Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Februāris – Tropu mēnesis Rīgas Zoodārzā

Katru gadu Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā februāris tiek pavadīts tropiskā gaisotnē. Šogad Tropu mežs tavā virtuvē aicinās apmeklētājus izzināt, kā mūsu izvēles ietekmē visus tropu mežos mītošos un kā tropos notiekošais ietekmē mūs – gan augus, gan arī dzīvniekus, tostarp arī Tropu mājā aplūkojamos.

Kaut gan tropiskie lietus meži liekas neaizsniedzamā attālumā, mūsu ēdienu izvēle cieši saistās ar notiekošo tropos. Liela daļa no ikdienas produktiem satur lietus mežā iegūtas sastāvdaļas – bez tām mūsu ēdiens zaudētu daudzas garšas un tekstūras nianses. Lielā produktu pieprasījuma dēļ, tropu mežos veido plantācijas, kurās audzē tikai viena veida kultūraugus. Plantāciju ierīkošanai veikta teritorijas atmežošana, bieži kā paņēmienu izmantojot uguni. Tā rezultātā bojā iet ne tikai augi, bet arī dzīvnieki, izzūd dzīvotnes un degradējas ekosistēmas.

Tematiskie stendi, darba lapas un darbnīcas Tropu mājā palīdzēs gan uzzināt to, kuri produkti nāk no tropu mežiem, gan to, kā to nonākšana mūsu šķīvjos ietekmē gan tropos sastopamos dzīvniekus, gan mūs pašus, un visbeidzot – ko varam mainīt, lai saglabātu tropu mežus to iemītniekiem un pašu nākamajām paaudzēm. Visu mēnesi Tropu mājā izpēti jauno ekspozīciju – uzcel domino kauliņu ķēdi un uzzini, kā, izvēloties saldējumu, gaviālkrokodils var palikt bez dzīves vides, savieno garšvielu ar augu, iepazīstot, kā tie izskatās savvaļā un uzzini, kā tropu mežus ietekmē palmu eļļas, šokolādes, sojas un citu produktu patēriņš.

Īpaša taka gaidīs apmeklētājus ik dienas no 3. līdz 28. februārim, bet divās nedēļas nogalēs – 11.-12. un 25.-26. februārī – no 11.00 līdz 14.00 aicināsim ikvienu uz darbnīcām Tropu mājā. Darbnīcās apmeklētāji uzzinās, kā diētas izvēle ietekmē tropu mežus, iesaistoties interaktīvā lomu spēlē, iepazīs šokolādes ražošanas procesu un piedalīsies atmiņas spēlē. Aktivitāšu noslēgumā būs iespēja pievienot “risinājumu kokam” savu solījumu – kā mēs katrs varam mainīt savu ikdienu un palīdzēt tropu mežiem zaļot mūžīgi.

Tropu mēneša ekspozīcijas izveidi finansiāli atbalstīja SIA “Lidl Latvija”. Gatavojoties Tropu mēnesim, Tropu mājā augāju papildināja Rīgas zoodārza atbalstītājs SIA "Hercs Flora".

Nāc uz Rīgas Zoodārzu un izbaudi tropus tepat, Latvijā, reizē iegūstot jaunas zināšanas!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kā pareizi novārīt olas?

Tuvojas Lieldienas – lielā olu izēšanās, kad krāsotas oliņas gozēsies un dekorēs katru brokastgaldu. Kas ir nepieciešams, lai pareizi tās izvārītu?

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko