Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā +1 °C
Sniega pārslas
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Tiek izdots enciklopēdijas Muižas Latvijā 2. sējums

Enciklopēdijas autors, fotogrāfs un kultūras pieminekļu pētnieks Vitolds Mašnovskis, turpinot darbu pie enciklopēdijas Muižas Latvijā, izdevis 2. sējumu (I-K), kura atvēršanas svētki norisināsies 13. decembrī plkst. 14.30 Rīgas Doma baznīcā, informēja izdevēja Inta Bērente-Strenga.

Fotogrāfs un kultūras pieminekļu pētnieks Vitolds Mašnovskis 40 gadu garumā veicis ap 1200 Latvijas muižu kompleksu dokumentālu fotofiksāciju un izpēti. Apjomīgais materiāls joprojām tiek apkopots unikālā enciklopēdiju sērijā Muižas Latvijā, kuras 1. sējums (A-H) tika izdots 2018. gadā. Šogad ar neatlaidīgu un entuziastisku komandas darbu ir izdots enciklopēdijas 2. sējums, kurā ir ietverti pārskati par muižām no I līdz K alfabēta burtiem.

V. Mašnovskis: "Gadu pēc pirmā Muižas Latvijā sējuma izdošanas un, tuvojoties otrā sējuma atvēršanai, varu teikt, ka šis kultūrvēsturiskā mantojuma izpētes ceļojums ir liels, rūpīgs un kvalitatīvs komandas darbs. Tā nozīmi Latvijas kultūras telpā mēs šobrīd varam tikai nojaust, apzinoties, ka lielāko vērtējumu atstājam nākamajām paaudzēm. Mūsu mērķis, veicot tūkstošiem kilometru pa Latvijas ceļiem, bija pētīt meklēto un visbiežāk drupās atrasto, turpināt sākto pārskatāmo grāmatas shēmu un gatavot nākamos sējumus."

Grāmatas autors norāda, ka 2. sējums ir īpašs ne vien ar apkopoto, unikālo informāciju, bet arī iekļauj vēl neredzētas fotogrāfijas, kuras uzņemtas ar dronu jeb bezpilota lidaparātu: "Šis risinājums deva jaunu, neredzētu telpisku skatījumu uz objektu un tā ietverošo apkārtējo vidi, tāpat palielinājām arī ilustrāciju daudzumu," norāda V. Mašnovskis.

Savukārt Guntis Gailītis, Rīgas Pieminekļu aģentūras direktors un Rīgas Latviešu biedrības priekšsēdētājs, uzsver, ka pārmaiņu laiki, kari, revolūcijas, politiskās cīņas vienmēr ir daudz nodarījušas pāri kultūras vērtībām, pat neglābjami tās iznīcinājušas. "Šodien ir iespēja atkal celt goda vietā šīs vērtības, lai Latvijas unikālais kultūras mantojums – muižas – kļūtu par nozīmīgu faktoru mūsu cilvēku dzīves standarta veidošanā. Svarīga ir pieredze, prasmes un zināšanas, jo tieši pēdējos gados kļuvusi aktuāla kultūras mantojuma nozīme, tās vieta cilvēka ikdienas dzīvē, šī mantojuma aizsardzība, saglabāšana, novērtēšana, izmantošana. To atbalsta un virza arī vairāki jaunākie starptautiskie likumdošanas akti un normatīvi."

Juris Dambis, Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes vadītājs: "Kultūra ir vienīgais Latvijas kā nacionālas valsts pastāvēšanas iemesls ilgtermiņā. Kultūras mantojums ir visu laikmetu radošuma izpausmes nozīmīgāko liecību koncentrēts kopums. Rūpes par kultūras mantojumu ir efektīvākais ilgtermiņa ieguldījums cilvēka dzīves kvalitātes veidošanā un tā apzināšana, izpēte un dokumentēšana ir kultūras mantojuma saglabāšanas darba pamats."

Izdevēja Inta Bērente-Strenga atklāj, ka, pateicoties projektam Muižas Latvijā, sabiedrība uzzinās kopējo muižu skaitu Latvijā, to vēsturi, kā arī iegūs informāciju par bojā gājušajām celtnēm un citām kultūras mantojuma vērtībām. "Daudzas kungu mājas un saimniecības ēkas īpašnieki pametuši pirms daudziem gadiem, un tās, izlaupītas un izdemolētas, iet bojā. Daudzi īpašumi tiek restaurēti, atjaunoti. Lai izdevumā minētās muižas būtu vieglāk atrodamas, esam publicējuši arī karti ar minēto muižu izvietojumu."

Enciklopēdijas 2. sējuma (I–K) svinīgajā atklāšanā piedalīsies enciklopēdijas autors Vitolds Mašnovskis, Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes vadītājs Juris Dambis, Latvijas Piļu un muižu asociācijas valdes loceklis un Tāšu muižas atjaunotājs Juris Zviedrāns, Latvijas Zinātņu Akadēmijas prezidents Ojārs Spārītis, izdevēja Inta Bērente-Strenga, Rīgas Doma atjaunošanas vadītājs Ronalds Lūsis, savukārt svētku muzikālo noskaņu uzburs soliste Ilze Grēvele-Skaraine un ērģelnieks un Rīgas Doma mūzikas direktors Aigars Reinis.

Enciklopēdijas Muižas Latvijā 2. sējuma (I-K) svinīgā atklāšana notiks šī gada 13. decembrī plkst. 14.30, Rīgas Domā, Herdera laukumā 6, Rīgā, kur to būs iespējams arī iegādāties.

Ieeja pasākumā ir bez maksas.

 

Projekta mājaslapa: www.due.lv/muizaslatvija

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja