvnieks, kuram tu mēģini neļaut nomirt, esi tu pats.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko