Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Tuvojas Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšana Berlīnē

Sestdien, 9. decembrī, Berlīnē (Vācijā) notiks Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšana 2023. gada labākajām filmām un kinoprofesionāļiem, ceremonijas tiešraide būs pieejama arī straumēšanā dažādās platformās (gan EFA, gan, piemēram, kinoteātra Splendid Palace mājaslapā), ļaujot novērtēt arī Latvijas profesionāļu dalību Eiropas kino procesos, informēja NKC pārstāve Kristīne Matīsa.

Eiropas Kinoakadēmijas (EFA) balvu pasniegšana ar vadmotīvu „svinēt Eiropas kino izcilību un dažādību” notiek jau 36. reizi, un arī šogad Latvijas vārds parādās dažādos balvas kontekstos. Vislabāk pamanāmais – Latvija ir viena no septiņām kopražojuma dalībvalstīm pilnmetrāžas animācijas filmā Meitene dzinējsuns / A Greyhound of a Girl (režisors Enco d’Alo), kas nominēta starp piecām gada labākajām Eiropas animācijas filmām. Latvijas puses producents šajā projektā ir Vilnis Kalnaellis, filmas veidošanā piedalījās Filmu studija Rija – fonu māksliniece Laima Puntule, mākslinieki Sanda Biteniece, Laura Blūma un Ilze Zalāne, animatori Taiga Zīle, Jolanta Bīgele un Aleksandrs Šehovcovs; ražošanu atbalstījis Nacionālais Kino centrs. Filmas galvenā varone ir 11 gadus vecā Mērija, kurai ir īpašas attiecības ar vecmāmiņu – abām patīk gatavot ēdienu, un Mērija sapņo kļūt par šefpavāri. Taču kādu dienu mistisks tēls aizved Mēriju, viņas mammu, vecmāmiņu un vecvecmāmiņu ceļojumā ģimenes vēsturē, un tas ļauj dzimtas sievietēm citai citu patiesi iepazīt. Latvijas skatītājiem filma tiks piedāvāta 2024. gada pavasarī.

Eiropas Kinoakadēmijas balva šogad tiek pasniegta 24 kategorijās; astoņu profesionālo kategoriju laureāti (labākais operatora un mākslinieka darbs, labākie kostīmi un grims, u. c.) jau ir izziņoti pēc speciālas žūrijas izvērtējuma, bet noslēguma ceremonijā balvas saņems labākā Eiropas spēlfilma, labākā dokumentālā filma, labākā pilnmetrāžas animācijas filma, labākā īsfilma un Eiropas atklājums (FIPRESCI balva), tiks nosaukti arī Eiropas labākais režisors un scenārists, labākā aktrise un labākais aktieris. Balvām nominēto filmu un profesionāļu saraksts atrodams ŠEIT, par to balso visi Eiropas Kino akadēmijas biedri (kopā vairāk nekā 4000 biedru, Latviju šobrīd Akadēmijā pārstāv 25 kinoprofesionāļi).

Pirms noslēguma ceremonijas tiek publiski izziņoti arī goda balvu saņēmēji, un šogad jau zināms, ka Eurimages Starptautisko kopražojumu balvu saņems Lietuvas producente Uļjana Kima, kuru ar Latviju saista visciešākā sadarbība – vairākas no viņas producētajām un Eiropā ievērotajām filmām tapušas sadarbībā ar Latvijas producentiem, īpaši ar Studiju Lokomotīve (Igna Jonīna Spēlmanis / Lošéjas (2013), Toma Vengra Dzimtene / Gimtiné (2019) un citas, arī nupat Tallinā apbalvotā Toma Vengra filma Pieci ar pusi mīlas stāsti kādā dzīvoklī, kas Latvijā būs skatāma nākamā gada sākumā).

Latvijas kinoprofesionāļi ir iesaistīti arī citās Eiropas Kino akadēmijas balvas norisēs – Latvijas Animācijas asociācijas prezidente Anna Zača ir viena no četriem Eiropas profesionāļiem, kas atlasījuši nominantus pilnmetrāžas animācijas kategorijā, bet Eiropas kino augstskolu balvas (EUFA) žūrijā Latviju pārstāv LKA Nacionālās Filmu skolas studente Liene Helēna Nugumanova.

Tikmēr Eiropas fonda Radošā Eiropa MEDIA Latvijas birojs apkopojis statistiku – starp šogad Eiropas Kino akadēmijas balvām nominētajām filmām 16 ir atbalstītas dažādos RE MEDIA konkursos, kopā iegūstot 26 nominācijas. Šajā skaitā ir arī abas nominētās filmas no Baltijas reģiona – animācijas filma Meitene dzinējsuns saņēmusi projekta attīstīšanas atbalstu, bet Igaunijas dokumentālā filma Melnās pirts māsība / Smoke Sauna Sisterhood, kas nominēta starp piecām labākajām dokumentālajām filmām, saņēmusi RE MEDIA izplatīšanas atbalstu.

Eiropas Kino akadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijas norises vieta ir Arena Berlin, ar šo apbalvošanas ceremoniju noslēdzas EFA izsludinātais Eiropas kino mēnesis, kura laikā, pateicoties sadarbības tīklam Europa Cinemas, kinoteātri vairāk nekā 70 Eiropas pilsētās pievērsa īpašu uzmanību Eiropas filmām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja