Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Izvirzīti šī gada Eiropas Kinoakadēmijas balvas pretendenti

Šogad 27. Eiropas Kinoakadēmijas balvai filmas izvēlēties bijis īpaši grūti - teic Eiropas Kinoakadēmijas balvas (EFA) valdes priekšsēdētāja, poļu kinorežisore Agneška Holanda. 50 balvas kandidātes atlasītas no tūkstošiem Eiropas filmu.

"Aizvadītais gads Eiropas kino ir bijis labs, ir ievērojams skaits interesantu mākslas filmu," labāko darbu atlasi komentēja Holanda. "Daļa no balvai izvirzītajām filmām ir zināmas, ieguvušas balvas festivālos, bet lielākā daļa būs pārsteigums pašiem akadēmijas biedriem."

No Eiropas Kinoakadēmijas balvas pretendentēm Latvijā jau izrādītās filmas: Ida (Polija/Dānija, režisors – Pāvels Pavlikovskis), Žana Lika Godāra Ardievas valodai (Francija), režisora Larsa fon Trīra Nimfomāne I un II daļa (Dānija/Vācija/Francija/Beļģija), Divas dienas, viena nakts (Beļģija, režisors – Žans Pjērs un Liks Dardēni), Manā ādā (Lielbritānija, režisors – Džonatans Gleizers) un Ziemas sapnis (Turcija/Francija/Vācija, režisors – Nuri Bilge Džejlans). 

Pilns balvai izvirzīto filmu saraksts šeit:

Līdz 31. oktobrim kino cienītājiem ir iespēja nobalsot par savu favorītfilmu Skatītāju simpātijas kategorijā šeit: 

Tuvāko nedēļu laikā vairāk nekā 3000 Eiropas Kinoakadēmijas biedri balsos par filmām sekojošās kategorijās: labākā Eiropas filma, labākais Eiropas režisors, labākā aktrise, labākais aktieris un labākais scenārijs. Nominācijas tiks paziņotas 8. novembrī Seviļas Eiropas Filmu Festivālā Spānijā.

Eiropas Kinoakadēmijas balvas direktore Mariona Doringa prese konferencē uzsvēra, ka balvu pasniegšanas ceremonijas viens no galvenajiem mērķiem aizvien ir Eiropas kino popularizēšana. "Ceremonija nav domāta tikai oficiālajiem viesiem. Ir svarīgi, lai vietējie iedzīvotāji redz nominētās filmas." Decembrī sadarbībā ar Rīgas Starptautisko kino festivālu (Rīgas SKF) un Latvijas Nacionālo filmu festivālu Lielais Kristaps 2014 tiks organizētas Eiropas filmu skates, meistarklases, paneļdiskusijas un citi pasākumi, jo kā norāda Doringa: "Eiropas kino vēl joprojām ir grūti nonākt pie skatītāja."

"Izklaide ir nozīmīga kino daļa, bet mēs no tā sagaidām ko vairāk," runājot par kino nozares situāciju Eiropā atzīmēja Agneška Holanda. "Pašlaik ir grūti teikt, vai tuvojas Eiropas kino jaunā paaudze. Man bail, ka jaunais Eiropas kino pagaidām ir pārāk kautrīgs, un dominē vecā mākslinieku paaudze."

27. Eiropas Kinoakadēmijas balvas pasniegšanas ceremonija notiks Rīgā, Latvijas Nacionālajā operā 13. decembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja