Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

No oktobra Cēsīs būs skatāma Ditas Rietumas Eiropas kino festivālu izlase

Sākoties rudens sezonai, Kino _Cēsis_demonstrēs Eiropas prestižāko kino festivālu atzītākās kino lentes, un no 3. oktobra katru otro trešdienu skatītājiem būs iespēja noskatīties kino teorētiķes Ditas Rietumas izvēlētās filmas, informēja koncertzāles Cēsis mārketinga un komunikācijas vadītāja Egija Saļņikova.

Pirms atsevišķiem seansiem būs iespēja dzirdēt arī izlases autores ievadu.

Kino Cēsis veidotais cikls Ditas Rietumas Eiropas kino festivālu izlase aizsākās šī gada pavasarī, un sešas no divpadsmit tajā iekļautajām filmām jau izrādītas. Rudens sezonā kino gardēžu vakari atsākas un piedāvā skatītājiem noskatīties nākamās, kino festivālos novērtētās kino lentes. 

Rudens cēlienu atklās 3. oktobrī, plkst. 19 ar filmu Manifests (Manifesto, 2015), pirms kuras ar skatītājiem tiksies arī izlases veidotāja Dita Rietuma. Filmā Manifests, kas būtībā ir Keitas Blānšetas "monoizrāde" vai "monofilma", viņa atveido duci atšķirīgu personāžu – no bomža/bezpajumtnieka līdz TV ziņu diktorei. Šīs virtuozās rotaļas jēga ir ne tikai ļaut apbrīnot Blānšetas hameleonisko pārtapšanas prasmi, bet arī rosināt pārdomas par tēmu, kas mums visiem ir vai nav māksla. 

17. oktobrī būs skatāma franču dokumentālā filma Sejas, ciemi (Face Places, 2017). To veidojusi leģendārā režisore Anjēze Varda, kas šogad nosvinēja 90. dzimšanas dienu. Viņa ir Francijas kultūras ikona, kura karjeru sāka kā viena no leģendārā Francijas jaunā viļņa pārstāvēm XX gs. 60. gados. Dokumentālā filma Sejas, ciemi ir ceļojums pa Franciju kopā ar atzītu jaunās paaudzes fotomākslinieku, kurš sevi dēvē par J.R.  Filma  bija nominēta Amerikas Kinoakadēmijas Oskaram kā gada labākā dokumentālā filma.

Ditas Rietumas Eiropas kino festivālu izlases cikla turpinājumā, 31. oktobrī skatīsimies 3 dienas Kviberonā (3 days in Quiberon, 2018). Vācu režisore Emīlija Atefa ir izveidojusi niansētu, smalkjūtīgu filmu par trim dienām slavenās austriešu aktrises Romijas Šneideres dzīvē, kuras viņa ir nolēmusi pavadīt nomaļā vietā, lai atpūstos un atturētos no atkarībām. Tomēr šīs nav klusas un mierīgas dienas... Filma tika pirmizrādīta šā gada Berlīnes kinofestivālā. Tā triumfēja Vācijas kinobalvu ceremonijā, iegūstot septiņas balvas, to skaitā - balvu par labāko režiju un labāko aktrises darbu.

Divi novembra vakari būs veltīti itāļu kino - 14. novembrī demonstrēsim filmu Laimīgs kā Lācars (Happy as Lazzaro, 2018), bet 28. novembrī skatīsimies Dogmens (Dogman, 2018).

Ditas Rietumas Eiropas kino festivālu izlasi noslēgsim 5. decembrī ar filmu, kas Latvijas pirmizrādi piedzīvos Rīgas Starptautiskajā kino festivālā un tad ceļos uz Cēsīm - Zaglēni (Shoplifters, 2018). Filmas režisors ir Kore-eda Hirokadzu – viens no Japānas talantīgākajiem un starptautiski atzītākajiem filmu veidotājiem. Kannu kinofestivālā par šo filmu Veikalu zagļi ieguva Zelta palmas zaru. Visi režisora uzņemtie darbi sniedz iespēju uz brīdi patverties no savas dzīves un vienlaikus saskatīt tajā patiesi būtisko.

Biļetes uz Ditas Rietumas Eiropas kino izlases seansiem nopērkamas koncertzāles Cēsis kasē, Biļešu paradīze tirdzniecības vietās un internetā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja