Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pirmizrādi piedzīvos filma par politisko varu attieksmi pret latgaliešu valodu

27. aprīlī internetā un 2. maijā Latvijas Televīzijā pirmizrādi piedzīvos jaunākā latgaliešu dokumentālā filma Laiki. Cylvāki. Volūda. Tā stāsta par dažādu Latvijā pastāvējušu politisko režīmu attieksmi pret latgaliešu valodu un centieniem ierobežot tās lietojumu laika periodā no 1920. līdz 1960. gadam, informēja filmas veidotāju pārstāvji.

Pilnmetrāžas dokumentālā filma Laiki. Cylvāki. Volūda izstāsta Latvijas vēsturē mazāk zināmus notikumus un atklāj piemirstus, bet varbūt arī apzināti aizmirstus, faktus, kas parāda politisko režīmu attieksmi pret Latgales latviešiem un latgaliešu valodu. Filma arī atklāj latgaliešu likteņus un viņu veikumu cīņā par savas valodas saglabāšanu, reizēm arī bezdarbību, iespēju neizmantošanu un pašu kļūdas. Dokumentālais stāsts sākas ar 1920. gadu, kad pēc uzvaras Neatkarības karā Latgalē bija iestājies miers un sanāca Satversmes sapulce, un noslēdzas ar 1960. gadu, kad okupētajā Latvijā tika pārtraukta desmitgadēm pastāvējusī iespieddarbu izdošana latgaliski.

"Dokumentaluo filma Laiki. Cylvāki. Volūda aptver 40 godus ilgu laika pūsmu. Taišni itymā laika pūsmā var rast daudzys atbiļdis iz vaicuojumim, parkū ar tevi, ar mani, ar puorejim latgalīšim ir nūtics taišni tai, kai ir nūtics. Parkū mes asam taišni tī, kur mes asam," saka filmas producents un režisors Arnis Slobožaņins.

Kā atzīst A. Slobožaņins, filmu nav viegli skatīties, tā ir piesātināta, daudzšķautņaina un skarba. Filmas veidotāji aicina to noskatīties ikvienu latgalieti un Latvijas iedzīvotāju, lai labāk izprastu latgaliskuma sarežģīto vēsturi, latgaliešu vēlmi lietot savu valodu un prasību latgaliešu valodai ierādīt pienācīgu vietu šodienas Latvijā.

Dokumentālā filma ir veltīta dziesminiekam un latgaliešu rokraksta grāmatniecības pārstāvim Andryvam Jūrdžam, godinot izcilo latgalieti 175 gadu jubilejā. Filma veidota latgaliešu valodā, bet tai būs pieejami subtitri latviešu literārajā valodā un angļu valodā.

Filmas idejas autors un līdzproducents ir ASV dzīvojošais latgalietis, mecenāts un Latvijas goda konsuls Teksasas štatā Pīters Aloizs Ragaušs. Režisora un producenta pienākumus veicis Arnis Slobožaņins, kurš arī iepriekš veidojis Latgales vēsturei veltītas filmas. Par video, skaņu un montāžu rūpējies Ivars Utināns. Filmas stāstu papildina ekspertu – Lidijas Leikumas, Valtera Ščerbinska, Henriha Soma un Valentīna Lukaševiča komentāri. Savu roku vēsturiskā stāsta tapšanā pielikuši arī Guntis Rasims, Māris Susējs un Tenis Bikovskis.

Filmas Laiki. Cylvāki. Volūda pirmizrāde būs 27. aprīlī, Latgales kongresa dienā, plkst. 19 internetā, biedrības Latgolys Producentu grupa kontos Facebook un Youtube. Savukārt televīzijas pirmizrāde būs 2. maijā plkst. 12.30 LTV1.

 

 

Top komentāri

Latvijastēls
L
Nav pareizi, ka LTV1 ziņu raidījumā Rēzeknes televīzijas meituška runā tekstus, kurus Ventspilnieki un Liepājnieki var nesaprast pavisam. Ja raidi priekš Latgales - nav problēmu!
Cik
C
ilgi var! Tad arī ventiņu izloksne jāpasludina par valodu. Latgalieši grib būt daudz vienlīdzīgāki par pārējiem, tāopat kā šo, manuprāt, pseidorežisors Kairišs.
kents
k
viss norāda uz to,ka latgaļi īpaši grib izcelties
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja