Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

FOTO: Komēdijas Kino un mēs veidotāji pulcējas filmas pirmizrādē kinoteātrī Splendid Palace

Ceturtdien, 5. novembrī, pie skatītājiem nonāca režisora Matīsa Kažas jaunā pašmāju komēdija, filmizrāde Kino un mēs. Uz tās pirmizrādi kinoteātrī Splendid Palace bija ieradusies filmas veidotāju komanda – Matīss Kaža, Andris Keišs, Egons Dombrovskis, Jānis Skutelis, kā arī citi sabiedrībā pazīstami cilvēki: kinokritiķe Daira Āboliņa, režisori Andris Gauja un Dace Pūce, producente Alise Ģelze, dzīvesstila blogere Laura Grēviņa, YouTube zvaigznes Rojs Rodžers un Beta Beidz, aktrise Grēta Trušiņa, ētera personība Kristīne Komarovska u.c.

"Aktuālā situācija vieš izmaiņas gan filmu projektu plānošanā, gan arī realizācijā, un mudina ātri reaģēt uz pārmaiņām. Arī komēdija Kino un mēs ir pandēmijas laikā realizēts projekts, kas sākotnēji iecerēts kā izrāde, apkārtējo apstākļu ietekmē piedzīvojis izmaiņas, ko tagad, saglabājot viena kadra principu, varam izrādīt kā patstāvīgu kinofilmu. Tāpat Kino un mēs iezīmē Latvijā vēl nebijušas mūsdienīgas kino formas pieteikumu – filmizrādi, kurā apvienoti teātra un kino elementi. Turklāt, lai filmizrāde būtu pieejama pēc iespējas plašākam skatītāju lokam, tā vienlaikus tiek izrādīta gan kinoteātros, gan straumēšanas platformās," stāsta režisors Matīss Kaža.

Par filmēšanas norises gaitu un izaicinājumiem savs viedoklis ir arī aktieriem Egonam Dombrovskim un Jānim Skutelim. "Jāatzīst, vislielākā cīnīšanās bija par to, kurš atveidos aktieri Gunāru Cilinski filmā Ezeru sonāte. Man ļoti gribējās, taču Andris Keišs izrādījās spēcīgāks pretendents," nosmej Egons. "Ja godīgi, man vispār nepatīk, ka tā ir komēdija. Nopietni. Es tomēr uzskatu, kas tas ir ļoti nopietns gabals. Jo tur tiešām trīs aktieri runā par sev svarīgām lietām, par aizgājušo laiku. Un es neizdomāju arī nosaukumu Kino un mēs, man tas liekas foršs nosaukums, kas iederētos vairākus gadus atpakaļ, bet ne mūsdienās. Šis ir nopietns drāmas darbs ar komiskiem elementiem,"  ar smaidu piebilst Jānis.

Jau iepriekš ziņots, ka filmizrādē Kino un mēs vienā nepārtrauktā, teju pusotru stundu garā kadrā aktieri nemitīgi maina gan tēlus, gan aktierspēles modalitātes. "Šī nav ne filma, ne izrāde. Kaut kas pa vidu. Turklāt viena kadra princips ir tehnisks izaicinājums gan režisoram, gan operatoram, gan arī aktieriem. Gluži kā izrādē: tu nospēlē izrādi, kaut ko pārsakies, un viss, to nevar pārfilmēt. Piemēram, filmas beigas labākas sanāca sestajā dublī, bet tas, kas nonācis pie skatītājiem, ir ceturtais dubls jeb otrās dienas otrais dubls, kur veiksmīgāk sanācis viss pārējais stāsts," norāda aktieris Andris Keišs.

Filmu līdz šim atzinīgi novērtēt paspējuši jau vairāki sabiedrībā zināmi cilvēki. Tā, piemēram, režisors Andris Gauja atzinīgi vērtē gan idejas rezultātu, kas nonācis pie skatītājiem, gan arī līdz šim Latvijas kino nebijušo formātu: "Priecājos, ka režisors Matīss Kaža turpina eksperimentēt ar formu. Es no šī viņa lockdown laika projekta sākotnēji sagaidīju kaut kādu kārtējo Zoom izrādi, taču negaidot ir tapusi Latvijā apjomīgākā viena kadra filma. Paradoksālā kārtā tieši šis tehniskais paņēmiens – viena kadra princips – savelk kopā arī filmas apzināti fragmentēto dramaturģiju. Patīkami pārsteidza arī jauneklīgais entuziasms, ar kādu trīs rūdītie skatuves mākslinieki izstāsta šo kopīgi radīto sāgu. Šis ir projekts, kam ir izdevies tiešā tēmējumā uzšķaudīt koronavīrusa pandēmijai, radot kaut ko svaigu." 

Arī filmā attēlotā filmas Mērnieku laiku operatora Jāņa Brieža (Džona Brauna) meita Kristīne Briede atzinīgi novērtē filmas humoru: "Smējos, vēderu turēdama, pilnā Splendida zālē. Kā mums vajadzēja vienreiz tādu tik lokālu projektu, kas rezonē ar mums pašiem un nedzenas pēc izpratnes vispasaules līmenī! Foršs gabals!"

Savukārt mūziķis Jānis Šipkēvics filmizrādi nodēvējis par ekrāniski teātrisku katarsi: "Man no sirds patika! Ekrāniski teātriska katarse. Paldies Matīsam Kažam un visiem darbā iesaistītajiem musketieriem un musketierēm." 

Filmizrāde Kino un mēs Latvijas kinoteātros un straumēšanas vietnē Vimeo on Demand skatāma no 6. novembra. Savukārt no 17. novembra tā būs pieejama arī izklaides platformā Shortcut un video satura platformā Go3. Filmizrādes režisors ir Matīss Kaža, operators Aleksandrs Grebņevs, mākslinieks Rūdolfs Baltiņš, kostīmu māksliniece Līga Krāsone, skaņu režisors Jevgenijs Načiss. Izrādes dramaturģiju veidojuši tās aktieri, balstoties Rīgas Kino muzeja materiālos, kinofilmu scenārijos, kino vēstures un teorijas grāmatās, intervijās ar Rīgas Kinostudijas aktieriem un darbiniekiem, kā arī pašu fantāzijā. Filma tapusi studijās Fenixfilm un Deep Sea Studios.

Filmizrāde Kino un mēs ir pirmā Latvijas pilnmetrāžas spēlfilma, kas uzņemta vienā nepārtrauktā kadrā. Tas ir garākais nepārtrauktais kadrs Latvijas kino vēsturē – 85 minūtes. Tajā režisors Matīss Kaža kopā ar Latvijā pazīstamo aktieru un filmas līdzautoru trijotni – Andri Keišu, Egonu Dombrovski un Jāni Skuteli – pievēršas iemīļotajām padomju gados uzņemtajām latviešu filmām Ezera sonāte, Mērnieku laiki un Dubultslazds, mēģinot saprast, kāpēc tās uzņēma tieši tā.

Aktieru trijotne, atveidojot režisorus, operatorus, scenāristus, kritiķus un aktierus, ar komiskām un izklaidējošām ainām atklāj leģendārās Rīgas Kinostudijas aizkulises. Izrādās, slavenie režisori, operatori un aktieri piedzīvojuši dažādas amizantas likstas un savstarpējus konfliktus, lai radītu mākslas darbus, kas tagad jau kļuvuši par plaši pazīstamu klasiku. Filmizrāde piedāvās kuriozus no uzņemšanas laukumiem, mākslas padomes sēdēm, ieskatu vēstures lappusēs un kino klasikas ainu inscenējumus jaunos un negaidītos veidos. Vienlaikus Kino un mēs stāsta arī par Rīgas Kinostudiju laikā, kad kino industrija bez tās nebija iedomājama.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja