Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Drosmīgi fiksēt mūsu laiku: Patriarha rudens filmu skatē izrādīs jauno audiovizuālās mākslas profesionāļu filmas

30. septembrī plkst. 19.00 kinoteātrī Forum Cinemas, Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) skatuves un audiovizuālās mākslas festivāla Patriarha rudens laikā, skatītājiem tiks piedāvāta jauno audiovizuālās mākslas profesionāļu filmu skate, ļaujot iepazīties ar mākslinieciski spēcīgākajiem studentu darbiem, kas tapuši 2023. gadā

Skates filmas vieno negaidīti veidi, kā autori palūkojas uz dažādu kolektīvās un personīgās pagātnes mantojumu, caur to reflektējot par šodienas pasauli sev apkārt.

“Šogad festivālā lielāko uzsvaru liekam uz meistarklasēm studentiem un radošo kopsadarbību. Tomēr programmā esam iekļāvuši arī vairākas teātra un laikmetīgās dejas izrādes, kā arī LKA Nacionālās filmu skolas filmu skati. Skatē varēs novērtēt pagājušā gada mākslinieciski spēcīgākos studentu darbus, kurus var raksturot ar vārdiem “laikmeta fiksācija” un “iztēles drosme”. Tā ir vēlme un spēja augstvērtīgā mākslinieciskā kodā runāt par laiku, kurā dzīvojam, vienlaikus iekļaujot sevi, jaunu cilvēku, mūsdienu ne tik priecīgajā sociālajā ainavā. Autori piedāvā poētisku spēles un dokumentālo skatījumu uz lietām, kas ir svarīgas ne tikai viņiem pašiem, bet visai sabiedrībai. Filmu skates kontekstā centīsimies arī savest kopā jaunos filmu veidotājus ar jau esošajiem kino profesionāļiem, tādējādi veicinot arī turpmāku nozares kvalitatīvo ataudzi,” filmu skati raksturo LKA rektors Dāvis Sīmanis.

Filmu skates programmā iekļautas piecas filmas: Kur saulīte nakti guļ? (rež. Ildze Felsberga), Vērotājs (rež. Arnis Kalniņš), žļurga (rež. Jēvars Šokāns), Blaumaņa sievietes (rež. Daniils Silovs) un Es klauvēšu, tu runā! (rež. Līva Klepere).

Režisores Ildzes Felsbergas mitoloģiskā komēdija Kur saulīte nakti guļ? 14 epizožu garumā pēta, kā mēs piepildām savas dzīves ar rituālām darbībām tiešā un pārnestā nozīmē. Režisora Arņa Kalniņa dokumentāla portretfilmā Vērotājs atspoguļo fotogrāfa Jura Kalniņa darbību padomju laikā un mūsdienās, kā arī meklē sasaistes punktus starp šiem diviem dažādajiem režīmiem, sniedzot biogrāfisku, faktoloģisku un māksliniecisku ieskatu Jura Kalniņa dzīvē un pasaules uztverē. Drāmas žļurga (rež. Jēvars Šokāns) uzmanības centrā ir divi nejauši satikušies puiši, kuri izpratni par pasauli un draudzību meklē pilsētas trokšņos, skaņās un viens otrā, tādējādi piešķirot krāsas pelēkajai Rīgas žļurgai. Drāma Blaumaņa sievietes (režisors Daniils Silovs) uzņemta pēc Rūdolfa Blaumaņa noveļu Salna pavasarī, Purva bridējs, Raudupiete un stāstu Laimes klēpī, Spijēnos motīviem. Visus piecus darbus vieno spilgti un spēcīgi sieviešu tēli – katra ar savu sarežģīto likteni. Kā arī režisores Līvas Kleperes dokumentālā eseja Es klauvēšu, tu runā!, kurā režisore un operators dokumentē Rietumnorvēģijas ainavas un ceļā sastaptos cilvēkus, savukārt, pāra sarunas garos mašīnas braucienos pa kalnu ainavām aktualizē filmas tapšanu un tās ietekmi uz abu attiecībām. 

Biļetes uz filmu skati iespējams iegādāties https://ticketshop.lv/ (EUR 6.00).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Solījumi jāpilda

Jācer, ka arī Austras balvu ieguvusī grupa kuba pildīs doto solījumu vēl kādreiz – kaut pēc pieciem gadiem – sanākt kopā pilnā sastāvā un uzspēlēt

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja