Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Laiks mīcīt piparkūku mīklu

Svētdien – Pirmā advente. Šis ir laiks, kad vienas rūpes ir gan tiem, kuri ievēro Baznīcas rituālus, gan tiem, kuri ar Baznīcas notikumiem un kalendāru sevi nesaista. Viena no lietām, ko šajās dienās mājas darām – mīcām pirmo porciju piparkūku mīklai.

Dažiem tā paliks arī vienīgā porcija, jo nedēļās, kad gaidām Ziemassvētkus, našķu mēdz būt tik daudz, ka nevaram spēt visus apēst.

Lai vai kā, saldeni rūgtajai piparkūku smaržai virtuvē reizēm pat mazāks sakars ir ar ēšanu, vairāk ar svētku sajūtu, ko mājās ienes kanēļa, kardamona, krustnagliņu aromāts, kas nāk no karstas cepeškrāsns mutes.

Šoreiz piedāvāju klasisko piparkūku recepti, lai jums nebūtu jāmeklē pa pierakstu kladēm. Kurš gan var atcerēties, kur tās kopš pagājušajiem svētkiem esat noglabājuši! Pēc šīs receptes samīcīto mīklu var turēt ledusskapī visu svētku laiku un cept pa mazām porcijām, piemēram, vienai plātij. Nākamo porciju cepsiet, kad pirmā būs apēsta. Vēl, ja iespējams, cūku taukus tiešām pievienojiet, neaizstājiet tos ar sviestu! Tie piešķirs piparkūkām kraukšķīgumu.

Piparkūku mīkla:

Sastāvdaļas:

  • 1/3 glāze iesala ekstrakta, melases vai tumšā cukursīrupa,
  • 1/3 glāze medus,
  • 200 g brūnā cukura,
  • 160 g sviesta,
  • 3 ēdamk. cūku tauku,
  • 300+270 g miltu,
  • pa 1 tējk. malta kanēļa un ingvera,
  • pa 0,5 tējk. maltu melno piparu, krustnagliņu, muskatrieksta, kardamona, koriandra,
  • 2 olas,
  • 0,5 tējk. sodas,
  • 1,5 tējk. cepamā pulvera

Pagatavošana:

1. Melasi vai sīrupu, medu, brūno cukuru, sviestu un cūku taukus liek katliņā. Uz mazas uguns, nepārtraukti maisot, silda, līdz viss izkusis. Kausē uzmanīgi – neļaujot masai piedegt. Ja tā piedegs, tad piparkūku mīkla vēlāk neturēsies kopā.

2. Noņem šo masu no liesmas. Pieber 300 g miltu un visas garšvielas. Ja garšvielas pirksiet veselas un malsiet paši, garša būs intensīvāka. Labi samaisa šo masu un ļauj kādu pusstundu mīklai padzist, ik pa brīdim pamaisot vēlreiz.

3. Olas nedaudz sakuļ, pievieno mīklai, labi samaisa un ļauj atdzist pavisam.

4. Atlikušos 270 g miltu izsijā, pievieno sodu un cepamo pulveri. Sagatavotai mīklai pakāpeniski pieber šo miltu porciju, maisot ar karoti, kamēr tas iespējams, pēc tam mīcot ar rokām. Sākotnēji mīkla lips kā līme – pakāpeniski pievienojot miltus, tā nomierināsies. Turpina mīcīt, līdz mīkla kļūst spīdīga un gluda. Ļauj stundu atpūsties.

5. Sakarsē krāsni uz 200 grādiem.

6. Darba virsmu apkaisa ar miltiem. Izrullē mīklu krietni plānu. Izspiež vēlamās formas piparkūkas.

7. Cepamplāti izklāj ar cepamo papīru, liek uz tās piparkūkas.

8. Cep 180 grādu temperatūrā, līdz piparkūku maliņas kļūst brūnas, bet pašas piparkūkas – zeltainas. Izņem no plīts un ļauj atdzist. Piparkūkas atdziestot sacietēs un pašas noslīdēs no pannas.

9. Atlikušo mīklu rūpīgi pārklāj ar foliju un glabā ledusskapī. Izņemot no ledusskapja, tā būs ļoti cieta, bet atliek mazliet pamīcīt, un tā atkal būs gatava cepšanai.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko