Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Konsultē vetārsts: Zobi, vecums un matrači

Mājdzīvnieku saimnieki taujā par pretparazitārajiem līdzekļiem. Tie ir dažādi, katram savas priekšrocības un trūkumi. Kaķiem piedāvājumos ir skaustā pilināmi pretblusu līdzekļi un kaklasiksnas. Darbības ilgums pilieniem visbiežāk ir viens mēnesis, aktīvā viela izplatās pa ādu. Savukārt kaklasiksnu efektivitāte ir atkarīga no ražotāja. Ir mazefektīvas siksnas un tādas, kas spēj pasargāt no blusām un ērcēm līdz astoņiem mēnešiem.

Tārpu zāles kaķiem var dot caur muti kā tabletes vai kombinācijā ar blusu zālēm pilienu formā. Dažādām aktīvām vielām var būt dažādi parazīti, ko tie spēj likvidēt. Ja kādu iemeslu dēļ kaķim nevar tableti iedot caur muti, tad pilieni skaustā ir piemērotāki. Jāatceras, ka dzīvnieks jāattārpo vismaz divas reizes gadā atkarībā no vides, kurā tas uzturas.

Citām kaklasiksnām nepieciešams, lai tās piegulētu ādai un nebūtu pārāk brīvas, lai aktīvā viela varētu no kaklasiksnas izplatīties uz dzīvnieku. Tāpat nepieciešams kaklasiksniņas ik pa laikam notīrīt ar vilnas drāniņu, lai neveidotos tauku kārtiņa, kas nobloķē aktīvās vielas izplatīšanos.

Suņiem pieejamas gan tabletes tikai pret tārpiem, gan kompleksās pret blusām, ērcēm un iekšējiem parazītiem. Pret blusām un ērcēm ir gan tabletes, gan skaustā pilināmi pilieni, gan kaklasiksnas. Darbības ilgums atkarīgs no ražotāja un aktīvās vielas. Piemērotāko izvēli dzīvnieka īpašniekam konsultācijā var palīdzēt izdarīt veterinārārsts.

Mūsdienās arī dzīvniekiem ir pieejami ortopēdiskie matrači. Tie ieteicami liela auguma suņiem, it īpaši īru vilkiem, lai neveidotos izgulējumi. Bieži suņiem veidojas izgulējumi uz elkoņa locītavas, jo guļot šī vieta atbalstās pret zemi un šajā vietā kauls ir tuvu ādai, tādēļ audi tiek saspiesti. Ortopēdiskie matrači ieteicami arī veciem suņiem. Maziem dzīvniekiem šādi matrači nav tik nepieciešami.

Desmit gadu vecam sunim ir ļoti slikti zobi, daži kustas, citi jau izkrituši. Saimnieki baidās, ka manipulācijas ar narkozi var atstāt smagākas sekas uz vecu organismu. Varbūt labāk zobu stāvokli atstāt, kā ir? Te jāsaka, ka anestēzijas risks pastāv visām vecuma grupām. Anestēzijas līdzekļu nepanesamību nevar iepriekš pārbaudīt un prognozēt, tādēļ vienmēr jāizsver tās nepieciešamība. Tomēr, ja dzīvniekam ir normāli fizioloģiskie rādītāji, sirdsdarbība ir normā, nav dzirdami blakus trokšņi, tad arī desmit gadu vecam sunim var lietot anestēziju. Šajā gadījumā zobi būtu jārauj ārā, lietojot vispārēju anestēziju, jo zobu kustēšanās rada dzīvniekam sāpes, kā arī apgrūtina ēšanu, kuras rezultātā dzīvnieks var sākt zaudēt svaru. Zobiem ir arī nepieciešams notīrīt zobakmeni, jo tur esošā mikroflora var nonākt citur organismā un izraisīt saslimšanu, piemēram, nierēs. Tādēļ nepieciešams sekot līdzi sava dzīvnieka mutes dobuma higiēnai un stāvoklim.

Bet kādas ir pazīmes, ka suns kļūst vecs? Katrs dzīvnieks ir individuāls, tādēļ grūti pateikt, kurā brīdī konkrētam dzīvniekam iestājies vecums un kā viņš to izpauž. Citi lielā vecumā spēj aktīvi kustēties un nav nekādu saslimšanu. Arī starp šķirnēm pastāv atšķirības dzīvildzē, tas jāņem vērā. Jo mazāka izmēra suns, jo, iespējams, tas dzīvos ilgāk. Sākot no astoņu gadu vecuma, bieži var novērot kataraktas pazīmes (skatoties suņa acīs, var redzēt baltu atspulgu). Parādās sirmums. Lielākām šķirnēm ar lieko svaru novēro kustību traucējumus, piemēram, stīvumu pēc piecelšanās no guļvietas. Ir ieteicams dzīvniekam pāriet uz senioriem paredzēto barību, kā arī lietot vitamīnus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai internetā jāpublicē savu bērnu attēlus?

Bērni kā vecāku sociālo mediju kontu centrālās personas? Teju ikvienam no mums draugu vai paziņu lokā ir kāds, kurš aktīvi publicē savu bērnu fotoattēlus un video sociālajos tīklos, ar bērnu palīdzī...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko