Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

RIGA IFF programmā - Aika Karapetjana simbolu drāmas Bezkaunīgie pirmizrāde

Turpinot iepazīstināt ar Rīgas Starptautiskā kino festivāla (RIGA IFF) gaidāmās sezonas programmu, pārdošanā ir pieejamas biļetes uz žanra kino autora Aika Karapetjana jaunākās filmas Bezkaunīgie pasaules pirmizrādes seansu 17. oktobrī.

Režisora piektais pilnmetrāžas darbs ir simbolu drāma, kas atklāj un šķetina mūsdienu ģimenes attiecību peripetijas. 

Režisoram meditējot ap kauna jēdzienu tuvāko cilvēku lokā, šoreiz kā vispateicīgākā psihes anatomijas zona atklājas tieši ģimenes attiecību struktūra. Precēts pāris – Helēna (Marta Grase), dejotāja, kas izjūt nepiepildījumu laulībā, un patvaldnieciskais augstskolas pasniedzējs Rihards (Didzis Jonavs) – kopā ar bērniem dodas uz ģimenes īpašumu laukos. Pārsteidzošākas par drēgnumu viņu attiecībās ir mežmuižu apdzīvojošās radības, kuru mistiskajai rosībai pieņemoties spēkā, laulātie nostājas katrs savā kara frontē. "Entomoloģiskā horora iekrāsots ģimenes portrets interjerā," šo ekrāna pieredzi raksturo RIGA IFF radošā direktore Sonora Broka.

Filmas režisors Aiks Karapetjans, iepazīstinot ar darba vēstījumu, atklāj: 

“Filma ir mistisks trilleris – virspusēji tas ir stāsts par ģimeni, kas cenšas tikt pāri kopīgai traģēdijai, un sarežģītajām dzīvesbiedru attiecībām. Tomēr tās ietvaros tiek izvērstas divas tēmas – kauna sajūta kā līdzeklis ģimenes līdzpastāvēšanai un ģimene kā mūsdienu sabiedrības modelis. Vieni no centrālajiem tēliem ir arī kukaiņi – tie eksistē zem viena jumta ar galvenajiem varoņiem, bet tos nekādā gadījumā nedrīkst uztvert kā alegorisku elementu. Tie ir tikai "pistoles mēlīte", kas pamudina ģimenes locekļus beidzot kļūt godīgiem citam pret citu un atklāt gadiem krātos aizvainojumus, traumējošās pieredzes un nerealizētās ilgas."

Karapetjanu var uzskatīt par konsekventāko žanra preparētāju Latvijas kino aprindās. Režisora kinematogrāfā rodama gan asprātīgā citātu šausmu filma  M.O.Ž. (2014), gan jaunā tēva baiļu summa filmā Pirmdzimtais (2017), gan arī folka horora kustības raksturlielumu caurvītā melnā komēdija Sema ceļojumi (2022), kas pasaules pirmizrādi piedzīvoja žanra kino festivālā Fantastic Fest, kas norisinās Ostinā, ASV. 2014. gadā kā pirmā no režisora filmām Fantastic Fest izrādīta arī M.O.Ž. Nerimstoši un virtuozi koķetējot ar žanru teoriju, no filmas uz filmu Karapetjans liek mijiedarboties šķietami nesaderīgiem mākslinieciskajiem izteiksmes līdzekļiem, tā veidojot unikālu, no vietējā kino burbuļa atsvešinātu absurda un tumšas fantāzijas diskursu.

Bezkaunīgie, mazbudžeta apstākļos (ar Valsts kultūrkapitāla atbalstu) tapusī psiholoģiskā attiecību drāma, veikli rotaļājas ar skatītāju gaidām, nebeidzami uztaustot visnotaļ neērtas, bet piesātināti ironiskas patiesības par ģimenes dzīves fasādi.

Biļetes uz filmas pirmizrādi 17. oktobrī un citu jau izziņoto filmu seansiem var iegādāties festivāla mājaslapā rigaiff.lv un Biļešu serviss tirdzniecības vietās. Biļetes uz visiem festivāla seansiem iespējams iegādāties no 14. septembra.

 

Atzīmējot festivāla desmitgadi, RIGA IFF skatītājiem piedāvās starptautiski atzītus, izmeklētus pilnmetrāžas un īsmetrāžas kino darbus, kas izgaismo aktuālās kino tendences un būtiskākos laikmetīgā kino autorus. Profesionālu vietējo un ārvalstu kuratoru komandas veidotā programma tiks izrādīta 11 dienu garumā kinoteātros Splendid Palace un Forum Cinemas Rīgā un daļa programmas filmu būs skatāma arī tiešsaistē visā Latvijā. Paralēli noritēs arī pasākumu programma nozares profesionāļiem, kā arī publisku pasākumu kopums plašākai sabiedrībai.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja