Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

No NASA zondes iegūti vistālāk no Zemes uzņemtie attēli

No NASA kosmosa kuģa New Horizons, turpinot pētīt Saules sistēmu, pērnā gada nogalē ar teleskopisko kameru uzņemti fotoattēli ar Koipera joslas ( apgabals Saules sistēmā aiz Neptūna orbītas) objektiem. Foto tika uzņemti, kuģim atrodoties 6,19 miljardu kilometru attālumā no Zemes, kas tos padarīja par vistālāk no mūsu planētas uzņemtajiem attēliem, kā arī vistuvāk uzņemtajiem Koipera joslas attēliem, vēsta NASA.

Iepriekšējas rekords piederēja NASA kosmosa kuģim Voyager 1, kad tas uzņēma slaveno Saules sistēmas ģimenes portretu (blāvo zilo punktu jeb Pale Blue Dot) attēlu. 1990. gada 14. februārī attēls tika uzņemts 6,06 miljardu kilometru attālumā no Zemes, atainojot vienkopus Neptūnu, Urānu, Saturnu, Jupiteru, Zemi, Venēru un Sauli. 

Šis kosmosa kuģis ceļo starp zvaigžņu sistēmām un zinātnieki paredzēja, ka tas nepietuvosies nevienam objektam, tāpēc kameras drīz pēc šī attēla uzņemšanas tika izslēgtas ar mērķi taupīt kosmosa kuģa enerģiju un koncentrēties uz datu vākšanu.

Pēc gandrīz 27 gadiem Voyager 1 rekordu 2017. gada decembrī pārspējis New Horizons. Tas ir tikai piektais kosmosa kuģis, kas aizbrauc aiz ārējām planētām (Saturna, Neptūna, Urāna un Plutona). 2017. gadā sākās tā misija Koipera joslā ar mērķi novērot citus Koipera joslas objektus, asteroīdus un objektus Saules sistēmas ārējos reģionos, kam raksturīgas nestabilās orbītas (Centaurs). Misijas laikā zinātnieki pēta attēlus, lai noskaidrotu objektu formas un dažādās virsmas, kā arī meklētu gredzenus. Tiek turpināti arī plazmas mērījumi, putekļu un gāzu vides pētījumi.

Gaisa kuģis New Horizons tagad darbojas enerģijas taupīšanas režīmā. NASA gaisa kuģa kustību plāno atsākt 4. jūnijā un veiks vairākas sistēmas pārbaudes un citas aktivitātes, lai New Horizons sagatavotu nākamajam uzdevumam.

Jau 2019. gada 1. janvārī kosmosa kuģis pielidos tuvu akmenim 2014 MU69, netālu no planētas Plutons, kur gatavojas uzņemt vēl vairākus agrāk nebijušus attēlus. Tiek prognozēts, ka attēli varētu atklāt ļoti savādu kosmosa akmens veidu. Pateicoties novērojumiem no Zemes, kosmosa kuģa New Horizons misijas dalībnieki tic, ka MU69 varētu būt divi objekti, esoši tuvu viens otram, vēsta NASA.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kā pareizi novārīt olas?

Tuvojas Lieldienas – lielā olu izēšanās, kad krāsotas oliņas gozēsies un dekorēs katru brokastgaldu. Kas ir nepieciešams, lai pareizi tās izvārītu?

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko