Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Jāņa Baltvilka balvas laureātes - Luīze Pastore un Anita Paegle

Jāņa Baltvilka balvu bērnu literatūrā saņēmusi Luīze Pastore, bet bērnu grāmatu mākslā - Anita Paegle, aģentūru LETA informēja balvas organizatoru pārstāve Alīse Nīgale.

Pastore balvu saņēma par sērijas Mākslas detektīvi grāmatām Pazudušais pērtiķis un Neredzamais cilvēks, kuras izdevis Neputns. Kā norādīja Nīgale, grāmatu spraigie sižeti un izteiksmīgā valoda aizrauj ar meklējumu garu, rosina iztēli un fantāziju un pievērš bērnu uzmanību Latvijas vēstures un mākslas faktiem.

Savukārt Paeglei balva tika piešķirta par ilustrācijām trīs grāmatām - Jura Zvirgzdiņa pasakām Miega pasaka un Ziemas pasaka, kā arī Jāņa Baltvilka pekstiņstāstiem Kaķuzirņi un kurmjukrārkli. Nīgale norādīja, ka grāmatu ilustrāciju augstā mākslinieciski estētiskā kvalitāte, dabas un pilsētvides vērojuma savdabība un bērnam tuvais pasaules redzējums rosina radošo iztēli un attīsta spēju iedziļināties.

Starptautiskās Baltijas jūras reģiona Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā šā gada starptautiskā laureāte ir Igaunijas rakstniece Aino Pervika, bet balvu par viņas stāstu grāmatas Prezidents izcilo tulkojumu, iedzīvinot cilvēcisko prezidenta tēlu latviešu valodā, saņēma Maima Grīnberga.

Šogad pirmo reizi tika pasniegta VAS Latvijas Valsts mežu balva Jaunaudze, kuru par debiju bērnu literatūrā saņēma Mārtiņš Zutis. Viņš tika apbalvots par izdevniecībā Liels un mazs izdoto grāmatu Nenotikušais atklājums, kurā mākslinieks vienpersoniski radījis valdzinošu grāmatas tēlu - saturu, ilustrācijas un dizainu, piedāvājot iedvesmojošu paraugu bilžu grāmatai, kurā notiek intelektuāla dauzīšanās.

Laureāti saņēma diplomus, mākslinieces Ineses Brants veidoto balvu un naudas prēmiju 1400 eiro apmērā, kā arī iespēju vienu mēnesi dzīvot un strādāt Ventspils Starptautiskajā rakstnieku un tulkotāju mājā, saņemot radošo stipendiju. Balvas Jaunaudze laureāts saņēma naudas prēmiju 900 eiro apmērā.

Žūrija īpašu atzinību izteica Ingai Gailei un Anetei Melecei par izcili saskanīgo kopdarbu dzejoļu krājumā Vai otrā grupa mani dzird?, ar valodas un vizuālo tēlu asprātīgi aicinot dažāda vecuma lasītājus iejusties maza bērna, pusaudža un vecāku domās un izjūtās reālās ikdienas situācijās.

Žūrijas atzinību saņēma arī izglītojošo uzdevumu grāmatu sērijas Mazā Mula pēta radošā komanda par veiksmīgiem, aizraujošiem, zinātkāri rosinošiem izdevumiem, kas ar emocionāli iesaistošo meitenītes tēlu ieinteresē un pieradina pie mākslas gan nākamos muzeju apmeklētājus, gan viņu vecākus. Grāmatu sēriju izdod biedrība Droši un koši.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja