Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Klasiskie liķieri

Veikalos liķieru plauktos atrodama virkne klasisku dzērienu, kurus neesam nogaršojuši tikai tāpēc, ka īsti nezinām, kā tos baudīt. Tāpēc šoreiz pastāstīšu par dažiem no tiem – kā tie radušies un kā tos baudīt – jaukt kokteiļos vai dzert tīrā veidā ar ledu?

Amarula

Marulas augļa un krējuma liķieris, parasti 17% alkohola.

Viens no eksotisko augļu liķieriem. Skābenajam aprikozes lieluma auglim, kas aug marulas kokos Dienvidāfrikas līdzenumos, dzimtenē tiek piedēvētas dziedinošas īpašības, jo augļu smarža vasarā pievilina savvaļas dzīvniekus, pat lielus ziloņu barus.

Amarulas liķiera pamatā ir trīs gadus ozolkoka mucās briedināts marulas augļu destilāts, kas papildināts ar svaigo krējumu. Liķierim ir tropiska smarža, nevainojama konsistence, maiga augļu garša un ilga pēcgarša.

Kā baudīt? Ar saviem 17% tas pieskaitāms vidēji stipriem dzērieniem. To parasti dzer tīrā veidā atdzesētu ledusaukstu vai ar ledu. Amarula lieliski sader arī ar kafiju vai saldajiem ēdieniem.

Pina Colada

To ražo daudzi ražotāji. Visbiežāk 14%–15% alkohola. No ananasiem, kokosriekstiem, ruma un svaigā krējuma gatavots salds, viegls liķieris. Pateicoties ne ar ko nesajaucamajam rūgti saldajam aromātam, kokosrieksti liķieru ražošanā tiek izmantoti arvien vairāk. Kokosriekstu liķieru alkoholiskais pamats parasti ir rums. Svaigumu šajā gadījumā liķierim piedod ananasu sula. Rezultātā tiek iegūts svaigs, krēmīgs dzēriens ar kārdinošu smaržu un bagātīgu, maigu garšu.

Viens no klasiskajiem šī liķiera ražotājiem ir De Kuyper – Nīderlandes liķieru nams, kas dibināts 1695. gadā pie Roterdamas. Tas jau vienpadsmito paaudzi atrodas ģimenes rokās un ir viens no pasaules vadošajiem liķieru ražotājiem.

Kā baudīt? Šo dzērienu, kas faktiski jau pats par sevi ir kokteilis (sastāv no gaišā ruma, kokosriekstu krēma un ananasu sulas), parasti citos kokteiļos vairs nejauc. To pasniedz ar ledu un, ja vēlas, ananasa gabaliņu.

Piparmētru liķieris

Klasiskos piparmētru liķierus saista ar Francijas vārdu. Piemēram, ražotājiem Marie Brizard un Monin. Marie Brizard ir viens no slavenākajiem franču liķieru namiem, izveidots 1755. gadā Bordo reģionā.

Arī Monin ir ļoti slavens franču ģimenes uzņēmums no Luāras ielejas. Tas liķierus ražo kopš 1912. gada. Menthe Verte ir viens no Monin liķieru nama klasikas.

Tas ir salds, vidēji stiprs liķieris ar piparmētru aromātu. Vēsturiski franču piparmētru liķieri tika gatavoti ar dabīgām korsikāņu piparmētrām, mērcējot tās vairākas nedēļas alkoholā, tad filtrējot un pievienojot cukuru. Piparmētru liķieris var būt vai nu bezkrāsains, vai zaļš, – tādā gadījumā tas savu krāsu ieguvis vai nu no piparmētrām, vai pievienotajām krāsvielām.

Mūsdienās piparmētru liķieru aromātu un izteikti zaļo krāsu visbiežāk iegūst no piparmētru ekstrakta un pievienotajām E vielām – E 104 (hinolīna dzeltenais), E 102 (tartrazīns), E 133 (briljantzilais).

Kā baudīt? Visus liķierus izteikti spilgtajās krāsās labāk jaukt kokteiļos, nekā dzert tītā veidā.

Vēl par liķieriem jāzina

Pircējiem jāsaprot arī galvenā atšķirība starp uzlējumu un liķieri – tā ir saldināšana. Uzlējumus nesaldina, bet liķierus saldina vienmēr. Liķieris ir uz jebkura alkoholiskā dzēriena bāzes pagatavots saldināts un aromatizēts dzēriens, kurš var būt arī izturēts.

Cukura un alkohola līmenis liķierī nav savstarpēji saistīts. Parasti alkohola daudzums liķierim svārstās starp 15%–55%. Taču mēdz būt vēl stiprāki, piemēram, absintam ir 74%. Cukura līmenis liķieros nav noteikts ar likumdošanu, tādēļ tie var būt gan saldāki, gan mazāk saldi. Liķieru dalīšana pa grupām vispār ir strīdīga. Ja dalīt, tad drīzāk pēc izmantotajām izejvielām – augļu, ogu liķieri, krēmliķieri, kafijas un kakao liķieri, riekstu liķieri utt.

Gremošanas veicināšanai vai kokteiļiem

Kurus dzer tīrā veidā, kurus jaukt kokteiļos – tā ir vistīrākā gaumes lieta. Vienīgais ieteikums – ja liķieros izmantotas augstvērtīgas izejvielas, tie ir izturēti, kā, piemēram, Chartreuse vai Benedictine, tos vēlams dzert tīrā veidā pēc ēdienreizes kā daidžestīvus.

Savukārt vienkāršākie, piemēram, Crème de… (un seko galvenās sastāvdaļas nosaukums), ir paredzēti jaukšanai kokteiļos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 19.04.2024.

Eskalatorus izdomājuši vārguļi, kas nespēja kāpt augšā vai lejā pa kāpnēm bučojoties.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko