Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Stāsti par dzīvi, zaudējumiem un mīlestību. Rīgā notiks norvēģu kino vakari

Atzīmējot Norvēģijas Nacionālo dienu, kas tiek svinēta 17. maijā, Norvēģijas vēstniecība Rīgā sadarbībā ar Norvēģijas Filmu institūtu un Kino galeriju aicina uz norvēģu kino vakariem kinoteātrī K. Suns no 18. līdz 21. maijam

Programmā ir iekļautas četras spēlfilmas, tostarp filmas, kas uzņemtas pēc ievērojamu norvēģu rakstnieku literārajiem darbiem, kas tulkoti arī latviešu valodā. 

Trešdien, 18. maijā, plkst. 18.30 filmu programmu atklās filma Viktorija (2013; režisore Tūruna Līana), kas veidota pēc Nobela prēmijas laureāta norvēģu rakstnieka Knuta Hamsuna 1898. gadā sarakstītā romāna. Šis darbs ir novērtēts kā viens no skaistākajiem stāstiem par mīlestību. Filma vēsta par dzirnavnieka dēlu Juhannesu un muižnieka meitu Viktoriju, par viņu nepiepildāmo mīlestību un nepārvaramo sociālo atšķirtību. 

Ceturtdien, 19. maijā, plkst. 18.30 būs skatāma filma Prom ārā zirgus zagt (2019, režisors Hanss Peters Molands), kas uzņemta pēc ievērojamā mūsdienu norvēģu rakstnieka Pēra Petersona romāna. Filmas centrā ir 67 gadus vecais Trunds, kurš pēc sievas nāves ir pārcēlies uz nomaļu vietu. Izrādās, ka netālu dzīvo kaimiņš, kuru viņš iepazina 1948. gada vasarā. Tovasar, kad Trundam bija 15 gadu, viņš pieredzēja gan jaunas izjūtas, gan nāvi un nodevību. Filma ir arī stāsts par pusaugu zēna tapšanu par vīru. Filma 2019. gadā bija Norvēģijas izvirzītā pretendente uz nomināciju Oskara balvai kategorijā Labākā starptautiskā spēlfilma

Piektdien, 20. maijā, plkst. 18:30 tiks rādīta filma Cerība (2019) – režisores Marijas Sēdāles autobiogrāfisks stāsts. Kas notiek ar mīlestību, ja sievietei dzīves vidū atlicis dzīvot trīs mēnešus? Anja (43) ar Tomasu (59) dzīvo kuplā ģimenē, kurā aug abu kopīgie bērni un bērni no iepriekšējām attiecībām. Gadu gaitā abi ir atsvešinājušies, katram strādājot savā radošajā profesijā. Dienu pirms Ziemassvētkiem Anjai tiek diagnosticēts smadzeņu audzējs, un nu pārim jāiziet paātrināts savstparpējās uzticēšanās kurss. Iepazīstot vienam otru no jauna, viņi, pašiem nemanot, kļūst par sava mīlestības stāsta galvenajiem varoņiem. Filma 2020. gadā bija Norvēģijas izvirzītā pretendente uz nomināciju Oskara balvai.

Sestdien, 21. maijā, plkst. 18.30 programmu noslēgs filma Uz rietumiem (2018, režisors Henriks Martins Dālsbakens). Mūzikas skolotājs Kaspers zaudē darbu tajā pašā dienā, kad viņa tēvs piedzīvo garīgu sabrukumu pēc sievas nāves. Lai tiktu projām no šī posta, abi nolemj doties ceļojumā uz Norvēģijas rietumu krastu, lai godinātu Kaspera nesen mirušās mātes izcilās prasmes Norvēģijas tekstilmozaīkas konkursā. Filma ir sirsnīgs un aizkustinošs stāsts par dzīvi, zaudējumiem un mīlestību, un par to, cik svarīgi ir ļaut būt sev pašam.

Filmas norvēģu valodā ar subtitriem angļu valodā un sinhrono tulkojumu latviešu valodā austiņās.
Ieeja bez maksas. Pieteikšanās un plašāka informācija par filmām kinoteātra mājaslapā www.kinogalerija.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja