Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Nacionālais Kino centrs atbalstīs trīs filmu veidošanu

Filmu ražošanas konkurss savā ziņā turpina Simtgades filmu programmas uzsākto ceļu. Vēsturisku un identitāti stiprinošu Latvijas filmu ražošanas konkursa ietvaros atbalstīta divu pilnmetrāžas spēlfilmu un vienas dokumentālās filmas ražošana. To veidošanai kopā piešķirti 500 000 eiro, ziņoja NKC vadītājas vietniece Inga Blese.

Augstāko punktu skaitu ieguva studijas Mistrus Media projekts Janvāris – režisora Viestura Kairiša spēlfilma par 1991. gada notikumiem, gandrīz autobiogrāfisks barikāžu stāsts. Filmas uzņemšanai šogad tiks piešķirti 220 000 eiro, plānotais piešķīrums kopā – ne vairāk kā 600 000 eiro.

Otra spēlfilma, kas šogad konkursā arī saņem 220 000 eiro, bet kopā divos gados tai plānoti ne vairāk kā 840 000 eiro, ir Jura Podnieka studijas un producentes Antras Cilinskas veidots projekts Dziesma par dzelzs aizkaru, pieaicinot ungāru režisori Agnesi Kocišu (Agnes Koscis), kura jau iepriekš sadarbojusies ar scenāristu Ivo Briedi. Filma balstīta dokumentālā materiālā – par 60. gados dzimušu mīlasstāstu starp jauniešiem no divām politiskajām sistēmām, ASV un PSRS, kuru drošības dienesti šādu savienību uzskata par neiespējamu vai vismaz savā labā izmantojamu. Filmas stāsta pamatā ir amerikāņu rakstnieces Kellijas Čerijas memuāri par to laiku, kad viņa Latvijā satika komponistu Imantu Kalniņu, bet scenārija autors Ivo Briedis sola filmā iezīmēt arī spiegu trillera stilistiku.

Konkursā atbalstīts arī viens dokumentālās filmas projekts, kam piešķirti EUR 60 000 – studijā Ego Media uzsāktais režisora Staņislava Tokalova ļoti personiskais stāsts Iestrēguši, kurā viņa māte, māsa un vecmāmiņa personificē trīs diezgan tipiskas Latvijas krievu paaudzes ar atšķirīgu attieksmi pret valsti un pasauli, kurā tās dzīvo.

Šajā konkursā, kas tika rīkots, lai rosinātu veidot filmas nacionālās identitātes stiprināšanai un valstiskās piederības veicināšanai, palielinot filmu kā nacionālā satura īpatsvaru un to konkurētspēju Latvijas kultūras un informācijas telpā, ekspertu vērtēšanai tika nodoti 11 projektu pieteikumi – 8 spēlfilmu projekti, 2 dokumentālo filmu projekti un 1 pilnmetrāžas animācijas filmas pieteikums. Konkursā pieejamais finansējums ļāva atbalstīt tikai trīs filmu ražošanu.

Konkursā iesniegtos projektus vērtēja īpaši izveidota ekspertu komisija, kurā strādāja visu trīs NKC ekspertu komisiju pārstāvji un vēl divi pieaicināti eksperti, kam jau ir Simtgades projektu vērtēšanas pieredze, – režisors un pedagogs Pēteris Krilovs un dzejniece Māra Zālīte. Nacionālā Kino centra komisijas pārstāvēja režisors Andis Mizišs (spēlfilmu komisija), producente Līga Gaisa (dokumentālais kino) un NKC pārstāve Kristīne Matīsa (animācija).

Top komentāri

Monopols
M
NKC ir pilnīgi jāpārstrukturizē un jāievēl citi cilvēki. Tā punktu sistēma ir radīta, lai "uzvarētu" vieni un tie paši uzvārdi: Krilovs, Kairišs, Sīmanis, Pakalniņa, Tokalevs, tehniski savējie pie siles, un tad trīs "eksperti", kas ir kinokritiķi, no NKC, dala miljoniem eiro. Pie šādas sistēmas Latvijai Oskars vai Palmas zars Kannās nekad nekad nebūs. PSRS tipa sistēma, un daudzveidibas vai demokrātijas nav. Turklāt, varbūt pietiek dalīt "simtgadei" naudu; dzīres ir beigušās, laiks atskurbt un sakārtot valsti.
ķēķis
ķ
Šie nu vēl tā, arī jau nekādi izcilnieki bet labi ka nav ""superstāri"" G.,E., Pak., & CO. Un vai tiešām ir tik grūti latviešiem uztaisīt kaut dažas normālas filmas, kaut dažas? Ja paši nemāk, nu nemaz nemāk, kā pierāda arī Kairiša, Ēķa, Pakalniņas un citu puspabeigtie "šedevri", tad varbūt sākumā vismaz pakopēt Holivudu, Padomju klasiku, frančus, itāļus, kamēr iemācās?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja