Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Apbalvoti Latvijas Literatūras gada balvas 2020 laureāti

Ceturtdien, 30. aprīlī, Latvijas Literatūras gada balvas (LALIGABA) balvu pasniegšanas Literatūres raidījumā kanālā LTV1 tika atklāti un apbalvoti Latvijas Literatūras gada balvas 2020 laureāti piecās kategorijās, sveikti speciālbalvas ieguvēji – dzejniecei Montai Kromai veltītā Punctum literatūras festivāla Monta. Tu. Monta. Es. veidotāji –, kā arī godināts Latvijas Literatūras gada balvas – mūža balvas – ieguvējs, rakstnieks Juris Zvirgzdiņš.

Latvijas Literatūras gada balvas ekspertu komisijas gala balsojumā par LALIGABA balvas ieguvēju nominācijā Labākais dzejas darbs atzīts Jāņa Vādona dzejoļu krājums "Klusuma forma", kas nācis klajā apgādā Pētergailis, redaktors – Artis Ostups.

Nominācijā Labākais prozas darbs laurus plūca Ingas Gailes romāns Skaistās, kas izdots apgādā Dienas grāmata, redaktore – Gundega Blumberga.

Nominācijā Labākais ārvalstu literatūras tulkojums triumfēja Ulda Bērziņa no senspāņu valodas latviskotais varoņepus Dziesma par manu Sidu, ko izdevis apgāds Neputns, zinātniskais redaktors Dens Dimiņš, literārā redaktore Ingmāra Balode.

Nominācijā Labākais oriģinālliteratūras darbs bērniem par balsojuma līderi kļuva Viestura Ķerus grāmata Meža meitene Maija, ko izdevis apgāds Liels un mazs, grāmatas redaktore – Inese Zandere, mākslinieciskā redaktore – Rūta Briede.

Nominācijā Spilgtākā debija par daudzsološāko pieteikumu Latvijas rakstniecībā šogad tika atzīts Rvīna Vardes prozas krājums Kas te notiek, kas nācis klajā Jāņa Rozes apgādā, redaktore – Renāte Punka.

Laureātiem tika pasniegtas dizaina studijas MĀJO veidotās LALIGABA lampas, kā arī piešķirtas naudas balvas 1500 EUR apmērā.

LALIGABA speciālbalva – LALIGABA lampa un naudas balva 1000 eiro – piešķirta Punctum literatūras festivāla Monta. Tu. Monta. Es veidotājiem par dzejnieces Montas Kromas literārā devuma daudzpusīgu un spilgtu rezonansi, sniedzot būtisku radošu impulsu mūsdienu latviešu dzejas attīstībā un sinerģijas veicināšanā ar citām mākslas nozarēm.

Balvu pasniegšanas Literatūrē sumināts un ar LALIGABA lampu un naudas balvu 3000 eiro apbalvots LALIGABA mūža balvas ieguvējs, rakstnieks Juris Zvirgzdiņš, par izcilu ieguldījumu Latvijas rakstniecībā un spilgtu pienesumu Latvijas bērnu literatūrā, uzrunājot jaunos lasītājus ar reālā pieredzē balstītiem un spilgtā veidā izstāstītiem notikumiem. J. Zvirgzdiņš 90. gados pievērsies bērnu literatūrai un šajā žanrā sarakstījis teju 30 grāmatu, kurās jaunie lasītāji aizraujošā veidā tiek iepazīstināti ar dažādām kultūrvietām, vēsturiskiem notikumiem un sasniegumiem Latvijā un pasaulē. Autora spilgtākais literārais tēls ir lācītis Tobiass, kas ir viens no paša rakstnieka rotaļlietu kolekcijas lāčiem un, kā apgalvo pats autors, Tobiass esot sarakstījis vismaz septiņus no Zvirgzdiņam piedēvētajiem literārajiem darbiem.

Šī gada sauklis Vienā elpas vilcienā iemieso ideju par literatūru kā aizraujošu brīvā laika pavadīšanas iespēju un arvien pārsteidzošu radošā kustībā esošu procesu, kas līdzinās vilciena reisiem, kas dodas dažādos maršrutos, atklājot arvien jaunas pieturas un galamērķus. Šī gada balvas publicitātes vizuālo identitāti veidojis mākslinieks Mareks Hofmanis.

Latvijas Literatūras gada balva ir nozīmīgākais gada notikums literatūras nozarē Latvijā, tas nodrošina literāro darbu profesionālu izvērtējumu un atzinības izteikšanu autoriem par izcilākajiem darbiem, kuri gada laikā publicēti Latvijas rakstniecībā.

LALIGABA 2020 balvu pasniegšanas Literatūre skatāma replay.lsm.lv platformā.

Top komentāri

Jānis
J
Kurš tas lēmējs un vērtētājs? Ne vairs rakstniekiem savienības, tikai draugu pulciņš. Paši sanāk kopā un apbalvo. Lasītājiem pat nejautā tādā apmērā, lai izteiktos daudzi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja