Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Manas melnās melleņu naktis

No 17. novembra līdz 3. decembrim Tallinā notiks 21. Starptautiskais kinofestivāls Melnās naktis

Tallinas kinofestivāla Melnās naktis/Black Nights/PÖFF programmā šogad ir iekļautas 233 filmas no 70 valstīm. To vidū ir 20 pasaules pirmizrādes un 24 starptautiskās pirmizrādes (tas nozīmē, ka filma jau ir izrādīta tajā valstī, kurā tā uzņemta). Melnajās naktīs viesosies vairāk nekā 300 kinematogrāfistu, savukārt nozares profesionāļu sanāksmē Industry@Tallinn & Baltic Event, kas Tallinā notiks no 27. novembra līdz 1. decembrim, piedalīsies vairāk nekā 600 delegātu.

Augstākā līga

Svarīgi atgādināt, ka Melnās naktis ir viens no piecpadsmit A klases kinofestivāliem, kurā notiek pilnmetrāžas filmu konkurss. Tam ir piešķirta atbilstoša Starptautiskās Kinoproducentu asociāciju federācijas (FIAPF) akreditācija. Šajā godpilnajā sarakstā ir arī Venēcijas, Kannu, Berlīnes, Lokarno, Sansebastjanas, Karlovi Varu, Varšavas, Maskavas un Monreālas festivāls. To mērķis ir iepazīstināt ar jauniem darbiem, kuri vēl nav demonstrēti citur, tāpēc arī Tallinā uzsvars tiek likts uz pirmizrādēm.

Melnajās naktīs ir trīs galvenās konkursa sadaļas: starptautiskais konkurss (šogad sacentīsies 19 filmu), debijas pilnmetrāžas filmu konkurss (16 filmu) un Igaunijas filmu konkurss (piecas filmas). Starptautiskā konkursa žūrijā šogad darbosies režisore Laila Pakalniņa.

Atsevišķās konkursa skatēs par balvām cīnīsies arī animācijas filmas, īsfilmas un studentu darbi no Igaunijas un visas pasaules. Šo filmu vērtētāju vidū būs jaunā latviešu režisore Liene Linde, kura guvusi atzinību Eiropā ar īsfilmu Septiņas neveikla seksa reizes. Pirmā daļa. Starptautiskajā īsfilmu konkursā Tallinā piedalīsies latviešu režisores Astras Zoldneres poētiskā dokumentālā filma Melleņu gari par romu ģimeni, kura Kurzemes mežos lasa ogas, lai pēc tam tās pārdotu, un dalās spoku stāstos. Šis darbs jau gadu apceļo festivālus pasaulē.

Spēcīgu emociju karuselī

Galvenajās konkursa skatēs Latvijas filmas šogad nepiedalās, taču dažas atrodamas citās festivāla sadaļās. 27. novembrī sadaļā Dumpinieki ar ideju/Rebels with a Cause notiks Francijas un Latvijas filmas Riga (Take One) pasaules pirmizrāde. Tās režisors, scenārija autors un producents ir plaša profila franču mākslinieks Zīgfrīds, kurš izpaužas kino, fotogrāfijā un mūzikā. Riga (Take One) ir viņa sestā pilnmetrāžas spēlfilma. Galvenajās lomās – Elita Kļaviņa, Elīna Vaska, Iveta Pole un baleta māksliniece Paulīna Druka. Viņu atveidotās varones ir aktrise Elita, viņas meita Elīna, gide Iveta un jauna balerīna Paulīna. Visas ir iemīlējušas un ierautas spēcīgu emociju karuselī. Filma tiek pieteikta kā "brīvā stila kompozīcija par kaisli un mākslu, vizuāli aizraujoša kinematogrāfiska džeza partitūra".

Trijos seansos dokumentālo filmu programmā Tallinā tiks demonstrēta Latvijas un Krievijas filma Deju laikmets (režisors Viktors Buda), kas stāsta par deju kultūras vēsturi un latviešu mākslinieku lomu tajā. Autorkino veltītajā Foruma skatē trijos seansos tiks rādīta režisora Aika Karapetjana provokatīvā šausmu filma Pirmdzimtais.

Nozares profesionāļu forumā Industry@Tallinn & Baltic Event notiks gan starptautiskais, gan Baltijas un Somijas projektu konkurss, kurā desmit darbu vidū sacentīsies divu Latvijas režisoru topošās filmas – Dāvja Sīmaņa Tēvs nakts un Andra Gaujas Nekas mūs neapturēs. Projekti Tallinā tiks prezentēti starptautiskiem filmu aģentiem un dažādu pasaules festivālu programmu veidotājiem. Daudzsološākajam projektam starptautiskā žūrija piešķirs 3000 eiro filmas popularizēšanai un izplatīšanai Baltijā (tiks segtas atbilstošas izmaksas). Baltijas un Ziemeļvalstu scenāristu meistardarbnīcā Tallinā piedalīsies latviešu autore Elīna Veira ar savu darbu Met-a-way.

Somu un flāmu krāsas

Melnajās naktīs būs vairākas īpašas programmas. Par godu Somijas simtgadei no 24. līdz 26. novembrim sinematēkā Kinomaja Tallinas vecpilsētā notiks 48 stundu Somijas filmu maratons. Tam atlasīti 23 darbi, kas tapuši 1938.–2008. gadā, to vidū – drāmas, trilleri, šausmu un erotikas filmas, krimināldrāmas un komēdijas. Visas šīs filmas ir guvušas kulta statusu Somijā, taču daudzas no tām nekad nav tikušas izrādītas Igaunijā. Pārstāvēto režisoru vidū – Teuvo Tulio, Pēters fon Bags, Jerns Donners, Aki un Mika Kaurismeki.

Maratonu padarīs krāšņāku karaokes konkurss un Marko Hāvisto un grupas Poutahaukat uzstāšanās – šie mākslinieki, kuri spēlē somisku kantriroku un folkmūziku, ir redzami Aki Kaurismeki filmā Cilvēks bez pagātnes (2002) un režisora jaunākajā, Berlīnes kinofestivālā godalgotajā darbā Cerības otra puse (2017).      

Vēl viens reģions, kurš izcelts šā gada Melno nakšu programmā, ir Flandrija. Tallinā varēs noskatīties desmit flāmu filmas, kuras uzņemtas no 1983. līdz 2016. gadam. Viena no tām ir režijas virtuoza un kino burvja Žako van Dormela pirmā pilnmetrāžas spēlfilma Varonis Toto/Toto le héros (1991), kas saņēmusi Kannu kinofestivāla balvu Zelta kamera. Žako van Dormels ir pazīstams ar lieliskām, neordinārām filmām Misters Neviens (2009) un Pavisam jaunā derība (2015).

Festivāla Melnās naktis direktore Tīna Loka uzsver, ka šis Beļģijas reģions ar bagāto kultūras mantojumu jau gadu desmitiem pārliecinoši piesaka sevi pasaulē ar spilgtiem kino darbiem. Tādējādi Flandrija var kļūt par paraugu un iedvesmas avotu arī citām nelielām zemēm, kuras vēlas attīstīt kino nozari. 

Festivālu 17. novembrī koncertzālē Nordea atklās beļģu romantiskais krimināltrilleris Braucēja un noziedznieks/Racer and the Jailbird (režisors Mihaels Roskams) – darbs, kura pasaules pirmizrāde notika Venēcijas festivālā, šogad pārstāv Beļģiju cīņā par Oskaru labākās ārzemju filmas kategorijā. Galvenās lomas atveido režisora Abdellatīfa Kešiša skandalozās erotiskās drāmas Zils ir vissiltākā krāsa. Adeles dzīve (2013) zvaigzne jutekliskā francūziete Adele Eksarhopula un viens no populārākajiem, izskatīgākajiem beļģu aktieriem Matiass Shūnārtss.

Seriāli uz lielā ekrāna

Festivāls Melnās naktis, reaģējot uz industrijas tendencēm, izveidojis televīzijas seriāliem veltītu sadaļu TV Beats. Uz lielā kinoekrāna tiks demonstrētas Vācijas seriāla Babylon Berlin un divu Krievijas seriālu Gogolis. Pirmsākums un Černobiļa. Atsvešināšanās zona pirmās sērijas.

Festivāla vadītāja Tīna Loka skaidro: "Jaunā sadaļa veidota, lai atspoguļotu situāciju, kurā robežas starp seriāliem un kinofilmām ir pazudušas, ja runājam par mākslinieciskajām un tehniskajām kvalitātēm un vērtībām. Pēdējais, kas nošķir šos darbus, ir pats formāts, kurā tie tiek piedāvāti. Mēs esam festivāls, kas ir veltīts lielisku stāstu stāstīšanai un izjūt nepieciešamību pieņemt laika diktētas pārmaiņas."   

Vēstures drāma Babylon Berlin – dārgākais Vācijas seriāls, kas izmaksājis 40 miljonu eiro, – vēsta par kāda jauna policista gaitām 20. gadu Berlīnē. Tajā laikā uzplauka organizētā noziedzība un politiskās nestabilitātes apstākļos strauji attīstījās nacionālsociālisma idejas. Tallinā tiks rādītas divas pirmās sērijas (kopumā ir sešpadsmit); seriālu kopīgi uzņēmuši trīs režisori un scenārija līdzautori – Toms Tikvers, Henks Handlegtens un Ahims fon Borrīss. Babylon Berlin jau ir pārdots 60 valstīm, ASV to demonstrēs Netflix. Pirmizrāde Vācijā notika oktobra vidū.   

Nikolaja Gogoļa stāstu iedvesmotais mistiskais trilleris Gogolis. Pirmsākums, kura autors ir režisors Jegors Baranovs, ir viena no četrām projekta Gogolis (2017–2018) daļām. Tas ir pirmais Krievijas seriāls, kurš kinoekrānus sasniedzis ātrāk nekā televīzijas ekrānus. Savukārt režisora Pāvela Kostomarova Černobiļa. Atsvešināšanās zona ir pirmais Krievijas seriāls, kas uzņemts Holivudā, un tajā piedalās arī amerikāņu aktieri. Šī ir otrā seriāla sezona, kurā varoņi darbojas kodolkatastrofas satricinātajā Amerikā (pirmā sezona tika demonstrēta 2014. gadā).

Gladiatoru maigā āda

Tallinas festivāls sagatavojis vēl daudzus tematiskus un žanriskus blokus: Melnajās naktīs būs mūsdienu japāņu režisorēm veltīta sadaļa, šausmu filmas, modes filmas, sporta filmas, bērnu un jauniešu filmas, jaunākās Vācijas filmas, kino industrijas žurnāla Screen International kritiķu izvēlētās filmas, piemēram, Andreja Zvjaginceva Nemīlestība un Venēcijas festivāla galveno balvu Zelta lauva ieguvusī Giljermo del Toro Ūdens forma/The Shape of Water.

Skatītāji, kurus interesē hiti un skaļi vārdi, var pievērsties apjomīgajai Panorāmas skatei, kurā tiks piedāvāta citos pasaules festivālos izrādīto nozīmīgāko darbu izlase. To vidū ir Mihaela Hanekes Happy End, Borisa Hļebņikova Aritmija, Jorga Lantima Svētā brieža nogalināšana/The Killing of a Sacred Deer, Armando Jannuči Staļina nāve/The Death of Stalin, Sergeja Lozņicas Lēnprātīgā, Mārtina Makdonas Trīs paziņojumi pie Ebingas Misūri/Three Billboards Outside Ebbing, Missouri u. c. Panorāmā tiks demonstrēta drāma Hanna/Hannah, kura ieguva divas godalgas šā gada Venēcijas festivālā (viena no tām – labākās aktrises balva Eiropas kino ikonai Šarlotei Remplingai), Tallinā ar filmu iepazīstinās tās autors itāļu režisors Andrea Pallaoro.

Viesu vidū būs arī kanādiešu režisors Denī Kots (divkārtējs Lokarno festivāla labākā režisora balvas ieguvējs). Viņš ieradīsies ar savu dokumentālo filmu Tik maiga āda/A Skin So Soft, kurā iejūtīgi portretē mūsdienu gladiatorus, "nesaprastos monstrus" – bodibildinga karaļus un upurus.

Informācija par festivālu: poff.ee

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja