Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Kā baudīt raki

Turpinot stāstu par turku alkoholisko anīsa dzērienu raki – šoreiz stāstīšu, kā to baudīt.

Tāpat kā grieķi savu slaveno uzo, arī turki savu raki vērtē augstu. Jo anīsa brendijs ir daudzpusīgs, tas iederas dažādās dzīves situācijās. Turklāt raki cienītāju pārliecība ir arī, ka tas mazās devās ir veselīgs.

Tāpēc glāzīte anīsa brendija galdā tiek celta kā aperitīvs, piedeva pie maltītes, digestīvs (gremošanas veicinātājs pēc maltītes). Reģionā pie Bosfora raki iemieso sadzīves kultūru tās labākajā nozīmē.

Draudzīga pulcēšanās pie glāzes anīsa degvīna un gardām uzkodām gandrīz vienmēr norit nepiespiestā gaisotnē, lai gan reizēm šādas pasēdēšanas mēdz izvērsties arī par vētrainām dzīrēm.

Raki restorānos

Tāpēc raki jābauda apdomīgi un nesteidzīgi jau no brīža, kad to ielej glāzē. Restorānā jums oficiants atnesīs cilindrisku glāzi (ap 200 ml tilpumā) un piepildīs to apmēram līdz trešdaļai vai pusei ar kristāldzidro dzērienu. Autentiskos restorānos, kur pulcējas vietējie, viesi dod ziņu oficiantam, sakot Tamam! – tas nozīmē, ka ieliets ir pietiekami.

Daudzās kafejnīcās šos dzērienus pārdod pēc tilpuma – glāzēs, puspudelēs vai pudelēs. Pasūtījuma apjoms atkarīgs no atnākušo viesu skaita un noskaņojuma.

Pievieno ūdeni, ledu

Raki parasti nedzer tīrā veidā – dzērienam pievieno atdzesētu ūdeni. Drīkst lietot arī minerālūdeni, kā arī ledus gabaliņus, kurus klienti parasti pievieno paši pēc sirds patikas.

Stingri tiek ievērota šāda secība – vispirms ūdens, pēc tam ledus. Ja ledu pievieno tīram raki, tad tajā esošais anīss var veidot kristāliskas nogulsnes. Šādas sasalšanas dēļ cietīs anīsa brendija kvalitāte un pasliktināsies tā garša.

Turpretī, ja vispirms pievienosiet ūdeni, tad, ūdenim un alkoholam sajaucoties, veidosies dūmakains matējums, kas vienmērīgi izplatās glāzē.

Daži lietpratēji tomēr dod priekšroku anīsa brendija baudīšanai tīrā veidā. Taču tad vajadzīga vēl atsevišķa glāze ar aukstu ūdeni, ko uzdzer pa virsu.

Vēl viens variants – raki pasniedz ar ayran (sālītu jogurta dzērienu) un ar salgam (raudzētu un sālītu rāceņu un burkānu sulu). Pēdējais variants ir īpaši iecienīts pie kebaba.

Kā dzert, lai nenoreibtu

Raki vienmēr dzer lēni un maziem malciņiem, pienācīgi izbaudot intensīvo anīsa garšu. Tādējādi, neraugoties uz diezgan lielo alkohola saturu (līdz pat 50 tilp. %), anīsa brendiju var dzert ilgāku laiku nenoreibstot. Tas attiecas arī uz karstām dienām, kādu reģionā pie Bosfora nav mazums. Ja nu kādam alkohola tik un tā šķiet par daudz, raki var vēl papildus atšķaidīt ar lielāku ūdens devu. Lai viesi tik ātri nenoreibtu, arī lielākos pasākumos pieņemts pievienot vairāk ūdens un glāzes papildināt tikai tad, kad viesi tās izdzēruši līdz galam.

Ar kādiem ēdieniem pasniedz

Tā kā raki satur anīsu, tad daļa lietpratēju to uzskata par dziedniecisku līdzekli, kas palīdz pret visdažādākajām kaitēm, bet jo īpaši uzlabo gremošanu. Tas tiešām ir svarīgi, jo teju ik reizi, kad tiek ielieti šie dzērieni, galdā parādās arī pirmās gardās uzkodas. Visbiežāk ballītes sākumā tiek pasniegtas siltās un aukstās uzkodas meze jeb mezedes, ar ko tik slavens ir šis reģions.

Tipiskas uzkodas ir aitas siers un medus melone. Papildus galdā tiek celtas sālītas mandeles, tomāti, gurķi, turku zirņi. No siltajām uzkodām – sarkano lēcu bumbiņas, jūras veltes, pildīti baklažāni, cepti dārzeņi ar jogurta mērci. Glāzes ar raki var paturēt arī pie pamatēdiena – it īpaši, ja tajā ir zivs.

Taču arī koftas, šiškebabi un citi grilētas gaļas ēdieni lieliski garšo kopā ar raki. Dažkārt šo anīsa brendiju pasniedz pat ar cukursaldiem deserta cepumiem. 

Būtībā visi turku virtuves raksturīgie aromāti – dilles, mētras, pētersīļi, ķiploki, ķimenes, citroni – vienmēr labi sader ar anīsu. Viesi risina sarunas stundām ilgi, baudot gardus ēdienus un nesteidzīgi iemalkojot pa mazam malciņam aromātiska raki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko