Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma programmā deviņas urdošas filmas

"Mēs vēlējāmies, lai skatītājos rastos urdoša ziņkāre, kas vedinātu domāt, veidot viedokli, rakt dziļāk," par dokumentālo filmu programmu Būt vai būt saka tās koordinatore Elīna Cire, kura kopā ar kolēģiem no Nacionālā kino centra ir izvēlējusies deviņus nesen tapušus darbus, ko piedāvāt skatītājiem.

Viņu veidotā izlase būs skatāma 19. Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma (BalticSeaDocs) laikā no 2. līdz 6. septembrim kinoteātrī K.Suns Rīgā un vēl septiņās vietās Latvijas reģionos - Cēsīs, Jēkabpilī, Liepājā, Rēzeknē, Rojā, Valmierā un Ventspilī. Vairāk informācijas var lasīt www.balticseadocs.lv.

Ziema, ej prom!

Filmu programma tiks atklāta ar dāņu režisores Mikalas Krogas darbu Redakcijas aizkulises, pēc kuras sekos Andas Rožukalnes vadīta diskusija par mediju atbildību. Viens no dalībniekiem būs jaunais krievu režisors Askolds Kurovs, kurš kopā ar kolēģiem ir radījis dokumentālo filmu Ziema, ej prom!/Zima, uhodi! (2012), kas uzņemta prezidenta vēlēšanu priekšvakarā. Patlaban viņš veido darbu par ukraiņu režisoru Oļegu Sencovu, kuram tiesa tikko piespriedusi 20 gadus cietumā. "Viņš ļoti labi zina, ko nozīmē vārda brīvība Krievijā - cik tālu tu drīksti izteikties un kurā brīdī tu tiec apklusināts vai apklusti pats," piebilst Elīna Cire.

BalticSeaDocs projekta vadītāja Zanda Dūdiņa atklāj, ka foruma organizatori vienmēr ir centušies filmu programmā iekļaut darbus par konkrētajā laikā aktuālām tēmām, lai veicinātu diskusijas. Viena no šī gada karstākajām filmām ir britu režisora Šona Makalistera veidotais Sīrijas mīlasstāsts, kas uzņemts piecos gados Sīrijā, Libānā un Francijā un nule uzsācis ceļu pa pasaules dokumentālo filmu festivāliem. "Tā ir iespēja sastapties ar konkrētu ģimeni, sekot līdzi tās gaitām un mazliet vairāk saprast, ko nozīmē dzīvot militārā konflikta apstākļos un pamest savas mājas," stāsta Elīna Cire.

Pasaules apceļošana

Filmu programmā ir skatāma filma Kā draugi atnākam, kuras darbība norisinās Sudānā un vēsta par mūsdienu koloniālismu Āfrikā. Tas ir izcils dokumentālā kino paraugs un ne velti ierauts uzvaras virpulī, saņemot gan skatītāju, gan kritiķu atzinību. "Kamēr citā pasaules malā visus slaktējam, mums, eiropiešiem, allaž vajadzējis izgudrot veidu, kā iestāstīt sev, ka patiesībā esam labi cilvēki," akcentē filmas režisors austrietis Hūberts Zaupers, kurš gluži kā zinātnieks turpina pētīt sabiedrības dzīles. Viņa iepriekšējais darbs Darvina murgs/Darwin's Nightmare (2004) ir ticis nominēts Amerikas Kinoakadēmijas balvai Oskars.

Filma Kā draugi atnākam ir viena no trim kinolentēm, kuras tiks demonstrētas reģionos. Līdzās tai būs redzams rumāņu režisores Ilinkas Kelugerjanu Čaks Noriss pret komunismu un meksikāņu režisora Arturo Gonsalesa Vijasenjora Mīlestības ceļamaize. Lapatronas apvidum, kurā mīt tikai 3,5 tūkstoši cilvēku, ik dienas brāžas cauri preču vilciens, ar kuru simtiem nelegālo bēgļu no dažādām valstīm dodas uz sapņu zemi ASV. Vietējās sievietes gatavo pārtikas un ūdens paciņas, lai palīdzētu izbraucējiem. "Tas ir ļoti skaists piemērs tam, kā var mīlēt līdzcilvēkus, sniedzot viņiem palīdzīgu roku un nenosodot," uzskata Elīna Cire.

Trauksmes zvans

BalticSeaDocs piedāvājumā skatītājiem ir iekļauts Hannas Polakas darbs Nāks labāki laiki, kurā poļu režisore ir dokumentējusi Maskavas pievārtes izgāztuvē dzīvojošās Jūlijas pieaugšanu 14 gadu garumā. "Filma grauj mūsu priekšstatus par bezpajumtniekiem un skan kā trauksmes zvans, cik ātri varam iegrimt labklājībā un aizmirst, kas notiek līdzās," akcentē Elīna Cire, kura vērš uzmanību uz to, ka šajā programmā ir mēģināts atrast līdzsvaru starp filmām, kuras runā par ļoti nopietnām tēmām, un pamošanās vai iedvesmas stāstiem - nereti šīs abas lietas ir sastopamas vienā darbā kā britu režisores Kimas Londžinoto Sapņu ķērājā.

Šajā nedēļā skatītājiem tiks piedāvāta jaunzēlandiešu režisora Brina Evansa filma ar ķecerīgo nosaukumu Hiphoperācija. Tas ir sirsnības pilns vēstījums par Ginesa rekordu grāmatā iekļauto pensionāru hiphopa grupu, kuras vecākajai dalībniecei ir 96 gadi. "Ja tavi vecvecāki ir dzimuši pirms Otrā pasaules kara, tas nenozīmē, ka jums nevar interesēt vienas un tās pašas lietas; ja viņi nemāk apieties ar iPhone, tas nenozīmē, ka jūs nevarat sarunāties," akcentē Elīna Cire un aicina uz šo filmu gan vecāko, gan jaunāko paaudzi, kurām ieeja būs par brīvu, jo skolēni, studenti, pensionāri filmas var skatīties bez maksas, uzrādot apliecību un vismaz 30 minūtes pirms seansa izņemot brīvbiļeti kinoteātru kasēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Štruntu pētīšana

Pēdējā laikā esmu sapratis, ka nesātīga apaugšana ar mantām ir viena no tām retajām īpatnībām, kas mūs atšķir no pārējās kustoņu pasaules

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja