Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Filma Viss par Ievu. Ar katru reizi arvien labāk

Klasiskā Holivudas filma Viss par Ievu ir dzelstīga, izsmalcināta un apbrīnojami mūsdienīga – tāpat kā tās varoņu kaislības

Filma Viss par Ievu/All About Eve (1950) ir viena no manām visu laiku favorītēm, kas ieņēmusi savu vietu arī grāmatas 500 filmu filmas lappusēs. Taču, ticiet man, klasika ir jāskatās atkārtoti, pat ja tā redzēta ne reizi vien. Un kur gan vēl labāks iemesls atsvaidzināt atmiņā klasisko filmu Viss par Ievu, ja ne ziņa par teātra iestudējumu Londonā. Atzīšos – šoreiz Viss par Ievu man šķita vēl labāka nekā jebkad.

Režisora Džozefa L. Mankeviča filma Viss par Ievu ir saņēmusi sešus Oskarus, to vidū arī svarīgākos – labākā filma, labākā režija, labākais oriģinālscenārijs. Šis ir universāls, pārlaicīgs stāsts par izcilību un konkurenci mākslā, par laika ritu, novecojošu dīvu un viņas sparīgo pielūdzēju, kura slepus vij intrigu pinekļus un asina konkurences dunčus, lai iekarotu vietiņu zem saules – skatuves prožektoru gaismas. Filmas darbība risinās teātra vidē – te slavas zenītā jau ilgu laiku esošā dīva Margo Čeninga (Beta Deivisa) ļaujas vājuma mirklim un pieņem darbā jaunu censoni no nekurienes Ievu Haringtoni (Anna Bakstere). Viņa ilgi nemana, ka Ievai ir ļoti konkrēti, ambiciozi mērķi, turklāt, izrādās, arī perfekta stratēģija, kā tos sasniegt.

Režisors un scenārists Džozefs L. Mankevičs ideāli pārzina teātra un kino biznesa, Brodvejas un Holivudas aizkulises, šīs vides kaislības un konkurences cīņas. Filmā Viss par Ievu tās summējas divu sieviešu – klasiķes Margo un ambiciozās iesācējas Ievas – attiecībās.

Filma sākas ar ainu saviesīgā pasākumā – teātra balvu pasniegšanas ceremonijā, kurā triumfē jaunā aktrise Ieva Haringtone. Pēcāk kamera pievēršas ļaužu grupiņai, kas sēž ap vienu no galdiem, – te ir cēli smēķējošā Margo ģeniālās aktrises Betas Deivisas atveidā un viņas pavadoņi, arī kāda dāma – producenta sieva Kārena (Selesta Holma), kura, kā atklāsies filmas gaitā, ir ievārījusi arī dažu labu intrigu. Filmas Viss par Ievu vēstījums risināts kā gara retrospekcija, kurā izsekojam Margo Čeningas un Ievas Haringtones attiecībām – cīņai par vietu uz skatuves, par vīrieti, par slavu, par visu to, kas Margo ir, bet iesācējai intrigantei Ievai pirms gada vēl nebija.

Filmu raksturo ironiski dialogi. "Piesprādzējieties, šī būs vētraina nakts," – šī ir tikai viena no frāzēm, ko saka Betas Deivisas varone un kas tiek lietota arī ārpus filmas konteksta. Filmas scenārijs, tās dramaturģiskais pamats, ir absolūta klasika – nav brīnums, ka tas tiek spēlēts arī uz skatuves. Tomēr tieši filmā uz laiku laikiem ir iemūžināta Beta Deivisa, viena no XX gadsimta dižākajām Holivudas aktrisēm. Margo Čeningas lomā tolaik 42 gadus vecā aktrise ietvērusi arī savu personīgo pieredzi un trauksmi par laika ritumu – tas ir īpaši nežēlīgs sievietēm kino biznesā. Vienu no savām pirmajām lomām filmā Viss par Ievu nospēlējusi arī Merilina Monro. Pagaidām gan viņa ir otrajā plānā – blondīnīte, kura ieradusies līdzi slavenam kritiķim uz vētraino ballīti.

Filmu skatīties ir bauda – Džozefam L. Mankevičam ir lieliska stila un valodas izjūta. Viss par Ievu dialogs ir dzelstīgs un izsmalcināts, tas piestāv XX gadsimta vidus Ņujorkas teātra mekas – Brodvejas – darboņiem un ir apbrīnojami mūsdienīgs. Mūsdienīgas ir arī varoņu kaislības.

Vairāk par režisora Ivo van Hoves izrādi Viss par Ievu, kura 12. aprīlī tiešraidē no Londonas būs skatāma uz kinoteātra Kino Citadele ekrāna, lasiet šeit.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja