Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Dejas domas mēs visi radām kopā. Pārsteigums dejas mākslā interneta vietnē Dance.lv

"Šajā miniatūrā es strādāšu ar stāvokli, kurā iecerēts, cik nu tas iespējams, izdzēst pieredzi un zināšanas par to, kā veikt jebkādu kustību, dodot sev iespēju kustēties brīvi no priekšstatiem un ieradumiem," par savu darbu Skaļākā vieta pasaulē raksta horeogrāfe Agnese Bordjukova. Tiešsaistes projekts Deja domā. Kā deju uztvert, saprast un aprakstīt aicina interneta vietnē Dance.lv iepazīties ar astoņiem dažādu žanru dejas jaundarbiem videoformātā, horeogrāfa radošā procesa piezīmēm un 16 recenzijām. Jāatzīmē, ka projekts ir ticis nominēts Dejas balvai 2019– 2020 kategorijā Pārsteigums dejas mākslā.

 

Šī projekta pirmsākumi sakņojas Covid-19 pandēmijas izraisītajos ierobežojumos pērn pavasarī, kuru dēļ viss apstājās. "Martā es sēdēju mājās un domāju, ko es kā horeogrāfe darītu šādā situācijā. Es radītu vienu deju, uzfilmētu un uzaicinātu kādu par to izteikt savas domas," stāsta projekta idejas autore un kuratore Rūta Pūce. Tieši pēc šāda principa tas norisinājās divos etapos – vasarā un vēlā rudenī –, katrā piedaloties četriem horeogrāfiem baleta, laikmetīgās, mūsdienu un skatuviskās tautas dejas žanrā. "Mēs uzrunājām iepriekšējās Dejas balvas nominantus, no kuriem daļa piekrita, bet daļa ieteica citus, kuri varētu piedāvāt šim projektam kaut ko interesantu," atklāj kuratore.

Pirmajā posmā tie bija Agate Bankava, Juris Gogulis, Milana Komarova un Edmunds Veizāns, otrajā – Agnese Bordjukova, Diāna Gavare, Arturs Sokolovs un Linda Lejiņa-Grebina. "Rudenī noskaņojums dejas pasaulē bija īpaši sašļucis, jo daudzi zināja, ka atkal nevarēs strādāt, vai jau nestrādāja, līdz ar to šis projekts bija kā maza oāze," norāda Rūta Pūce un piebilst, ka horeogrāfi bijuši ļoti priecīgi par šo izaicinājumu ļauties radošajam procesam un strādājuši ar interesi, reflektējot par divām tēmām. "Mēs gribējām izvairīties no liriskām tēmām un pievērsties aktuālajiem notikumiem, tāpēc vasarā horeogrāfi tika mudināti domāt par tēmu Līdzvērtīgas tiesības visiem, bet rudenī – par brīvību," stāsta kuratore.

Visi horeogrāfi radījuši trīs minūtes garus darbus, kas tika nodoti kritiķiem (par katru deju tapušas divas recenzijas). Viņu vidū ir vārda meistari, kas ikdienā raksta par citiem mākslas veidiem, un dejotāji, kuri pirms tam nav izmēģinājuši savus spēkus kritikas laukā. Šī projekta "patērēšanā" Rūta Pūce iesaka sākt ar deju noskatīšanos un ļaušanos savām ķermeniskajām sajūtām. Pēc tam – izlasīt recenzijas, kā citi ieraudzījuši šīs dejas, un noformulēt savu viedokli par tām, bet noslēgumā caurskatīt horeogrāfu piezīmes, apzinoties, ka dejas domas mēs visi radām kopā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja