Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Videotehnika ir transportlīdzeklis. Intervija ar Indriķi Ģelzi

Aizspiežot ausis, attēls kļūst mēms, aizverot acis, skaņa kļūst akla, galvenais nepazaudēt diriģenta motīvu sevī un mēmi atgriezt aklo skaņu uz pareizā ceļa - rakstīts mākslinieka Indriķa Ģelža četru videodarbu ekspozīcijas Aklās skaņas pieteikumā. Izstāde skatāma laikmetīgās mākslas centrā kim? līdz 24.

jūnijam.Šķiet, videoinstalācija Aklās skaņas ir jūsu pirmais skaņas un attēla attiecību pētījums. Vai skaņas piesaiste paģērē īpašu pārorientēšanos?Šis bija pirmais darbs, kurā tika iesaistīta skaņa kā parādība. Īpašas pārorientēšanās nebija - tā vienkārši notika. To sajustu, ja kāda iemesla dēļ man būtu jāatspoguļo šī darba ideja, piemēram, gleznošanas tehnikā. Piesaistot jaunu lielumu - šajā gadījumā skaņu -, ir tikai interesantāk, atklājas jauna pasaule.Jūsu darbi kopumā demonstrē pastiprinātu interesi par cilvēka uztveres psihofizioloģiskajām īpatnībām.Tā varētu teikt. Savos darbos cenšos izprast cilvēka uztveres, stāvokļa īpatnības, kas attiecas uz mums visiem. Mani interesē atrast citu pieņēmuma veidu pašsaprotamajai apkārtnes un sevis uztverei vai apkārtnes un cilvēka mijiedarbībai. Piemēram, vienas un tās pašas durvis uzlūkoju ar kreiso un ar labo aci. Divas atsevišķas durvis, pa kurām es izeju. Īstas skaidrības nav.Īsfilmu un video festivālā Zootropio Portugālē ļoti atzinīgi tika novērtēts jūsu videodarbs Changeover, bet kādi ir jūsu personīgie kritēriji, kas izšķir idejas pārtapšanu pabeigtā mākslas darbā?Ir divi veidi, kā es nonāku pie darba idejas, - vai nu ideja ir darba iegansts, vai arī ienāk prātā kāda vizuāla vīzija. Abos gadījumos notiek iedziļināšanās tēmā garos pierakstos - paiet labs laika sprīdis, kamēr tieku līdz darba filmēšanai. Līdz pareizajam lēmumam vienmēr nonāku caur lielām šaubām - galvenais ir sekot paša intuīcijai.Jūsu izvēle darboties mediju mākslā ir XXI gadsimta likumsakarība?Sevi gan par mediju mākslinieku neuzskatu, šaubos arī par videomākslinieka statusu. Videotehnika ir transportlīdzeklis darbam ceļā pie skatītāja. «Īstā» māksla ir tur, kur esmu radījis apstākļus, darbību vai objektu videodarbam. Šī laika priekšrocība ir tehnikas izvēle, kas ļauj videodarbam radītos apstākļus dokumentēt aizvien kvalitatīvāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Notiks orķestra Rīga bezmaksas koncerti bērniem

No 12. maija līdz 2. jūnijam Rīgā svinēs Ģimenes mēnesi un šīs kultūras programmas ietvaros divas reizes izskanēs orķestra Rīga koncerts Supervaroņi – piektdien, 17. maijā, plkst. 17.00 Kultūras pi...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja