Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Māris Brancis. Ingrīda Burāne. Trešā atgriešanās

Apgādā Mansards izdota Ingrīdas Burānes un Māra Branča grāmata Trešā atgriešanās par mākslinieku Osvaldu Rožkalnu, informēja izdevniecības pārstāvis Arvis Ostrovskis.

Mākslinieks Osvalds Rožkalns (1910–1989), neraugoties uz sarežģīto dzīves ceļu un atšķirtību no dzimtenes, bija vitāla un daudzveidīgām interesēm apveltīta personība. Savas dzīves laikā paspējis apgūt skatuves telpas un dekorāciju gleznošanas prasmi, darinājis kostīmu skices ļoti atšķirīgiem laikmetiem un tipāžiem, gleznojis, zīmējis, eksperimentējis ar formu, veidojis, fotografējis, arī labi pārzinājis 20. gadsimta literatūru un latviešu klasiķus, atdzejojis un pats pierakstījis savas domas dzejas formā, izgudrojis dažādas tehniskas ierīces (viņam ir vairāki Vācijas periodā iegūti sertifikāti).

Osvalds Rožkalns dzimis Smiltenē, un liela daļa viņa radošās dzīves bija saistīta ar teātri: gan strādājot par dekorāciju izpildītāju Latvijas Operā (1931–1940), gan zīmējot Putlosas un Zedelgemas kara gūstekņu nometnēs (1944–1945), gan veidojot patstāvīgus ietērpus izrādēm Vircburgas pārvietoto personu nometnē (1946–1951) un vēlāk, strādājot par Vircburgas teātra mākslinieku (Mainfranken Theater Wurzburg, 1962–1972).

Grāmatas autori mākslas vēsturnieki Māris Brancis un Ingrīda Burāne uz nosaukumu Trešā atgriešanās raugās kā uz kārtas skaitli noteiktā ciklā, kurā mākslinieka dzīve un darbi nav šķirami.

Savas dzīves laikā mākslinieks nesarīkoja nevienu solo skati. Izstāde Dialogi, kuru atklās 14. oktobrī Valmierā galerijā Laipa, un grāmata Trešā atgriešanās ļaus visiem skatītājiem, lasītājiem ar prātu un sirdi uztvert, saprast, līdzi dzīvot Osvalda Rožkalna piezīmju grāmatiņas Šveinfurtē 1950. gada 16. marta ierakstam: "Mākslas darbs var būt skaists arī bez skaista satura – renesanses nozīmē."

Grāmatas atvēršana un izstādes atklāšana  notiks Valmierā 14. oktobrī, galerijā Laipa, plkst. 17, bet grāmatas atvēršanas pasākums Rīgā notiks 17. oktobrī, Okupācijas muzejā, Raiņa bulvārī 7 no plkst. 15 līdz 18. 

Grāmatu no 14. oktobra meklējiet grāmatu un kultūrpreču mājā NicePlace Mansards Kr. Barona ielā 21a (pagalmā), kā arī Latvijas grāmatnīcās, un par draudzīgāku cenu www.apgadsmansards.lv.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja