Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Baldriāns kaķim

Cilvēkiem labi zināms baldriāns, kas vasarā pļavās zied ar rozā un baltiem smaržīgiem ziediem. Senākā vēsturē no auga gatavoja smaržas, bet vēlāk baldriāns tika atzīts kā nomierinošs līdzeklis cilvēkiem. Ārstnieciskais baldriāns mūsu laikos tiek audzēts it visur pasaulē.

Kā zināms, kaķiem baldriāns izraisa pilnīgi pretēju efektu. Cilvēku vidū klīst dažādi stāsti par kaķu uzbudinājumu, vāļāšanos pa zemi un eiforiju pēc baldriāna lietošanas. Izrādās, šie augi aktivizē dzīvnieka dzimumdziedzeru darbību.

Vai baldriāns ieteicams kaķiem? Baldriāns ir dabīgs nomierinātājs, mūsdienās tas bieži tiek pievienots arī cilvēku miegazālēm, citādi tas ir ar kaķiem. Ja kaķis pagrauzīs baldriāna sakni, dzīvniekam var iestāties eiforija, taču pēc tam viņš aizmigs, un koncentrācija nebūs tik liela, lai kaķim pasliktinātos veselība. Taču kaķi ir dažādi, un katrs uz šo augu reaģē citādi. Kāds vispār var baldriānu ignorēt, cits kļūs miegains vai gluži otrādi – aktīvs. Kaķis pēc uzbudinājuma perioda parasti ieslīgst dziļā trīs līdz četru stundu ilgā miegā, jo baldriāns tomēr, tāpat kā uz cilvēkiem, arī uz kaķiem iedarbojas nomierinoši.

Taču kaķu saimniekiem jābūt ļoti uzmanīgiem, baldriāna devu nekādā gadījumā nedrīkst pārdozēt, jo retos gadījumos tas var izraisīt dzīvnieka nāvi. Toties nelielas devas ik pa laiciņam mājas mīlulim kaķim nekaitēs, izraisīs viņā labsajūtu. Jāzina, ka reibuma efektu baldriāni rada vienīgi kaķiem, cilvēkus auga tinktūra tikai nomierina.

Es ieteiktu baldriānu kaķim dot kā nomierinošu līdzekli stresa situācijās, piemēram, ja mašīnā jāmēro lielāks ceļa gabals vai jāņem kaķis lidmašīnā, kad saimnieks pārceļas dzīvot citā valstī, ja mājā notiek remonts vai tuvojas svētki ar dižu uguņošanu, ja kaķenei noņem bērnus un viņa izmisīgi meklē savas atvases. Pēc veterinārārsta ieteikuma dabīgo nomierinošo līdzekli noteiktās devās var lietot pat vairākas dienas pēc kārtas. Kā augu lietot? Var, piemēram, uzpilināt dažus baldriāna tinktūras pilienus uz vates piciņas, lai dzīvnieks ieietu būrī, kurā citādi viņu grūti iedabūt, var kaķim dot pagrauzt sausu baldriāna sakni.

Minču nomierināšanai zoopreču veikalos nopērkamas ar kaķumētru piesūcinātas rotaļlietas un nagu asināmie. Arī šī auga smarža kaķus uzbudina, bet pēc tam dzīvnieks nomierinās.

Veterinārajās aptiekās var iegādāties dažādus nomierinošus līdzekļus – dabīgās zālītes, ķīmiskos produktus un tabletes. To sastāvs mēdz būt kombinēts un saturēt gan baldriānu, gan, piemēram, asinszāli u. c. Homeopātiskajās aptiekās ieteiks Baha ziedu kombināciju dzīvnieka nomierināšanai, viņa emocionālā stāvokļa un iekšējā līdzsvara atjaunošanai. Baha ziedu esences dzīvniekiem var noderēt ļoti daudzās situācijās.

Un vēl – daudzi no bērnības atceras kaķa sacienāšanu ar baldriānu, lai pēc tam izsmietos par dzīvnieka jokaino uzvedību. Bērniem jāsaprot, ka dzīvnieks ir jāmīl, nevis par viņu jājoko. 

Starp citu, rudens ir laiks, kad ievākt dažādu augu, arī baldriāna, saknes ārstnieciskiem nolūkiem

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

VIDEO: Ielūdz strübergs un Horens: MAMA DŽAGA MAMA RAGA!

Sestdien, 20. aprīlī, ar jaunu dziesmu “MAMA DŽAGA MAMA RAGA!” klajā nākuši strübergs un Horens, kuri līdz ar šo dziesmu vēlas vairot mieru un mīlestību ikvienā cilvēkā atsevišķi un visos kopumā. Sing...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko