Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Izziņota 27. Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma programma

No 5. līdz 10. septembrim Rīgā, kinoteātrī KSuns, kā arī vairākos seansos Cēsīs, Talsos, Rēzeknē, Limbažos un Liepupē tiks izrādīta 27. Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma starptautiskā filmu programma. Atsevišķas filmas būs pieejamas arī tiešsaistē portālā www.filmas.lv, informēja Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma pārstāve Ieva Lange.

Jau no 3. septembra Rīgā un Liepupē notiks Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma topošo filmu projektu prezentāciju forums un apmācības kino profesionāļiem no 11 valstīm, savukārt skatītāji foruma nedēļā, kā ierasts, varēs iepazīties ar tematiski un stilistiski daudzveidīgu jaunāko dokumentālo filmu programmu, ko papildinās tikšanās ar filmu veidotājiem un diskusija.

Foruma filmu programmu kinoteātrī KSuns Rīgā 5. septembrī ievadīs ukraiņu režisora Romāna Ļubija veidotā filma Dzelzs tauriņi (Iron Butterflies, 2023), vienlaikus māksliniecisks un pierādījumos balstīts daudzslāņains pētījums par Malaysia Airlines lidojuma MH17 notriekšanu Austrumukrainā 2014. gadā. "Dzelzs tauriņi" filmas nosaukumā ir atsauce uz BUK raķeti, kuras galviņa pildīta ar tauriņa formas dzelzs gabaliem. Filma šogad pirmizrādīta Sandensas kinofestivālā. 

Programmā iekļauta arī ukraiņu režisores Alisas Kovaļenko filma Mēs neizgaisīsim (We Will Not Fade Away, 2023, iepriekš Latvijā izrādītas arī viņas filmas Alise kara zemē un Mājas spēles), stāsts par pieciem drosmīgiem Donbasa jauniešiem, kuriem tiek sniegta iespēja doties ekspedīcijā uz Himalajiem. Mēs neizgaisīsim ieguvusi labākās pilnmetrāžas filmas balvu Ukrainas kinofestivālā Docudays, un tās pirmizrāde notika Berlīnes starptautiskā kinofestivāla konkursa programmā Generation 14plus. Skatītājiem Limbažos un Rīgā būs iespēja pēc seansa tikties ar režisori.

Rīgā viesosies režisors Ēriks Gandīni (Itālija, Zviedrija), kurš savā jaunākajā filmā Pēc darba (After Work, 2023) vētī darba nozīmi sabiedrībā. Iepazīstot varoņus un viņu stāstus četros kontinentos, filmas veidotāji meklē atbildes uz jautājumiem: ko darbs nozīmē mūsdienās un kas ar mums notiks, ja nestrādāsim? Ar skatītājiem Rīgā tiksies arī režisors Vlads Petri (Rumānija), kura poētiskajā, arhīvu materiālos balstītajā filmā Starp revolūcijām (Between Revolutions, 2023) divas sievietes 20. gs. 70. un 80. gados apmainās vēstulēm un dalās domās un dzīves notikumos Irānas un Rumānijas represīvajos režīmos. 

Rumānijā norisinās arī filmas Pārāk tuvu (Too Close, 2022) darbība – tas ir spēcīgs un dzīvi apliecinošs izdzīvošanas stāsts par divu bērnu māti Andreu, kurai pēc partnera pāridarījuma turpmāk vienai jāveido jauna, drošāka dzīve saviem diviem bērniem. Filmā mākslinieciski uzsvērta līdzcilvēku attieksme pret vardarbības upuriem, un pēc seansa 7. septembrī kinoteātrī KSuns notiks diskusija par sabiedrības attieksmi un toleranci pret vardarbību Latvijā. Diskusiju vadīs žurnāliste Inese Braže. 

Foruma filmu programmu papildinās divas Dienvidamerikas filmas: Vācijas kinofestivāla DOK Leipzig laureāte "kvīru panku melanholijas sprādziens" Anhell69, kurā, sapludinot žanru robežas, portretēti kvīru jaunieši Kolumbijas pilsētā Medeljinā, un Ložu simfonija (Children of Las Brisas, 2022), kurā vairāk nekā desmit gadu garumā sekots trīs Venecuēlas jauniešu gaitām bērnu un jauniešu akadēmiskās mūzikas organizācijas El Sistema (Sistēma) rindās.

Seansi reģionos un tiešsaistē

Arī šogad Baltijas jūras dokumentālo filmu forums turpina sadarbību ar kino izrādīšanas vietām dažādās Latvijas pilsētās. Filmas Ložu simfonija un Pēc darba no 5. līdz 10. septembrim atsevišķos seansos tiks izrādītas Rēzeknes Gors Kino, Talsos kinoteātrī Auseklis un Cēsu Kino Cēsis.

4. septembrī Liepupē un 5. septembrī Limbažos notiks foruma filmu brīvdabas seansi, kas iekļauti Limbažu pilsētas svētku Limbažiem ir 800 programmā. Foruma ieskaņās Liepupes muižas dārzā 4. septembrī plkst. 20.30 tiks izrādīta filma Dārza savaldīšana (Taming the Garden, 2021) – vizuāli poētisks vērojums par gadu desmitus un simtus vecu koku pārvietošanu no Gruzijas piekrastes ciemiem uz valsts bijušā premjerministra, politikas "pelēkā kardināla" privāto dendroloģisko parku. Režisore Salome Džaši ar filmu trāpījusi varai sāpīgā punktā un Gruzijā piedzīvojusi cenzūru. Pēc seansa Liepupē plānota saruna ar režisori. 5. septembrī plkst. 20.30 Baumaņu Kārļa laukumā Limbažos notiks jau pieminētās ukraiņu režisores Alisas Kovaļenko filmas Mēs neizgaisīsim brīvdabas seanss ar režisores piedalīšanos. 

Foruma laikā no 5. līdz 10. septembrim tiešsaistē portālā www.filmas.lv būs skatāmas filmas, kas iepriekš prezentētas Baltijas jūras dokumentālo filmu forumā vēl tapšanas stadijā: lietuviešu dokumentālistes Marijas Stonītes debija pilnmetrāžā Trauslās karotājas (Gentle Warriors, 2019) par jaunām sievietēm Lietuvas militārajā dienestā, kā arī Martas Smerečinskas (Ukraina) Kristus līgavas dienasgrāmata (Diary of a Bride of Christ, 2022), kurā režisore portretē savu māsu, jaunu mūķeni Rietumukrainas klosterī. 

Visas filmas tiks demonstrētas oriģinālvalodā ar subtitriem latviešu un angļu valodā. Plašāka informācija par filmu programmu pieejama Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma mājaslapā dokforums.gov.lv. Biļetes uz foruma seansiem kinoteātrī KSuns būs pieejamas no 28. augusta kinoteātra kasē un bezrindas.lv. Skolēniem, studentiem, pensionāriem, kā arī Latvijas kino profesionāļiem uz foruma seansiem būs iespējams saņemt brīvbiļetes. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja