Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Izdots Dainas Avotiņas atmiņu krājums par populāriem latviešu literātiem

ApgādāZvaigzne ABC izdota dzejnieces un prozaiķes Dainas Avotiņas atmiņu grāmata Paliekoši uzzibsnījumi par laikabiedriem - Māri Čaklo, Āriju Elksni, Regīnu Ezeru, Imantu Auziņu, Jāni Sudrabkalnu, Mirdzu Ķempi un citiem, informēja izdevniecības pārstāve Kristīne Ilziņa.

Gramatā atspoguļojas Dainas Avotiņas ilggadējā sadarbība ar latviešu literātiem, strādājot Latvijas PSR Rakstnieku Savienībā.

Dzejniece un prozaiķe Daina Avotiņa ir viena no tām latviešu autorēm, kas bijusi pastāvīgi klātesoša visos 20. gadsimta otrās puses Latvijas literārajos procesos. Rakstnieces literārajā pūrā ir desmit dzejoļu krājumu, teju divi desmiti romānu, ceļojumu apraksti, kā arī atdzejojumi un tulkojumi no lietuviešu un krievu valodas.

Sākotnēji rakstniece literārajā arēnā iziet ar dzeju un rosīgi strādā plecu pie pleca ar ievērojamākajiem 20. gadsimta latviešu dzejniekiem, savukārt pēdējos gados autore pievērsusies prozai; tapuši vairāki lasītāju iemīļoti romāni, kuros uz 20. gadsimta Latvijas vēstures notikumu fona risināti dzimtu stāsti un izvērstas varoņu personiskās drāmas. Klajā nākusi arī autores atmiņu grāmata Mani spēka pīlāri par dzejniekiem I. Ziedoni un O. Vācieti.

Jaunajā darbā autore pievēršas plašākam 20. gadsimta 60. - 80. gadu literārās dzīves atspoguļojumam Latvijā, grāmatā iekļaujot atmiņas par virkni citu izcilu un iemīļotu autoru – Imantu Auziņu, Māri Čaklo, Mirdzu Ķempi, Regīnu Ezeru, Āriju Elksni, Olgu Lisovsku, Jāni Sudrabkalnu, Bruno Saulīti un citiem. Atmiņu skices, iztēlē restaurēti dialogi, vēstules, zīmītes, interesanti gadījumi “iz rakstnieku dzīves” saistoši raksturo laikmetu, kad formāli valdīja stingrs “uzvedības kodekss”, taču radošajās organizācijās talants un dumpīgums mutuļoja, iespējams, pat vēl dzīvīgāk nekā jebkad. Lasot šos “piezīmējumus”, kuros Daina Avotiņa atklāj gan savu laikabiedru sabiedriskās un radošās, gan privātās dzīves nianses, lasītāja acu priekšā veidojas rakstnieku un dzejnieku tēli, kam nav nekā kopīga ar hrestomātiskiem pieminekļiem – tie ir dzīvi cilvēki ar bieži vien gluži prozaiskām sadzīves ķibelēm, ar savām rakstura īpatnībām, ar spriegām emocijām, kuras visbiežāk sit augstāko vilni konfliktos ar “pareizās rakstības” standartiem.

Grāmatu Paliekoši uzzibsnījumi” ilustrē atbilstošā laika fotoattēli, vēstuļu un citu dokumentālo materiālu oriģināli, kas to padara vienlaikus vizuāli krāšņu un saistošu dažādu paaudžu lasītājiem. Īpaši vērtīga grāmata būs jauniešiem un studentiem, kuriem tā sniedz iespēju iepazīt izcilus autorus laikabiedru atmiņās – tātad gandrīz klātienē.

Pieejama arī e-grāmata.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja