Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Ditas Rietumas kino izlase: 2.IX - 28.IX

Kinokritiķe Dita Rietuma vērtē kinoteātros skatāmās filmas.

Kingsman. Zelta aplis @@@@

Režisors Metjū Vons. Lomās Kolins Fērts, Džūliana Mūra, Tarons Ed žertons, Marks Strongs, Hale Berija, Eltons Džons u. c.

Iespējams, šis ir vienīgais britu audiovizuālais produkts, kuram ir izdevies veiksmīgi imitēt klasiskās bondiānas stilu. Šis 2014. gada filmas Kingsman turpinājums ir vēl eksplozīvāks (arī vārda tiešajā nozīmē) nekā britu režisora Metjū Vona pirmie Kingsmeni. Metjū Vona kontā ir gan lieliskā Kārtainā kūka/Layer Cake (2004) ar Danielu Kreigu, gan Holivudas X-cilvēki. Pirmā klase/X-men: First Class (2011) u. c. Līdzās britu zvaigznēm (Kolins Fērts un citi) jaunajā filmā ir arī burvīga Holivudas izlase – Džūliana Mūra, Čenings Teitems un Halle Berija.

 

Toms no Somijas @@@@

Režisors Dome Karukoski. Lomās Peka Strangs, Lauri Tilk ānens, Džesika Gr abovska, Jākobs Oftebro u. c.

Filma, kas tikko izrādīta Rīgas Starptautiskajā kinofestivālā Riga IFF, tagad nonākusi kinoteātru repertuārā. Tā būs interesanta tiem, kuri ir dzirdējuši par kulta mākslinieku, geju kultūras ikonu Tom of Finland, – tāds bija somu mākslinieka Touko Valio Lāksonena pseidonīms, ar kuru viņš guva ievērību vispirms ASV, pēcāk citur pasaulē, arī Somijā. Tā ir tradicionāli, taču niansēti veidota biogrāfiska drāma par autsaidera sarežģīto ceļu homofobā, konservatīvā sabiedrībā un mākslā. Toms no Somijas pārstāvēs Somiju cīņā par Oskaru.

 

Baisais @@@@

Režisors Mišels Hazanavičs. Seanss kinoteātrī Splendid Palace 24.IX 16.50

Festivāla Baltijas pērle programmā vērts pievērst uzmanību filmai Baisais/ Le Redoutable – vienai no šā gada Kannu festivāla pretrunīgi vērtētajām filmām, kuru uzņēmis franču režisors Mišels Hazanavičs (oskarotā Mākslinieka/ The Artist autors). Filma veidota kā ieskats režisora Žana Lika Godāra biogrāfijas posmā, tās darbība risinās 1967. gadā, kad Godārs bija sasniedzis slavas kalngalus un Franciju aptvēra kaismīgi politiski procesi un demonstrācijas. Filma pārliecina ar māksliniecisku formu – Godāra 60. gadu filmu stila imitāciju.

 

Limjēri! Un sākas piedzīvojums... @@@@

Seanss festivāla Baltijas pērle atklāšanā kinoteātrī Splendid Palace 21.IX 18.30

Visa sākumā bija brāļi Ogists un Luī Limjēri – bagāti Francijas rūpnieki, kuri XIX gs. izskaņā eksperimentēja ar tehnoloģijām un radīja kino. Tā uzskata franči, un viņiem ir taisnība (uz kino radītāja godu pretendē arī amerikānis Tomass Edisons). Francijai joprojām ir īpašas attiecības ar šo mediju un kino mākslu. Tālab ir tikai loģiski, ka Kannu kinofestivāla radošais direktors Tjerī Fremo, kurš ir arī kinovēsturnieks un Limjēru institūta (Liona) direktors, ir izveidojis izzinošu un izglītojošu filmu par kino dzimšanu un brāļiem Limjēriem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja