Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pilnīgs kosmoss

Kad pirmo reizi izdzirdēju, ka mākslas akcijā stāda akmeņus, nodomāju, ka tas ir "pilnīgs kosmoss". Iztēlojos sevi ievīstījušos brūnpelēkā virsjakā, ar katūna lakatu, gumijniekos – nevis klišejā, bet klasiskā kartupeļu talkas ekipējumā. Akmeņu stādīšana man šķita mistiska padarīšana – kas gan no tiem varētu izaugt?

Akmens saulespuķes vai akmens kartupeļi? Atcerējos klasesbiedrenes A. sacerējumu par talku, kurā viņas ģimene no lauka vāca akmeņus, klāt bija zīmējums – milzīga akmeņu piramīda "gazikā". Tobrīd akmeņu nolasīšana šķita tikpat mistiska. Kāpēc lai kāds nolasītu no lauka akmeņus, kas tur vienmēr ir bijuši? Pilnīgs kosmoss.

Tikpat atšķirīgas kā akmeņu stādīšana un akmeņu lasīšana ir arī radīšanas un apbalvošanas pasaules. Mākslā neviens nerada ar domu par balvu. Taču mūsu kultūrā esam pieraduši pie uzslavas, atzinības un apbalvojuma mērvienības ikvienā dzīves sfērā jau no piedzimšanas brīža – tā var būt laba atzīme, konfekte, prēmija vai paaugstinājums darbā. Iespējams, tieši tāpēc arī balvu ir savairojies melnais tūkstotis. Taču apbalvojumi ir mūsdienās nepieciešams kultūras sfēras mārketings, lai atgādinātu sabiedrībai un pārliecinātu valdību, ka kultūra vispār ir nepieciešama. Ja ne visiem, tad tiem, kas apdzīvo tādu kosmosu, kurā cilvēks ne tikai kāpj pa karjeras kāpnēm, pelna un tērē naudu, bet arī, piemēram, stāda akmeņus.

Tomēr, lai cik jauks varētu būt brīdis, kad, skanot publikas aplausiem, saņem balvu, stāvot uz skatuves jaunā kleitā vai uzvalkā un ar vienreiz gadā noviksētiem apaviem, un lai cik pieņemams uztraukumā un uzvaras eiforijā šķistu banketā pieejamais vīns, darbu izvēlēšanās, izvērtēšana un statuetes saņemšana nekādi neietekmē patieso radīšanu un patieso mākslas procesu. Ja no sastādītajiem akmeņiem šogad neizauga nekas, varbūt akmenim tikai vajag ilgāku laiku, lai izdīgtu, lai pilnīgais kosmoss sasniegtu tādu izplešanās stadiju un frekvenci, ka spētu pārplēst akmens čaulu. Kultūra nav vienas dienas, sezonas vai gada projekts. Daži oļi noguļ zemē neizdīguši gadiem vai pat gadu desmitiem.

Kritika cenšas izsvērt darbu, aplūkot to no visām iespējamām šķautnēm un izlasīt ne vien to, kas pateikts starp rindiņām, bet arī to, kas pateikts pēc pēdējās lapas ar vārdu "Beigas". Un izvēlēties vienu zvaigzni vai zelta kartupeli no visas ražas.

Zelta kartupelis, ko veidojis tēlnieks Gļebs Panteļejevs, ir arī Dienas gada balvas kultūrā veidols. Balvu veidoli lielā mērā atspoguļo mūsu nacionālo kultūru un dzīvesziņu – kartupelis, zelta ābele, čiekurs, ozollapa, pagale, dzirnakmens, sakta u. tml. Latvijas Arhitektūras gada balva ananasa veidolā, iespējams, apzīmē pasaules gaisu, ko šie profesionāļi elpo, bet kartupelis jau arī kā kultūraugs tika ievests Latvijā... Lai kādās eksotiskās zemēs papildinātu savus iespaidus, nacionāli apbalvotie produkti, procesi vai personības lielā mērā ir izauguši Latvijas kultūrslānī un radījuši sasniegumu Latvijas kultūrā, atsedzot savu iekšējo personības kosmosu. Īsteni svarīgs mums ir tieši šis konteksts, lai cik Latvija būtu mazs akmentiņš lielajā kosmiskajā ārē, bet mums tas ir vesels kosmoss.


Vairāk par Dienas gada balvu kultūrā - Diena.lv/DGBK.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja