Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kino Bizes Klasikas kino vakaru programmu turpina traģikomēdija Pirāta līgava

Kino Bizes Klasikas kino vakaru maija programmā iekļauta Nellijas Kaplānes traģikomēdija Pirāta līgava (1969), kas 60. gadu Francijas jaunā viļņa kinotelpu parāda no pavisam negaidīta rakursa, pārsteidzot skatītājus visā pasaulē. Līdzās filmai Mājas kino būs pieejama arī saruna starp režisori Martu Elīnu Martinsoni un kino zinātnieci Elīnu Reiteri, informēja kinoteātra pārstāvji.

Laikā, kad kino nozare atzīmētu argentīniešu-franču režisores un rakstnieces Nellijas Kaplānes 90. jubileju, Kino Bize tiešsaistes platformā Mājas kino demonstrē viņas leģendāro debijas kinodarbu. Kaplānes asprātīgā, satīriskā filma savulaik pirmizrādi piedzīvoja prestižajā Venēcijas kinofestivālā, kur auditorija to sagaidīja ar stāvovācijām. Likumsakarīgi, ka drīz vien kinodarbs ieguva kulta statusu. "Nekaunība, kas pacelta līdz mākslas statusam," - tā filmu raksturojis Pablo Pikaso. Savukārt Francijas autoritātes filma sadusmojusi tik ļoti, ka tās mēģinājušas to cenzēt, pieprasot mainīt dumpīgās stāsta beigas.

Filma turpina Klasikas kino vakaru programmas otro ciklu, šoreiz atvēlot īpašu lappusi feministiskā kino aspektam. Neskatoties uz to, ka režisores ieguldījums kino vēsturē nav pietiekami novērtēts, autores filmas caurauž nepieradināms dumpinieciskums un nepiespiests vieglums, kas to ierindo starp 60. gadu spilgtākajām kinolentēm.

Filmas stāsta varone ir jauna sieviete vārdā Marija, kura sāk iekasēt maksu par saviem seksuālajiem pakalpojumiem un pilnībā izjauc Teljē ciematiņa pašapmierinātās, patriarhālās sabiedrības mieru. Galveno lomu atveido spožā franču jaunā viļņa aktrise Bernadete Lafona.

Pirms tiešsaistes seansa būs pieejama arī saruna ar viesiem. Šoreiz filmas iespaidos dalīsies un plašāku kino vēstures kontekstu sniegs kino zinātniece Elīna Reitere un režisore Marta Elīna Martinsone.

Filma oriģinālvalodā ar subtitriem latviešu valodā būs pieejama Kino Bize Mājas kino no 21. līdz 30. maijam. 

Pasākuma norisi atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja