Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Gardi našķi

Gan saldi, gan sāļi pīrāgi un kliņģeri cepšanai brīvdienās.

Kefīra pīrāgs ir ātri pagatavojama recepte, to varat paspēt arī darbdienas vakarā. Ūdenskliņģeri gan jācep brīvdienā, jo rauga mīklas pagatavošana un uzrūgšana prasa zināmu laiku, turklāt kliņģeri vēl ir jāvāra un pēc tam jācep. Taču rezultāts ir gards, tāds staipīgi mīksts – tieši to dod vispirms apvārīšana sālsūdenī, pēc tam cepšana. Mūsmājās kliņģeri pazuda zibenīgi.

Puravu kīša mīklas gatavošana ir zibenīga. Tai pats galvenais ieteikums ir mīklu sastrādāt un dabūt bumbā pēc iespējas ātrāk. Ja pārāk daudz mīcīsiet, mīkla kļūs cieta kā akmens. Bet tai jābūt drupenai, kā jau smilšu mīklai. Šajā gadījumā ilgāku laiku prasīs pildījuma sagatavošana – notīrīšana, sagriešana, sautēšana. Kīšs ir ļoti sātīgs. Var ņemt līdzi pavasara pārgājienos – neliels gabaliņš sniegs sātu un dos spēku noiet lielus gabalus. 


Puravu kīšs

Sastāvdaļas: mīklai (28 cm diametra cepamtraukam) 280 g miltu, 120 g auksta sviesta, sagriezta gabaliņos, 1–2 ēd. k. ledusauksta ūdens, šķipsna sāls; pildījumam 1 ēd. k. sviesta, 2–3 daiviņas ķiploka, 2 tējk. sinepju, 3 puravi, 200 g šampinjonu, 1 cukīni, 3 M izmēra olas, 2–3 ēd. k. svaigā siera, 120 g labi kūstoša siera, sāls, pipari

1. Bļodā ieber miltus un sviesta gabaliņus. Abus jauc kopā un ar pirkstu galiem saberž smiltīm līdzīgās drupačās. Pakāpeniski pievieno ledusaukstu ūdeni un ātri sastrādā mīklas bumbā.
2. Uz galda uzber mazliet miltu un mīklu izrullē un izklāj plātī. Pārliek ar pārtikas plēvi un atdzesē ledusskapī kādas 20 minūtes.
3. Kamēr mīkla dzesējas, sarīvē sieru. Ķiploka daiviņas, puravus un sēnes sagriež šķēlēs, cukīni nelielos gabaliņos. 
4. Katliņā izkausē sviestu. Pievieno ķiploka šķēles un kādas 20 sekundes apviļā sviestā, līdz jūt ķiploka smaržu. Tad iemaisa puravus, kurus pasautē 10 minūšu, tad pievieno šampinjonus un cukīni, iemaisa sinepes, šķipsniņu sāls un piparus pēc garšas un turpina sautēt kādas 10 minūtes, līdz dārzeņi ir mīksti.
5. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem.
6. Izņem mīklu no ledusskapja, sadursta ar dakšiņu un liek cepties krāsnī aptuveni 15 minūšu, līdz tā kļūst gaiša, bet nav izcepusies līdz galam.
7. Pa to laiku bļodā sakuļ olas, pakāpeniski pievieno svaigo sieru un pusi no sarīvētā siera. Pēc tam šajā masā kārtīgi iemaisa sautētos dārzeņus.
8. Pildījumu klāj iekšā daļēji izceptajā mīklā, pārkaisa atlikušo sieru un cep vēl 20–25 minūtes, līdz pildījums ir zeltaini brūns.
9. Pēc izņemšanas no cepeškrāsns ļauj atdzist cepamtraukā.



Kefīra pīrāgs ar  ievārījumu un drumstalām

Sastāvdaļas: mīklai 70 g mīksta sviesta, 50 g cukura, 150 g kefīra, 75 g miltu, 1 ola, naža gals sodas; virsiņai 110 g auksta sviesta, sakapāta vai sarīvēta, 80 g cukura, 100 g miltu, 150 g ievārījuma (pēc izvēles)

1. Sviestu un cukuru saputo, pievieno kefīru, miltus un sodu. Visu sajauc. Mīklai jābūt mīkstai.
2. Gatavo drumstalas. Miltus, cukuru un auksto sviestu ar pirkstiem saberž sīkās drumstalās.
3. Mīklu liek ietaukotā cepamtraukā un 180 grādu temperatūrā apcep 10 minūšu, līdz tā apcepusies bāla, bet ne zeltaina.
4. Izņem no cepeškrāsns, pārziež ar ievārījumu, pārkaisa ar drumstalām un liek atpakaļ krāsnī 200 grādu temperatūrā apmēram uz 20 minūtēm, līdz drumstalas kļūst zeltaini brūnas.



Ūdenskliņģeri 

Sastāvdaļas 12–14 kliņģeriem: 500 g kviešu miltu, 250 ml ūdens, 25 g svaigā rauga, 50–60 g sviesta, 1/2 tējk. sāls, sēkliņas vai rupjais sāls pārkaisīšanai, 1 ola

1. Sasilda ūdeni līdz 30–35 grādiem. Pievieno tam raugu un pusi miltu. Samaisa šķidru mīklu – ieraugu. 
2. Ieraugu pārkaisa ar miltu kārtiņu, pārsedz ar dvielīti un liek siltā vietā uzrūgt, līdz tas tilpumā palielinājies divas reizes. 
3. Uzrūgušam ieraugam pievieno atlikušos miltus (šķipsnu miltu atstāj kliņģeru veidošanai) un sviestu, sāli. Mīca, līdz mīkla kļūst viendabīga, atdalās no rokām un trauka malām.
4. Mīklu nolīdzina, pārkaisa ar miltiem, pārklāj ar dvielīti un liek siltā vietā raudzēties, līdz tās apjoms divkāršojas. Tas notiks apmēram stundas vai pusotras laikā.
5. Kad mīkla uzrūgusi, to sadala kādos 12–14 gabalos. Katru izrullē garās, plānās strēmelītēs un izveido no tām kliņģeru maizītes. 
6. Kliņģerus liek uz pannas, kas apkaisīta ar miltiem, pārklāj ar dvielīti un atstāj raudzēties vēl vienu stundu, līdz maizītes kļūst divreiz lielākas.
7. Ieslēdz cepeškrāsni uz 200 grādiem.
8. Katlā uzkarsē ūdeni, liek tajā kliņģerus. Vāra apmēram sešas minūtes, līdz kliņģeri ceļas uz augšu. Vienlaikus nevāra vairāk par trim kliņģeriem, citādi tie salips kopā. Tad ņem ārā un liek uz pannas.
9. Pārsmērē ar sakultu olu un uzber sāli vai sēklas.
10. Liek pannu krāsnī, cep 25–30 minūtes, līdz kliņģeri brūni. Ēd siltus. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai internetā jāpublicē savu bērnu attēlus?

Bērni kā vecāku sociālo mediju kontu centrālās personas? Teju ikvienam no mums draugu vai paziņu lokā ir kāds, kurš aktīvi publicē savu bērnu fotoattēlus un video sociālajos tīklos, ar bērnu palīdzī...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko