Laika ziņas
Šodien
Pērkona negaiss
Rīgā +23 °C
Pērkona negaiss
Pirmdiena, 17. jūnijs
Artis, Artūrs

Ko nogaršot, ceļojot pa Lombardiju?

Milāniešu ēšanas paradumus stipri ietekmējis drudžainais dzīvesveids. Būdami mūžīgā steigā, viņi ēd ātri, lai netrūktu enerģijas centīgam darbam. Kādā grāmatā lasīju indīgu frāzi par milāniešu dzīvesveidu: "Daži ēd tikai tāpēc, ka lielāko daļu pretstresa zāļu nevar uzņemt tukšā dūšā."

Tas noteicis arī milāniešu ēdienu receptes – vienkāršas un ātri pagatavojamas. Arī slavenais risoto alla milanese būtībā ir tāds.

Īsti itāliska aizraušanās ar ēdienu jāmeklē ārpus Milānas, dziļāk Lombardijā. Ko nobaudīt šajā Itālijas reģionā?

Kā pirmais jāmin Milānas risoto ar safrānu. Risoto ir Milānas virtuves pamatu pamats – rīsi tiek audzēti Lombardijas dienvidu līdzenumos. Savukārt safrānu šajā reģionā ieviesa spāņi, kuri te valdīja XVI un XVII gadsimtā. Safrāna dēļ ēdiens izklausās dārgs, taču Milānas risoto piedāvā arī vienkāršās ēstuvēs un joprojām gatavo arī mājās. "Man sanāk ļoti garšīgi – buljons, rīsi un pāris stīdziņas safrāna," palepojas mana Milānas paziņa Stefanella. Rīsus tāpat kā pastu itāļi gatavo al dente – gatava rīsa grauda vidiņam jābūt cietam.

Cotoletta alla milanese ir vēl viena liecība kulinārajām ietekmēm reģionā. Šo ēdienu – savu tipisko Vīnes šniceli – te ieviesa austrieši, taču itāļi to pārsauca par karbonādi Milānas gaumē un mūsdienās Cotoletta alla milanese ir gandrīz tikpat populāra kā risoto. Tā ir cepta teļa ribiņa, kas apmērcēta sakultā olā un apviļāta rīvmaizē. Milānieši, protams, apgalvo, ka nevis viņu karbonāde iedvesmojusies no Vīnes šniceles, bet otrādi.

Aperitīvā – kampari. Ja esat Milānā, Viktora Emanuēla galerijā ar stikloto kupolu, tad nepaskrieniet garām kafejnīcai Zucca tajā galerijas stūrī, kas pavērsts pret Milānas katedrāli! Ja arī nepasūtiet kokteili, tad vismaz iemetiet kafejnīcā aci un atcerieties – pasaulē pirmo kampari 1860. gados pagatavoja tieši šeit kafejnīcas īpašnieks Gaspāre Kampari.

Rīta kapučīno jebkurā patisserie. Pirms darbdienas sākuma mazajās itāļu kafejnīcās līdz letei izspraukties pagrūti. Itāļi rīta espreso un kapučīno dzer, stāvot kājās pie letes. Gan tāpēc, ka par sēdvietu pie galdiņa jāpiemaksā, gan tāpēc, ka tūlīt jāsteidzas tālāk. Ēst neko neēd – brokastu saldo maizīti (un vienu kafiju arī) jau mājās apēduši. «Tiklīdz būs tikuši līdz darbam, viņi uzreiz dzers nākamo. Itāļi no kafijas ir atkarīgi,» saka Stefanella, kura pati nav tipiska itāliete, jo kafiju nedzer vispār. Ja gribat izbaudīt īsti itālisku rīta atmosfēru, pasūtiet kapučīno (espreso var šķist par stipru un mazu) un apsēdieties pie galdiņa!

Esot Lombardijā, noteikti padzerieties S.Pellegrino ūdens no pilsētas krāna! Alpu avotu tīro ūdeni, kam pievienots nedaudz dabiskās gāzes no Apenīnu kalniem, pudelēs pildītu, var nopirkt arī Latvijā. Taču Lombardijā par baltu velti šo pašu ūdeni (bez gāzes, protams) varat nogaršot no krāna kūrortpilsētiņā San Pellegrino Terme. Nekādas vecu olu smakas un piegaršas, ar ko mums saistās dabiskie minerālūdeņi. Garšīgs un slāpes remdējošs. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko