Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Neapzagsim sevi

Mums nav vērts sacensties ar Polijas popmūzikas festivālu industriju. Labāk piedāvāt kaut ko tiem, kuri meklē, nevis patērē. Tā visiem būs labāk.

Grupai Ryga, kas nupat izdevusi savu debijas albumu, ir dziesmiņa par došanos uz vasaras festivālu. Spriežot pēc grupas līdera Mārča Judža ar telefonu filmētā klipa – kopā ar visu ģimeni, tātad tas varētu būt arī bērniem draudzīgs festivāls, kura apdziedāšanā iesaistās arī mazo dziedātāju ansamblis Dzeguzīte, ļaujot šai dziesmai piedot tās banalitāti. Festivālu vasara patiešām uzņem apgriezienus, šonedēļ notiek divi – Komēta un Zobens un lemess, no kuriem ne vienu, ne otru nevar uzskatīt par festivālu populārās mūzikas cienītājiem. Tas vērtējams nevis kā mīnuss, bet pluss, jo tiem ir lielākas izredzes kļūt arī par ārzemju viesu iekārojamiem ceļamērķiem ar savu norises vietu unikalitāti un savdabīgo programmu, jo populārās mūzikas festivāli ar skaļiem, katram jaunietim zināmiem vārdiem jāmeklē citās zemēs.

Nupat kārtējo reizi pabiju festivālā Open’er Polijas pilsētā Gdiņā, kur, kā vienmēr, bija dāsns pasaulslavenu mūziķu piedāvājums, kādu – būšu nežēlīgs – pie mums nesagaidīsim nekad. Jo mēs, kas vēl neesam emigrējuši labākas dzīves meklējumos uz Angliju vai kur citur, liekot mūsu pilsētām, un jo īpaši laukiem, izskatīties pēc atomkara pamestām vietām, esam pārāk skopi, lai maksātu par dārgām biļetēm. Polijā nupat redzētos Radiohead un dziedātāju reperi M.I.A. par lētām naudiņām nenopirksi, ja turklāt vēl liekam šīm cenām arvien pieaugt, nevis maksājot mūziķiem par ierakstiem, bet zogot mūziku internetā ne tikai lietošanai savos tālruņos, bet arī publiskai atskaņošanai. To dara liela daļa mūsu "dīdžeju", ar slikto skaņas kvalitāti padarot uzturēšanos krogos nebaudāmu, ja nav izdzerts krietns daudzums grādīgā, kad viss kļūst vienalga. Šāds nabadzīgo valstu sindroms nav novērojams postsociālistiskajā Polijā, kur dīdžeju teltī negadījās manīt nevienu, kurš atskaņotu mūziku no datora. Radās iespaids, ka tas tur ir aizliegts vai dīdžejiem pašiem kauns.

Jauni autoceļi Polijā tiek būvēti pat intensīvāk nekā draņķīgas daudzdzīvokļu mājas pie mums treknajos gados, kas joprojām stāv tukšas un gaida savu sabrukšanu. Poļi arī saglabājuši savu nacionālo valūtu zlotu, lai nebūtu it visā jāpakļaujas "draudzīgajai" Eiropai. Un tāpēc viņiem ir tāds festivāls kā Open’er, kas jau kuro gadu ir pilnībā izpārdots – par to daudz ticamāk liecināja cilvēki pie ieejas, kuri vēlējās nopirkt biļetes no rokas, nekā oficiālās ziņas, kas varētu būt arī safabricētas organizatoru spalvu spodrināšanai. Lai nobeigtu šo visu uz pozitīvākas nots, gribas vēlreiz pieminēt Komētu kā nākotnes festivālu, kas domāts cilvēkiem, kuri meklē, nevis patērē. Komēta notiek unikālajā XVII gadsimtā celtajā Daugavgrīvas cietoksnī Rīgā, kur pat Ernsts Gliks esot pirmoreiz pārtulkojis Bībeli latviešu valodā, pats būdams vācietis. Tie, kuri Bībeli nelasa, jo vairāk tic pagāniskajiem rituāliem, arī zinās, kurp doties – uz Zobenu un lemesi Viesītes novada Lonē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja