Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Kino Bize. Iespēja izglītoties, nevis atslēgt smadzenes

Kino Bize jaunajās telpās Elizabetes ielā 37 ir saskatāma atsauce uz postkoloniālo Kubu, kurā kādreizējā greznība mijas ar šodienas sadzīvi, – stāsta kinoteātra vadītājs Māris Prombergs

Ar amerikāņu režisora Džona Kasavītisa filmu programmu tiks atklātas kinoteātra Kino Bize jaunās telpas Elizabetes ielā 37 ar 46 skatītāju vietām, kuras nepieciešamības gadījumā var papildināt līdz septiņdesmit. No 11. līdz 17. septembrim šeit bez maksas varēs noskatīties sešas Džona Kasavītisa filmas: Ēnas (1959), Sejas (1968), Ietekmētā sieviete (1974), Ķīniešu bukmeikera slepkavība (1976), Pirmizrāde (1977) un Glorija (1980). "Lai cilvēki iestaigā taku uz šejieni," teic kinoteātra vadītājs Māris Prombergs.

Septembra beigās uz vairākām dienām šajās telpās apmetīsies Rīgas Starptautiskais filmu festivāls 2Annas, kura šī gada tēma ir Vīrietis. Varonis, mīļākais, āksts. Savukārt oktobrī būs skatāmas vairākas Rīgas Starptautiskā kinofestivāla (Riga IFF) filmas, pēc tam Kino Bize sāks regulārā repertuāra izrādīšanu. Viens no pirmajiem darbiem tajā būs Francijā dzimušā režisora Frederika Čenga dokumentālā filma Diors un es, kura šogad ir tikusi demonstrēta Dizaina filmu festivālā Kuldīgā.

Šis darbs iepazīstina skatītāju ar Kristiāna Diora modes nama pasauli, sniedzot ieskatu jaunā mākslinieciskā direktora Rafa Simonsa pirmās kolekcijas tapšanas aizkulisēs. "Sākotnēji man šķita, ka filma varētu nesaslēgties ar manu dzīves uztveri, taču tas ir brīnišķīgi izstāstīts stāsts par konkrētu profesiju un tās sagādātajiem pārdzīvojumiem," atzīst Māris Prombergs. "Es varu identificēties ar cilvēkiem, kuri pēdējā naktī pirms svarīga notikuma kapā līdz pat rīta gaismai."

Remonts Kino Bize jaunajās telpās ilgst no februāra, bet vēl joprojām ir palikusi simt un viena lieta, kas vēl ir jāizdara, – saka kinoteātra vadītājs, ar kuru mēs satiekamies neilgi pirms atklāšanas. Viņš norāda uz glīti nokrāsotu radiatoru, kuru ir nepieciešams aprīkot ar regulētāju, lai aukstajos mēnešos varētu kontrolēt siltuma patēriņu. Māris Prombergs atceras laikus, kad viņa organizētajā Dirty Deal kinoklubā Spīķeros pirms daudziem gadiem nav bijusi apkure un ziemas seansos ir varējis redzēt skatītāju dvašu.

No "nedaudz piešpaktelēs" līdz pat "čīkst grīda, būtu labi to nomainīt" – ar visām remonta attīstības fāzēm iepazīstina kinoteātra vadītājs, kurš tajā ir ieguldījis savus personiskos līdzekļus (par grantu programmā Atspēriens iegūto finansiālo atbalstu ir iegādātas nepieciešamās iekārtas kino demonstrēšanai). Šajā darbā viņam ļoti ir palīdzējis arhitekts Ansis Paeglītis un māksliniece Katrīna Sauškina. "Pie griestiem karājas viņas vecmammas lustras ar kristāliem, kuras uz kinoteātra sienām met izteiksmīgu rakstu."

Iepriekš šajā vietā ir atradusies profesionāli aprīkota fotostudija. Piemērotu telpu atrašanu par adekvātu īres cenu Māris Prombergs nosauc kā vienu no sarežģītākajiem uzdevumiem, ar kura atrisināšanu mokās daudzi radošo uzņēmumu pārstāvji. Kā vienu no piemēriem kinoteātra vadītājs min mākslas centru Totaldobže, kurš ir palicis bez pastāvīgām telpām un organizē pasākumus dažādās vietās. "Tas ir liels brīnums, ka mums ir izdevies atrast šādu vietu Rīgas centrā," viņš akcentē.

Līdzās KSunim un Splendid Palace šis ir jau trešais kinoteātris Elizabetes ielā. "Mēs jau smējāmies, ka tā ir kļuvusi par kinobulvāri," saka Māris Prombergs. Viņš tic, ka šiem kinoteātriem ir viena misija – rādīt labas filmas un kopējiem spēkiem palielināt to skatītāju daudzumu, kuri kino uztver kā iespēju just līdzi, izglītoties, nevis atslēgt smadzenes pusotras stundas garumā uz popkorna turzu fona. "Tādēļ uz pārējiem diviem es nevienā mirklī neesmu raudzījies ar baltu aci – kā uz konkurentiem," norāda Kino Bize vadītājs.

Kino Bize tuvākajos plānos ir izrādīt vēl vienu dokumentālo filmu – Irānā dzimušā režisora Amira Eskandari Vēja ķērājus, kas vēsta par ielu māksliniekiem ar neremdināmu tieksmi un iedvesmu veicināt sociālās pārmaiņas Sanpaulu Brazīlijā. Dokumentālajām filmām ir nozīmīga vieta Kino Bize repertuārā, un kinoteātris turpinās organizēt dažādas diskusijas.

Kino Bize
Rīgā Elizabetes ielā 37
Lai rezervētu vietu Dž. Kasavītisa filmu seansos, rakstiet [email protected]
www.kinobize.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Dons atgriežas no Eirovīzijas

12. maija vakarā mājās no Zviedrijas atgriezies dziedātājs Dons un Latvijas Eirovīzijas delegācija. Latvijas pārstāvja Dona Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā izpildītā dziesma “Hollow” ieguv...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja