Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Augstākās klases naktis

Tallinā sācies 20. ikgadējais kinofestivāls Melnās naktis/Black Nights/PÖFF, kas turpināsies līdz 27. novembrim.

Šodien ar ievērojamā Krievijas režisora, Kannu kinofestivāla laureāta Pāvela Lungina filmas Pīķa dāma skati tiks atklāta starptautiskā konkursa programma. Tajā ir iekļauts 12 darbu, to vidū ir Viestura Kairiša drāma Melānijas hronika, kura pirmdien, 21. novembrī, Tallinā sāks ceļu pie ārvalstu skatītājiem. 

Melnās naktis ir vienīgais A klases kinoforums Ziemeļvalstīs – šo statusu tam 2014. gadā piešķīrusi Starptautiskā Kinoproducentu asociāciju federācija (FIAPF). Tādējādi Tallinas festivāls ir atzīts par vienu no 15 nozīmīgākajiem notikumiem visā pasaulē – līdzās Kannu, Venēcijas un Berlīnes festivāliem. Augstākais reitings nodrošina pasākumam atbilstošu režisoru, producentu un kinoindustrijas profesionāļu interesi. Šogad Melno nakšu programmā ir 200 filmu, kuras tiek demonstrētas Tallinā un Tartu. Forumu apmeklēs ap 1000 viesu un žurnālistu. 

"A klases statusa iegūšana nozīmē ne tikai privilēģijas, bet arī pienākumus," uzsver festivāla Melnās naktis dibinātāja un direktore Tīna Loka. "Mums ir jāmeklē jaunas filmas, jāpaplašina robežas, jāatbalsta talantīgi režisori, jāatklāj reģioni, kuri vēl nav pamanīti starptautiskajā kinokartē, taču noteikti ir pelnījuši uzmanību. Citādi mums būtu jārāda tās pašas filmas, kuras jau redzētas lielos festivālos un kuras uzņēmuši slaveni režisori, kuri sen iegājuši festivālu apritē," saka Tīna Loka.

Galvenā konkursa filmas vērtēs žūrija, kuru vadīs režisors un producents Uberto Pazolīni. Otrā konkursa programmā sacentīsies režisoru pirmās pilnmetrāžas spēlfilmas. Laureāti tiks paziņoti 26. novembrī. Melnās naktis iepriecinās ar daudzveidīgu ārpuskonkursa piedāvājumu: savus jaunākos darbus atvedīs dokumentālisti Sergejs Lozņica (Austerlica) un Vitālijs Manskis (Radinieki). Tallinā ar erotisku drāmu Baltā lilija viesosies japāņu šausmu filmu meistars Hideo Nakata. 

Īpašs akcents festivāla repertuārā ir klasisko franču komēdiju izlase – no Žaka Tatī debijas filmas Lielā diena (1949) līdz Mišela Hazanaviča spiegu komēdijai OSS 117. Pazudis Rio (2009). Uz lielā ekrāna varēs redzēt Fantomasu (1964), Slaidu gaišmati ar melnu kurpi (1972), Amēliju (2001) un citus hitus, kuri atgādinās skatītājiem par Luija de Finesa, Bernāra Bliē, Žana Pola Belmondo, Pjēra Rišāra un Žerāra Depardjē spilgtākajām lomām.

Festivāls Melnās naktis ir kļuvis par vienu no svarīgākajām kino jomas profesionāļu tikšanās vietām. Tā programmā ir iekļauts audiovizuālais forums Industry@Tallinn, kopražojumu tirgus Baltic Event, Eiropas kino izplatītāju ikgadējā konference un sadarbībā ar Eiropas Komisiju rīkotais Eiropas kinoforums, kas ir veltīts vienotā digitālā tirgus funkcionēšanai.

Tallinā ieradīsies pārstāvji no vairāk nekā 30 kino izplatīšanas kompānijām. Viņiem, kā arī ārzemju producentiem un festivālu programmu veidotājiem tiks piedāvātas gan pabeigtas, gan topošas filmas. Nozares speciālistu uzmanību Tallinā centīsies piesaistīt divi Latvijas režisoru projekti – Ināras Kolmanes Bille un Jāņa Norda Ar putām uz lūpām –, kuri 20.–21. novembrī tiks prezentēti filmu tirgus sadaļā Baltic Event Work in Progress.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja