Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Jāņa Baltvilka balvu bērnu literatūrā saņēmis Rungulis, bērnu grāmatu mākslā - Brasliņa

Jāņa Baltvilka balvu bērnu literatūrā šogad saņēmis Māris Rungulis, bet bērnu grāmatu mākslā - Elīna Brasliņa, aģentūru LETA informēja balvas organizatoru pārstāve Alīse Nīgale.

Rungulis balvu saņēma par grāmatu Pastaiga mirušo pilsētā. Pārupes spoku stāsti, kas ir plaša spektra mūsdienu folkloras sižetu apvienojums stilistiski vienotā darbā. "Grāmata vienlaikus aktualizē arī stāstīšanas tradīciju. Tajā saglabātā reālistiskā ticamība ļauj lasītājam gan nobīties, gan izsmieties, rosinot veselīgas attieksmes pret bailēm nostiprināšanos," stāsta Nīgale.

Savukārt Brasliņa balvu saņēma par ilustrācijām Jura Zvirgzdiņa grāmatai Tobiass, Čārlijs un neredzamais spoks un Luīzes Pastores grāmatām Operācija maska un Pēdējais ķēniņš. Kā norāda Nīgale, Brasliņa apliecinājusi plašu erudīciju un spēju savas zināšanas atveidot daudzslāņainos zīmējumos un niansētos personāžu raksturos.

Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā šā gada starptautiskie laureāti ir rakstniece Anete Mīrsva no Vācijas un tulkotāja Inga Karlsberga, kura augstā profesionālā līmenī veikusi Mīrsvas garā stāsta Samsona ceļojums tulkojumu.

Latvijas valsts meža balvu Jaunaudze ieguva Rūta Briede par debiju bērnu literatūrā un grāmatu mākslā - ilustrēto grāmatu Kaiju karalienes noslēpums, kas lakoniskā tekstā un precīzā formātā ietver labsirdīgu humoru, sociālu reālismu un trāpīgu latviešu mentalitātes raksturojumu.

Laureāti saņēma diplomus, mākslinieces Ineses Brants veidoto balvu un naudas prēmiju 1400 eiro apmērā, kā arī iespēju vienu mēnesi dzīvot un strādāt Ventspils starptautiskajā rakstnieku un tulkotāju mājā, saņemot radošo stipendiju. Jaunaudze laureāts saņēma naudas prēmiju 900 eiro apmērā.

Portāla Delfi lasītāju simpātiju balsojuma balvu saņēma Ulda Ausekļa dzejas krājums Kaķēns margrietiņās, ko izdevis apgāds Lauku Avīze.

Konkursa žūrijā bija Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomes (LBJLP) prezidente un Latvijas Universitātes profesore Ilze Stikāne, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova, Latvijas Mākslas akadēmijas docente Aiga Dzalbe, kultūras žurnāliste Santa Remere, aktieris un režisors Jānis Znotiņš, kā arī "Iespējamās misijas" direktors Kārlis Andersons.

Jāņa Baltvilka balva bērnu literatūrā un grāmatu mākslā tiek pasniegta kopš 2004.gada, bet kopš 2008.gada balvu piešķir arī vienam Baltijas jūras reģiona rakstniekam un viņa darba tulkotājam. Balvas uzdevums ir fokusēt sabiedrības uzmanību uz pozitīvu mērķi - bērnu, kurš lasa interesantu un skaistu grāmatu latviešu valodā.

Baltvilka balvas mērķis ir palīdzēt latviešu bērnu literatūrai nonākt jaunā attīstības pakāpē, pievērst talantīgu rakstnieku un mākslinieku interesi bērnu grāmatām un rosināt bērnus un viņu vecākus izvēlēties augstvērtīgas grāmatas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja