Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Liķieri kokteiļiem

Vasaras sezonai un atvaļinājumu laikam piestāv kokteiļi – krāsaini, viegli, saldi. Klasiski un moderni. Taču klasiskos kokteiļus varam pagatavot tikai tad, ja ir klasiskās sastāvdaļas. To starpā arī konkrēti liķieri ar svešādiem nosaukumiem un neierastām krāsām. Bez tiem nebūtu iedomājama ne Margarita, ne Cosmopolitan, ne citi kokteiļi.

Ko iesākt ar sintētiski zilo Curacao, caurspīdīgo Triple Sec, citrondzelteno limončello? Šie visi ir liķieru klasika – gan izmantojami pasaulslavenos kokteiļos, gan baudāmi tīrā veidā ar ledu.

Zilais Curacao

Radīts holandiešu liķieru destilētavā Lucas Bols Amsterdamā. Curacao gatavošanai izmanto rūgtos apelsīnus no Kirasao salas Karību jūrā. Tie ir ļoti aromātiski, bet parastā veidā – neēdami. Lūkasa Bolsa laikā tos holandiešu jūrasbraucēji ar kuģiem piegādāja Amsterdamas ostā. Liķierim izmanto tikai miziņas, nevis augļu sulu. Oriģinālā Curacao ir caurspīdīgs. Spilgti zilo toni tas iegūst no pievienotās pārtikas krāsvielas, parasti briljantzilā E133. Bolss to vienkārši esot pielicis, lai liķieris izceltos. Mūsdienās Blue Curacao ražo arī citi, piemēram, tādi slaveni franču liķieru nami kā Monin, Marie Brizard.

Kā baudīt Curacao Blue

Curacao var dzert tīrā veidā ar ledu, taču intensīvās krāsas dēļ to bieži izmanto kokteiļos, visbiežāk ar citrusu sulām, dzirkstošajiem baltvīniem, gāzētu ūdeni, dzērveņu sulu utt. Jaucot zilo Curacao ar sulām, ņemiet vērā, ka dažās zilā Curacao un sarkano sulu kombinācijās iegūsiet nepatīkami brūnu kokteili. Sajaucot Curacao ar apelsīnu sulu, tiksiet pie garšīga sūnu zaļa dzēriena. Viens no slavenākajiem kokteiļiem ar šo liķieri ir Blue Kamikaze. Kopā sajauc vienu daļu Blue Curacao liķiera, 1 daļu vodkas un vienu daļu laima sulas. Pārlej martīni glāzē un pasniedz ar ledu.

Triple Sec

Oriģinālo apelsīnu liķieri 1834. gadā radīja un joprojām ražo Combier destilētavā Francijā, izmantojot tikai Haiti augušu apelsīnu saulē kaltētas mizas. Taču mūsdienās Triple Sec ir kļuvis par īpašvārdu, ar ko apzīmē gandrīz visus liķierus ar apelsīnu aromātu. Maigi saldeni rūgtenie Triple Sec principā ir tie paši Curacao liķieri. Galvenā atšķirība – Triple Sec parasti ir dzidri caurspīdīgi, jo netiek iekrāsoti ar krāsvielām.

Kā baudīt Triple Sec

Apelsīnu liķieri ir visbiežākie viesi neskaitāmās kokteiļu receptēs. Gan Margarita, White Lady, Long Island Iced Tea, Cosmopolitan, gan arī pašsacerētos – ar citrusu sulām, gāzētu ūdeni, limonādēm. Visslavenākais, šķiet, ir Margarita. To gatavo, sajaucot 35 ml tekilas, 20 ml Triple Sec, 15 ml laima sulas. Pārlej Margaritas glāzē, pievieno ledu un dekorē ar laima šķēlīti.

Cointreau

Šo apelsīnu liķieri radīja Eduārs Kuantro pirms 150 gadiem Anžē destilētavā Francijā. Tā ražošanā izmantotas gan saldo, gan rūgto apelsīnu miziņas no apelsīniem, kas auguši plantācijās Spānijā un Haiti. Dzērienam ir perfekts rūgto un saldo aromātu līdzsvars.

Kā baudīt Cointreau

Šim liķierim ir augsts alkohola saturs. Tas ieteicams gan kā aperitīvs pirms ēdienreizes, gan kā daidžestīvs. Arī tas ir sastāvdaļa kokteiļos, piemēram, Cosmopolitan. To gatavo šādi – ņem 30 ml vodkas, 15 ml Cointreau, 15 ml laima sulas, 15 ml dzērveņu sulas. Rūpīgi sajauc sastāvdaļas šeikerā ar ledu, pārlej martīni glāzē, izrotā ar laima šķēlīti un bauda.

Limončello

Limončello ir citrusu liķieru itāļu versija. Citronu liķieri radušies Itālijas dienvidos. Arī tos, tāpat kā apelsīnu liķierus, gatavo nevis no citrusu sulas, bet mizām. No Neapoles līča līdz pat Sicīlijai sastopamas savas limončello citronu šķirnes un liķieru receptes.

Kā baudīt

Itālijā limončello parasti tiek pasniegts kā daidžestīvs (gremošanas veicinātājs) pēc kafijas. Īpaši labs tas ir ledusauksts. To var jaukt arī kokteiļos. Limončello būs perfekts gan ar prosecco, gan pavisam vienkāršā vasaras dzērienā – liķieris, gāzēts ūdens, pāris citrona šķēļu un ledus. Recepte – 1 daļa limončello, ½ citrona, sagriezta daivās vai šķēlēs, 7 daļas gāzēta ūdens vai limonādes, ledus. Lielā krūkā lej limončello, liek ledu, citrona šķēles un pievieno gāzēto ūdeni vai limonādi. Ja vēlas, var pievienot nedaudz citronmētras, citronzāles vai citrontimiāna.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 28.03.2024

Fitnesa aproces ir tas pats, kas tamagoči, tikai šajā gadījumā tas dumjais dzīvnieks, kuram tu mēģini neļaut nomirt, esi tu pats.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko