Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kā tecināt bērzu sulas saudzīgi

Šonedēļ beidzot ir sajūta, ka pavasaris tomēr atnāks arī šajā gadā – sniegi ir beigušies, un siltums atgriezies. Kuru katru brīdi sāks tecēt arī bērzu sulas.

Kad ir īstais laiks tās tecināt? Mežkopji teic – to var sākt darīt, kad dienā temperatūra turas stabili virs nulles, bet naktī vēl nedaudz piesalst. Ja temperatūra turas zem nulles, sulu cirkulācija apstājas, bet, līdz ko tā atkal ir plusos, – atjaunojas. 

Pieredzējušie mežkopji vadās arī pēc citas pazīmes – ja ap koka saknēm ir nokusis sniegs, vismaz sprīža tiesu ir redzama zeme, tad var urbt, sula būs. Vislabāk urbumu taisīt koka dienvidu pusē – tur sula tecēs straujāk. Vienīgi jārēķinās, ka arī pati sula stāvēs dienvidu pusē un, ja īpaši saulainā dienā temperatūra uzkāps līdz 15 grādiem, stāvot tā sakarsīs. Tāpēc sulas trauks biežāk jāmaina.

Vai sulu tecināšanai der jebkurš bērzs? Jo tievāks (jaunāks) koks, jo tam ir mazāka sakņu sistēma, jo tas uzņem mazāk augsnes mitruma, līdz ar to arī sulas ir mazāk. Tātad no lielāka diametra koka sula tecēs intensīvāk. Jo resnāks koks, jo lielāka lapotne, jo vairāk sulas tas pumpē augšā un lejā. Tāpēc urbšanai labāk izvēlēties pieaugušu koku. Sulīgāki būs tie, kas aug saulītē atklātā vietā, nevis pudurī, kas mežā iespiests ēnā. Sulu tecināšanai neder koki, kuros iemetusies trupe – to var atpazīt, ja, urbjot caurumu, nāk ārā brūnas skaidas. Tādai sulai būs piegarša.

Ļoti svarīgs jautājums arī ir – kā tecināt sulas, nenodarot pāri bērziem? Par laimi, mūsdienās, lai tiktu pie bērzu sulas, vairs nav jāurbj caurums līdz puskokam cilvēka rokas platumā. Ir pagājuši laiki ar plašajiem urbumiem, kad koka caurumā varēja gluži vai roku iebāzt, bet, sulu laikam beidzoties, to aizvīkšķīja ar pakulām un resnu tapu. Tagad, lai sula tecētu, pietiek ar mazu, precīzu 5–7 mm diametra urbumiņu.

Sulas mazāk nebūs, toties kokam rētu būs nesalīdzināmi vieglāk sadziedēt. Bērzam, tāpat kā cilvēkam, – jo lielāka rēta, jo grūtāk sadziedēt. Pa lielu caurumu sula tek varbūt par 10% vairāk, bet tāds caurums ir daudz bīstamāks kokam. Arī dziļumā nav vērts urbties, jo sula tek tikai pa ārējo malu. Koka serde ir kā kauls, un kaulos asinsrite nenotiek. Optimāls ir 5 cm dziļš caurums. Ja kokam ir īpaši bieza miza, tad var urbt 7–8 cm. Kad sulu tecināšanu beigsiet, aiztaisiet caurumu ar mazu tapiņu, ko varat pagatavot no tā paša bērza zara.

Cik daudz sulas drīkst iztecināt no viena bērza? Koks iedos tik, cik gribēs iedot. Jūs nevarat izspiest vairāk. Ja tas dos 10 litru dienā, nevarēsiet no tā dabūt 20 litru. Ja gribat 20 litru, jāmeklē cits koks.

Sulu tecēšana parasti ilgst 3–4 nedēļas. Kad bērziem sāk plaukt lapas, sulu tecināšana jāpārtrauc. Ap to laiku arī pati sula vairs negrib tik labi tecēt, kļūst duļķaina.

Vislabāk dzert svaigas sulas, negaidot, kad tās ieskābs. Ja gribat svaigas sulas visu gadu – uzglabājiet tās sasaldējot. Ja nav iespēju sasaldēt, tad, protams, varat raudzēt. Te gaume atšķiras – var raudzēt plikas sulas, bez jebkādām piedevām un tad, vasaras vidū, dzerot, ja ir vēlēšanās, pievienot mazliet cukura vai, piemēram, svaigas piparmētras. Var arī, jau raudzējot, pievienot rozīnes, jaunos upeņu dzinumus, citronu, rupjmaizi. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 28.03.2024

Fitnesa aproces ir tas pats, kas tamagoči, tikai šajā gadījumā tas dumjais dzīvnieks, kuram tu mēģini neļaut nomirt, esi tu pats.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko