Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Viestura Kairiša filma Janvāris saņem Lietuvas nacionālo kino balvu

Lietuvas nacionālās kino balvas Sudraba dzērve apbalvošanas ceremonijā Viestura Kairiša spēlfilma Janvāris ieguva balvu kā labākā minoritārā kopražojuma filma, informēja Nacionālā Kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Svētdien, 4. jūnijā, norisinājās Lietuvas nacionālās kino balvas Sudraba dzērve apbalvošanas ceremonija. Latvijas un Lietuvas kopražojuma filma Janvāris balvai bija nominēta četrās kategorijās – Jonas Maksvīts kā labākais skaņu režisors, Juste Janelīte kā labākā komponiste, Rūta Lečaite kā labākā kostīmu māksliniece. Filma tika apbalvota kā Gada labākā minoritārā kopražojuma filma, balvu saņēma filmas kopproducents Kestutis Drazdauskas (ARTBOX Production House, Lietuva).

"Mēs nevarētu šo filmu izveidot ar tādu vērienu, kādu režisors un visa mākslinieciskā grupa bija iecerējusi, ja mums nebūtu brīnišķīgo partneru, mūsu līdzproducentu no Lietuvas un Polijas. Lai gan daļa Lietuvas komandas ir jaunākas paaudzes cilvēki, kuru šo pārmaiņu laiku nav piedzīvojuši, tomēr viņu skatījums no savas paaudzes perspektīvas uz šiem vēsturiskajiem notikumiem ir ļoti būtisks pienesums šim stāstam. Sadarbība filmu veidošanā ar Baltijas valstīm dod iespēju jau vairāku gadu garumā iesaistīt citu valstu kinoprofesionāļus nacionālo filmu tapšanā un veidot filmas, ko skatās ārpus Latvijas robežām. Filma Janvāris bija šāds stāsts, kas ne tikai filmas sižeta dēļ  bija arī būtisks stāsts Lietuvai, bet deva iespēju mums gan filmēt Lietuvā, gan strādāt ar izciliem lietuviešu talantiem – komponisti Justi Janulīti, skaņu režisoru Jonu Maksvītu, kostīmu mākslinieci Rūtu Lečaiti," atzīst viena no filmas producentēm Inese Boka-Grūbe.

"Uzzinot, ka Gints un Inese producē jaunu Viestura filmu, man nebija ilgi jādomā. Daļa filmas risinās Viļņā 1991. gada janvārī, tajos notikumos arī es aktīvi iesaistījos. Mums ar Viesturu ir daudz līdzīgas pieredzes," stāsta filmas kopproducents Kestutis Drazdauskas (Lietuva). Ar Lietuvas partneriem studija Mistrus Media turpina sadarboties pie nākamā projekta – Dāvja Sīmaņa spēlfilmas Marijas klusums.

Filma Janvāris starptautisko pirmizrādi piedzīvoja Traibekas filmu festivālā ASV 2022. gada jūnijā un ieguva balvu kā labākā ārzemju filma. Janvāris ieguvis arī trīs balvas Romas kinofestivālā – Labākā filma, Labākais režisors un Labākais aktieris, ieguvusi Labākā režisora balvu Varšavas kinofestivālā un piecas nacionālās kino balvas Lielais Kristaps, tai skaitā kā gada labākā filma.

Viestura Kairiša spēlfilma Janvāris ir stāsts par jauniem kinematogrāfistiem, kuri tiek ierauti Rīgā notiekošajos 1991. gada janvāra politiskajos notikumos, kad Jazis pēc skolas beigšanas nevar izlemt, kā dzīvot tālāk, bet Latvijā tikmēr turpinās cīņa par valsts neatkarību, Rīgā sāk būvēt barikādes. Filmas varoņi – jaunie kinematogrāfisti – ir tālu no jebkādas politiskās dzīves, taču apstākļi viņus ierauj laikmeta notikumu epicentrā un liek izdarīt izvēli.

Lomās – Kārlis Arnolds Avots, Alise Dzene, Sandis Runge, Baiba Broka, igauņu aktieris Juhans Ulfsaks, lietuviešu aktieris Alekss Kazanavičs un citi. Filmas režisors ir Viesturs Kairišs, operators Voiteks Starons, māksliniece Ieva Jurjāne, kostīmu māksliniece Rūta Lečaite, grima māksliniece Ilze Trumpe, komponiste Juste Janulīte, producenti Inese Boka-Grūbe un Gints Grūbe.

Filmu producējusi Latvijas filmu studija Mistrus Media kopprodukcijā ar Polijas kompāniju Staron Film un Lietuvas kompāniju ArtBox. Filmas veidošanu atbalsta Nacionālais kino centrs un Valsts kultūrkapitāla fonds. Filmas starptautiskais izplatītājs – The Yellow Affair.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja